Plecând de la ideea că „tehnologia poate fi o scurtătură pentru punerea pe picioare a unui sistem educațional nefuncțional“, frații Alex Mălureanu și Cosmin Mălureanu au înființat în 2007 o companie care să dezvolte conținut digital educațional, platforme de training pentru companii și proiecte de cercetare și dezvoltare. La 14 ani distanță, Ascendia este unul dintre cei mai importanți producători locali de software educațional din România, având platforme active în nouă țări și fiind într-un continuu proces de dezvoltare.
Alex Mălureanu povestește că încă din liceu a simțit să se implice în dezvoltarea sistemului educațional din România, văzând că generațiile din acea perioadă își alegeau meserii care aveau notorietate dar nu și viitor. Astfel că, în 2020, au lansat o nouă platformă – LIVRESQ, cea mai mare bibliotecă de resurse educaționale, cu peste 14.000 de profesori activi și aproximativ 7 600 de lecții digitale.
Business Leaders: Acoperiți zona de conținut educațional, cea de traininguri pentru companii și oferiți resurse creatorilor de conținut. Cum se diferențiază cele trei și unde există cerere mai mare?
Alex Mălureanu: Sunt două zone importante: academică și cea pentru corporații. Companiile au nevoie de platforme de învățare și cursuri la comandă, instituțiile educaționale au nevoie de lecții interactive. Pe de-o parte există puține companii care plătesc destul de bine, iar de cealaltă parte sunt foarte mulți profesori care folosesc gratuit platforma și generează conținut relevant. În acest moment avem peste 7 600 de lecții pe care profesorii le-au creat în aproximativ zece luni.
Ce fel de conținut găsim pe platformă și cât de deschiși sunt profesorii către digitalizarea modului de predare?
Prin conținut înțelegem lecții interactive dar și module ce pot conține inclusiv asistenți educaționali sau chestionare. Accentul este pus pe ghidarea copilului într-un mod interactiv. Lecția nu constă doar într-un filmuleț sau un chestionar, elevii pot face jocuri de rol sau pot iniția discuții. Platforma permite inclusiv suprascrierea materialului deja dezvoltat, astfel încât să poată fi îmbunătățit pe parcurs. Mai mult, sistemul înregistrează răspunsurile și le poate oferi pentru a arăta performanța elevilor și relevanța materialului.
A fost un an greu. Ce impact au avut restricțiile impuse de pandemie asupra platformei?
Am înregistrat o creștere imensă, a fost mare interesul pentru crearea de conținut online. În același timp există și mentalitatea că după pandemie totul va reveni la normal. Educația online este folosită ca pansament, sistemul încă este considerat temporar. Oamenii tot se mai așteaptă la revenirea la modul inițial de predare. Pandemia a adus multe schimbări inclusiv la nivel educațional. De exemplu, un trend mai greu de înțeles acum este delocalizarea.
Ce este delocalizarea?
Atunci când un elev nu este mulțumit de conținutul lecțiilor primite la clasă și nu găsește conținut relevant despre materia de care este pasionat, are varianta de a accesa conținut făcut de profesori din alte țări. În acest fel, instituțiile de învățământ vor fi obligate să-și regândească metodele educaționale. Cine spune că învățarea online nu o să ia amploare în viitor, se înșeală amarnic. Trendul este puternic focalizat pe unelte digitale. Iar cadrele didactice sunt receptive către dezvoltarea de conținut online, avem peste 14 mii de profesori din România și Republica Moldova.
Au fost mai deschise companiile către utilizarea platformei în perioada pandemiei?
Numărul companiilor care utilizează platforma a crescut cu 300%. Suntem foarte atenți la rata de adopțIe și ne interesează mai degrabă să creștem baza de utilizatori și mai puțin la încasările imediate.
Cum arată piața de e-learning din România și cu ce încercați să vă diferențiați?
În primul rând, în piața din România nu prea găsești firme de e-learning. De ce? Pentru că este mai comod să iei conținut din afară. Chiar dacă nu este folosit în companie, este un mod prin care bifezi atunci când vine directiva de la compania mamă. Din fericire sunt și companii care și-au dat seama că au nevoie de conținut adaptat nevoilor lor. Degeaba folosești un conținut din afară dacă nu este relevant pentru piața pe care îți desfășori activitatea.
Ce schimbări crezi că vor apărea după pandemie?
Cred că ministerele de educație din toată lumea vor fi foarte interesate pe termen mediu de companii care fac educație online. Ministerul din România a făcut deja câțiva pași în această direcție, am avut discuții. Sunt oameni acolo care înțeleg utilitatea unor sisteme naționale gândite pe termen lung.
Cum vezi o posibilă colaborare pe termen lung cu Ministerul Educației?
Din punctul nostru de vedere este important să punem accentul pe profesori, ei sunt esența sistemului de educație. Dacă suntem în stare să-i formăm ca pe uneltele viitorului, atunci putem spune că avem șanse reale să creștem generații bune de elevi. Dacă nu îți pregătești profesorii, nu vei avea nicio șansă. Nu poți să construiești un viitor pentru societate fără să ții cont de cum evoluează tehnologia. Refuzul de a folosi tehnologie este o mare greșeală, mai ales când se presupune că poți să te adaptezi realității.
Cum arată strategia de dezvoltare a companiei Ascendia pe termen scurt și mediu?
Vrem cât mai mulți utilizatori care să folosească platforma „LIVRESQ“ pentru că acest lucru ne ajută pe noi să evaluăm produsul. Strângem feedback, implementăm și ne reîntoarcem în piață. Nu ne interesează atât de mult să atragem clienți acum, vrem cât mai mulți utilizatori pentru a ne putea extinde la nivel internațional. În România sunt foarte mulți profesori care ne folosesc platforma. Usor, usor intrăm și pe piețele externe.
În ce altă industrie ai investi în afară de e-learning?
La nivel de oportunitate, clar poți să te îndrepți către zona de sănătate. Peste 15 ani și apa de consum va fi de interes strategic la nivel național, dar ai nevoie de fonduri puternice pentru a intra pe acest sector, mai ales că în piață deja sunt multiple interese.
Care este cea mai importantă lecție de business pe care ai învățat-o din experiența proprie?
Pot spune că am învățat-o cu forța, m-am dat de multe ori cu capul de zid până să-mi dau seama. Niciodată să nu mă focusez doar pe producție. Dacă nu ai marketing, nu ai nicio șansă să vinzi.
Adauga comentariu