Delia și Silviu Dragomir au pus bazele EUCOM în urmă cu 20 de ani, după experința dezamăgitoare în urma unui curs de italiană, iar astăzi compania este principalul furnizor de cursuri de limbi străine pentru sectorul corporate din România. Cea mai importantă lecție învățată din experiența în antreprenoriat a fost valoarea parteneriatelor: „Sunt adepta crezului că este important să creăm comunități. Noi lucrăm pe piața de multinaționale, unde partnership-ul este cheia“. Înțeleg nevoia de interactivitate, așa că metodele de predare în EUCOM sunt mereu orientate către nevoile și pasiunile cursanților: „Ca să spargem monotonia, descoperim ariile de interes ale cursantului și trecem gramatica unei limbi străine prin elementele din zona sa de pasiune”.
INTERVIU VIDEO DELIA DRAGOMIR, COFONDATOAREA EUCOM
Cum a început povestea Eucom?
Povestea noastră a început dintr-o nemulțumire. Silviu, soțul meu, a fost la un curs de limbi străine, dar nu a fost deloc încântat de ce s-a întâmplat acolo. Eu sunt o persoană care crede în învățarea prin joacă, învățarea interactivă. Dar în sistemul educațional din trecut acest concept nu prea era îmbrățișat. Mie nu-mi place durerea, avem nevoie de ea, dar îmi place să aleg eu unde să am parte de durere și unde nu. Învățatul este de multe ori teoretic și dureros, nu-i vezi aplicabilitatea. Din nemulțumirea lui Silviu și din dorința mea de a crea experiențe, de a învăța practic, a luat naștere povestea Eucom.
Cum ați făcut învățatul plăcut?
Suntem orientați în a înțelege omul care vine la cursul nostru. Fiecare cursant are diferite arii de interes, anumite subiecte îi fac o mai mare plăcere. Le descoperim și aducem elemente din aria de interes a fiecăruia în cursurile noastre. De exemplu, o corporație vrea ca angajații să poată să scrie un email într-o limbă străină. Cursantul vine la noi, dar nu pot doar să îl învăț să scrie email-ul, pentru că se va plictisi. Trainer-ul descoperă că acel cursant este pasionat de artă sau de natură. Aducem elemente din zona de pasiune a cursantului și îl învățăm gramatica prin intermediul subiectelor care sunt de interes pentru el. Mai exact, îl învățăm cum să scrie un email unui alt colecționar de artă. Apoi, treptat, pornind de la ariile de interes ale cursanților, ajungem și la zona de business.
Cum arată piața cursurilor online B2B din România?
La debutul pandemiei a fost o mare reticență în ceea ce privește cursurile online. Noi am fost deschiși, ne-am dus spre partenerii noștri, am avut răbdare cu ei și le-am demonstrat că se poate și online. Am făcut teste, am învățat să lucrăm pe orice platforma a fost nevoie, fiecare client având o platformă specifică, în funcție de infrastructura IT a companiei. S-a dovedit că funcționează foarte bine. Unul dintre feedback-urile primite a fost că datorită cursurilor noastre online se păstrează încă un climat de normalitate. În timpul pandemiei corporațiile și cursanții au preferat să continue cursurile pentru că simțeau că este parte din normalitate, reprezentau o oază de evadare și îi scoteau din monotonie.
De câte ori se întâmplă ca un angajat român să nu poată avansa în carieră pentru că nu cunoaște o limbă străină?
În primul rând, pentru a trece de la un nivel la altul ai nevoie de 3-4 luni. În acest interval este nevoie să rămâi în contact zi de zi cu limba pe care o studiezi: să asculți un podcast, să urmărești un film, să citești, să vorbești în limba respectivă. Progresul există atunci când este susținut.
Care este nivel angajaților care vin la cursurile Eucom?
Cei mai mulți sunt undeva la A2 – B1. Necunoașterea unei limbi străine este o piedică în avansarea în carieră. Sunt companii care văd potențial în angajații lor, sunt conștienți cei din conducere de această piedică și astfel decid să-i înscrie la cursuri. Mulți ne-au transmis că după ce au urmat cursurile noastre au ajuns să avanseze în carieră, să aibă acces la o altă poziție. Un alt feedback a fost că veniturile corporației au crescut datorită îmbunătățirii unei limbi străine în rândul angajaților. Pare greu de crezut, dar în momentul în care un angajat vorbește fluent o limbă străină, timpul de efectuare a unui task se reduce mult. Acest lujcru se vedeinclusiv în cifre.
Care sunt cele mai căutate limbi străine?
Engleza încă mai este căutată. Toată lumea vorbește engleză, dar la nivelul de care au nevoie în concediu. Este altceva când trebuie să susții un proiect, să scrii contracte, un email. Se folosesc termeni specifici și omul are nevoie de perfecționare. Cele mai căutate limbi străine în mediul de business sunt franceza, germana, româna (pentru expați), italiana și spaniola.

