Business Leaders > Povesti de business > VIDEO Cristian Bădescu, CEO INATECH Packaging, producător și distribuitor de ambalaje: „Suntem în plin proces de acreditare pentru a deveni și procesatori de deșeuri“

Cristian Bădescu a fondat  în urmă cu 10 ani INATECH Packaging, una din cele mai mari companii producătoare și distribuitoare de ambalaje și materiale pentru izolații. A pășit în lumea antreprenoriatului mai întâi cu o afacere în domeniul construcțiilor, iar după ce a intuit nevoia de ambalaje în piață s-a decis că aceasta este industria în care vrea să facă performanță. INATECH Packaging  a avut în 2021 cu o cifră de afaceri de 5.300.000 de euro.

Cristian Bădescu: „INATECH Packaging s-a dorit a fi un furnizor de packaging cât se poate de complet și de complex. Astăzi avem în portofoliu peste 1300 de produse, cu aproximativ 3000 de variații”.

 INTERVIU VIDEO Cristian Bădescu, CEO INATECH Packaging


Cine este Cristian Bădescu și cum a pătruns în lumea antreprenoriatului?

Cristian Bădescu are 40 de ani, este căsătorit și tatăl a doi copii. După ce am absolvit ASE-ul, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, am lucrat o perioadă de timp la stat, am început ca șef de cabinet parlamentar la Camera Deputaților și apoi am lucrat la Primăria Sectorului 3  ca expert la Direcția de Investiții și Achiziții, însă a fost un domeniu în care nu m-am regăsit și așa am luat decizia să trec în zona privată. M-am angajat la o multinațională cu sediul în SUA și am condus și dezvoltat o filială din zona de sud a țării. În paralel, începând cu anul 2008, am dezvoltat un business propriu în domeniul construcțiilor. Comercializam și montam sisteme de învelitoare, de acoperișuri pentru domeniul rezidențial. Ulterior, a venit criza din 2008, nu a mai funcționat bine afacerea și m-am reorientat către domeniul ambalajelor. Aașa că în 2010 am înființată firma INATECH Packaging.

Cum arată piața ambalajelor din România și ce ar trebui să știe un antreprenor care este la început de drum din punct de vedere legislativ?

Piața ambalajelor din România, la acest moment, nu este extrem de dezvoltată. Practic, în România nu există un jucător de talie mare. Nu ascund faptul că INATECH Packaging a încercat să copieze modelele de business cum este cel din Germania și să fie un furnizor de packaging cât se poate de complet și de complex, având în portofoliu la acest moment peste 1300 de produse cu aproximativ 3000 de variații. De la bun început, conceptul meu a fost să ofer clientului soluții complete. Să nu fie nevoit să cumpere dintr-un loc folia stretch, din alt loc folia cu bule de aer sau benzile adevize, ci să găsească într-un singur loc toate produsele de care el are nevoie, la prețuri competitive.

Partea legislativă este complexă. Sunt reguli de care să țină seamă plecând de la partea de etichetare care este importantă: orice etichetă trebuie să conțină informații despre lotul din care face parte, data producției, termenul de valabilitate, dacă produsul conține sau nu materiale toxice.

 INATECH Packaging se prezintă ca fiind furnizorul ce oferă soluții complete. Care sunt acestea?

Oferim de la partea de ambalaje basic, spre exemplu o bandă adeviză sau o folie extensibilă până la sisteme complete de ambalare, linii automate de ambalare, mașini, roboți. Acoperim toate nevoile clientului, cu accent mare pe partea de automatizări. Din cauză că resursa umană este din ce în ce mai greu de găsit, multe companii se îndreaptă spre automatizarea proceselor. Deci inclusiv pe partea de packaging este nevoie de roboți care să preia munca oamenilor.

În prezent, lucrăm doar cu stocuri, iar ca și suprafață de depozitare avem 6000 mp. Avem două puncte de lucru: în Domnești, județul Ilfov și al doilea în vestul țării, la Oradea. Ne-am gândit să acoperim cu aceste puncte teritoriul României și să fim aproape de granița cu Ungaria și Bulgaria.

Există trend-uri în industria de packaging?

Absolut. Toată lumea vrea să înlocuiască plasticul, să treacă la hârtie, materiale reciclabile. Se pune mult accent pe sustenabilitate, biodegradabilitate. Chiar dacă vorbim de un plastic biodegradabil, gândiți-vă că totuși prin descompunere ajungem la o moleculă care se duce în apă, în pământ. Proiectul la care lucrăm acum pune accent pe partea de reciclabilitate. Recent am achiziționat cu extruder care transformă deșeul în materie primă. Anul trecut am pus pe piață 10 milioane mp de folie cu bule de aer. Este o cantitate foarte mare. Ce ne dorim acum este recuperăm deșeurile de la clienții noștri care folosesc acest ambalaj și altele asemănătoare, să le trecem prin acest proces de extrudare și să le transformăm în materie primă. Ulterior, materia primă o putem revinde către producătorul de la care noi inițial am luat produsul. Practic, închidem acest cerc.

Cu ambalajele care ajung pe piață este puțin mai greu, dar suntem în plin proces de acreditare pentru a deveni procesatori de deșeuri, să putem să colectăm și să procesăm deșeurile.

Care este provocarea din acest punct de vedere?

Provocarea este cea legată de resursa umană. Depindem foarte mult de partea de sortare, pentru că trebuie să le punem pe sortimente, pe culori, pe tipuri de materiale. Nu există o soluție acum pentru automatizarea sortării.

Prețurile materiei prime reprezintă o provocare a industriei?

De anul trecut, avem mari probleme în acest sens. De la jumătatea anului trecut, prețurile au crescut aproape în fiecare lună. Există o criză a materiilor prime. Mai mult, războiul a îngreunat situația pentru că în Ucraina era o mare fabrică de hârtie care aproviziona mare parte din zona europeană. Din acest motiv, prețurile au început să crească. Gestionând foarte mulți clienți, de fiecare dată trebuie să schimbăm listele de prețuri, să trimitem informări periodice.

Cât din ambalajele INATECH Packaging sunt biodegradabile și cât reprezintă produse din plastic? Până în 2050 trebuie să renunțăm la plastic, aș vrea să ne spuneți ce soluții ați găsit?

Pentru un distribuitor ca noi, lucrurile nu sunt chiar atât de grele. Un distribuitor oricând se poate reorienta spre schimbarea gamei de produse. Pentru un producător este mai greu. Noi ne-am pregătit deja, având portofoliu complet de produse, avem și hârtie, carton, plastic, toate materialele. Legat de procentul de produse biodegradabile pe care INATECH Packaging îl pune pe piață, avem un procent mic de 3%. În schimb, 70% din produsele de plastic sunt produse de materie primă reciclată. Folia noastră cu bule de aer are în compoziție peste 50% materie primă reciclată. Am schimbat compoziția produsului de cinci ani de zile.

În cei 12 ani de când există compania pe piață, care a fost cea mai grea perioadă traversată?

Cred că cea mai grea perioadă o trăim acum, deși cifrele arată foarte bine. Primul trimestru din 2022 înregistrează o creștere de 37% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, înregistrăm o scădere a puterii de cumpărare din cauza inflației. Zona de comerț online este ușor în scădere. Am luat decizia să ne reorientăm și să dezvoltăm și mai mult portofoliul de produse. Practic, dacă nu pot să rămân la același nivel cu ce am acum, ca să păstrez nivelul, măresc portofoliul de produse pentru a atrage noi clienți.

Către ce țări exportați produsele INATECH Packaging?

La acest moment produsele noastre pleacă spre clienți din Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova și mai nou, Germania și Elveția. Cu aceste două țări avem proiecte pe partea de ambalaje termice, în zona medicală. Legat de perspectivele de dezvoltare internațională, vrem să transferăm pe piața internațională tot ceea ce înseamnă comerț online. Cele două magazine, INATECH Shop și ISOTECK Line, vrem să le optimizăm și pentru piața din Bulgaria, Ungaria și Republica Moldova. Adică să livrăm din centrele noastre logistice comenzile și către aceste țări.

Cât din cifra de afaceri INATECH Packaging este din piața din România și cât din cea externă?

Am terminat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 5.300.000 de euro. Estimăm că în 2022 vom depăși 6.000.000 de euro. Procentual, exportul nu înseamnă foarte mult, undeva la sub 10%, dar urmează să punem accent acum pe acest segment.

Cum credeți că va evolua piața?

Depinde mult de contextul economic. Inflația galopantă nu ne dă semnale bune. Puterea de cumpărare scade și atunci suntem în expectativă. Așteptăm să vedem cât de repede se va încheia războiul din Ucraina, când se vor relua procesele economice. Sunt convins că următorii doi ani vor fi destul de grei.

În cei 15 ani de antreprenoriat care a fost cea mai importantă lecție de business pe care ați învățat-o?

Am învățat cam totul. Când am intrat în antreprenoriat nu știam nimic. În primul rând nu trebuie să renunți. E adevărat că în antreprenoriat întâlnești provocări la tot pasul. Este un domeniu dinamic. Ca sfat, pentru un tânăr antreprenor, aș zice să pună foarte mult accent pe seriozitate. Este foarte important ca în business să prezinți încredere și să nu gândești niciodată pe termen scurt. Planurile să fie pe termen mediu și lung. Când gândești pe termen scurt, ai foarte mari șanse să te pierzi pe drum.

Dacă ar fi să investiți în următoarea perioadă, spre ce alte industrii v-ați orienta?

Noi avem un plan la acest moment. Nu este tocmai perioada cea mai bună, mai ales în ce privește condițiile de creditare care s-au înăsprit, dobânda este în creștere. Dar ne aflăm în proces de achiziție a unui teren de 15.000 mp, în zona Ilfov, unde îmi doresc să construiesc un parc logistic de 10-12 hale și o clădire administrativă pe care să le închiriez.

Business Leaders

View all posts