Ați ales să vă implicați după izbucnirea conflictului din Ucraina. Ce a presupus activitatea voastră voluntară?
După ce am văzut că lucrurile s-au stabilizat și o parte dintre ucraineni au ales să rămână în România, ne-am gândit cum putem ajuta această comunitate. Lucrul pe care știm să-l facem cel mai bine este să organizăm cursuri de limbi străine. Le-am oferit posibilitatea să învețe limba română sau limba engleză. Până acum 200 de persoane s-au înscris în programele noastre. Și au demarat deja 3-4 grupuri de limba română și engleză.
Cât investește o companie în angajați pentru a-i învăța o limbă străină?
Într-un an, undeva la 2000 de euro per angajat. Depinde cât de mare este compania și cât de complex este cursul.
Ce faceți când compania plătește cursul, dar angajatul nu vrea să învețe?
Am avut situații de acest fel. În primul rând, începem să descoperim ce-l interesează pe cursant. De cele mai multe ori funcționează. Dacă totuși nu reușim să deschidem apetitul pentru învățare, am avut și astfel de situații, mergem spre companie și discutăm onest, deschis. Anunțăm compania câți cursanți vin la ore, ce progres a făcut fiecare. Clienții noștri au acces lunar la raportul de progres al fiecărui cursant și la raportul de prezență. Decizia aparține corporației.
Cum arată echipa Eucom?
Suntem oameni pasionați de limbi străine, de comunicare, de a crea punți între oameni. Avem în echipa traineri care predau, assessori care evaluează o limbă străină și echipa operațională unde avem Head-of-Sales și HR Manager. Aceste două poziții sunt libere momentan, așteptăm candidați.
Cum au fost cei 20 de ani?
N-aș schimba nimic, aș face tot ce am făcut. A fost o perioadă în care, personal, am crescut foarte mult datorită oamenilor și experiențelor. Îmi amintesc momentul în care am decis să ne mutăm din Timișoara în București, în 2008, în timpul crizei. În momente de criză ne activăm. Toată lumea a fost șocată în 2008 când ne-am mutat din Timișoara în București, tocmai în acea situație. „Faceți pasul acesta? Unde vă duceți? Ce va fi?” Am avut încredere și curaj să încercăm.
În contextul noilor crize pe care le traversăm, aveți în plan să schimbați ceva, să adaptați ceva pe viitor?
Da, ne adaptăm tot timpul. În procesul de recrutare, le spun oamenilor: singurul lucru pe care îl promit este adaptarea. Noi ne uităm la feedback și de acolo pornim și vedem ce trebuie îmbunătățit, cum trebuie să ne adaptăm.
Cum crezi că se va schimba piața cursurilor de limbi străine în următoarea perioadă?
Clienții noștri au decis să păstreze cursurile aflate în derulare, dar să și demareze noi cursuri. În perioada aceasta avem clienți noi. Un interes există și va crește pentru că România este poziționată foarte bine, în contextul actual. Avem anumite avantaje pe care dacă știm să le jucăm, ne va fi bine pe viitor. Sunt companii din Rusia sau Ucraina care încep să se relocheze. Este o piață bună în România. Inclusiv faptul că Legea offshore a prins contur aduce noi oportunități, va crește nevoia cursurilor de formare într-o limbă străină.
Care a fost cea mai importantă lecție de business pe care ai învățat-o în cei 20 de ani de Eucom?
Cea mai importantă lecție rămâne cea a partnershipului. Rămân fidelă crezului de a crea comunități. Am văzut valoarea acestor parteneriate. Din 2020, observ cum antreprenorii au curajul să vorbească despre vulnerabilități. Am început să legăm parteneriate, ceea ce ne-a creat un cadru în care putem fi deschiși, din care să învățăm.
Mi-ai spus într-o discuție anterioară că ești adepta obiceiului de a cumpăra produse și servicii de la partenerii tăi. Încep să se formeze comunități și între antreprenorii din România?
Se formează comunități între antreprenori, dar și între antreprenori și corporații. Noi lucrăm pe piața de multinaționale, lucrăm doar cu corporațiile. Ne-am obișnuit să avem un parteneriat strâns cu oamenii cu care colaborăm, eu în asta cred. Mi se pare corect și echitabil schimbul: tu iei de la mine, eu iau de la tine.
Pe final am o întrebare la care cred că ai răspuns de foarte multe ori în acești 20 de ani de EUCOM. Ce ponturi putem folosi pentru a învăța rapid o limbă străină?
Primul pas este să vrei să înveți. Apoi, înconjoară-te de limba respectivă! Ascult-o, citește-o, scrie-o, vorbește-o! Al treilea pas este încrederea în a vorbi limba respectivă. Nu trebuie să te gândești tot timpul dacă ai pronunțat corect, dacă nu ai făcut acordul bine. Am văzut mulți cursanți care la început erau timizi și apoi au prins curaj. Ai curajul să greșești!