Business Leaders > Povesti de business > Daciana Sârbu, lecții învățate în politică și business: „Nu aș schimba nimic. Am convingerea că s-ar repeta, sunt lecții pe care trebuie să le înveți“

Cofetăriile Mara Mura își spun povestea prin liniștea și culorile pastelate care îți rămân în minte după prima vizită, însă adevărata amprentă o reprezintă rețetele cu arome specifice de floarea de soc, trandafirii englezești, fistic sau fructele de pădure. Fondate de Daciana Sârbu, fost europarlamentar, cofetăriile au reușit să cucerească publicul bucureștean fără a fi promovate sau asociate numelui acesteia. „Mi-am dorit să vorbească produsul și experiența. Oamenii poate ar fi judecat locul prin prisma faptului că este al meu sau poate că nici n-ar fi intrat. Am vrut să descopere real brandul Mara Mura“, explică Daciana în interviul acordat în exclusivitate publicației Business Leaders.

INTERVIU VIDEO DACIANA SÂRBU, fost europarlamentar și fondatoarea cofetăriilor Mara Mura

Lizeta Oprea, jurnalistă: Mărturisesc că te văd diferită uitându-mă la tine ca antreprenor, față de cum te vedeam atunci când erai europarlamentar. Oare este vorba doar de subiectivismul și etichetele pe care am fost tentați toți să i le punem omului politic?

Daciana Sârbu: Sigur că m-am schimbat, vârsta și experiențele m-au făcut omul de astăzi. Am învățat foarte multe lucruri, am descoperit că pot să fiu și altfel, că pot să arăt cum sunt de fapt. Nu doar să fiu acea imagine, să port costume care nu spuneau nimic, să zâmbesc când nu-mi doream sau să folosesc cuvinte alese pe care uneori nu le-aș fi rostit. Dar sunt astăzi aici și pot să vorbesc deschis. Astăzi port o rochie, dar mi se întâmplă destul de rar, de obicei prefer sport și mă simt bine. Sigur, în esență sunt aceeași.

Cum ai gestionat trecerea de la politică la business după investiția de 20 de ani în politică?

Nu știu dacă real am făcut politică, nu am simțit că sunt politician. Am experimentat pentru o scurtă perioadă politica în România, iar apoi am plecat la Bruxelles, unde lucrurile stăteau cu totul diferit. Acolo m-am simțit utilă, am simțit că am de la cine să învăț. Chiar dacă am fost un europarlamentar din 700, am simțit că acțiunile mele au contat. Sigur n-aș fi reușit să fac politică aici.

De ce ai renunțat la politică după 20 de ani?

Am considerat că mi-am încheiat misiunea în politică, mi-am dorit să fiu lângă familie și să mă ocup de Maria (n.r. fiica adoptată). Irina era și ea preadolescentă și avea nevoie de mine în fiecare zi. A fost o decizie firească, n-am simțit că m-am rupt de undeva. Am construit acest drum din timp, m-am întors la ceva ce îmi plăcea să fac.

De ce Mara Mura, cofetăria cu arome și culori pastelate? La potențialul și experiența dobândită, ai fi putut face un business internațional.

Gătitul a fost dintotdeauna pasiunea mea. Am umblat prin lume și am încercat toate prăjiturile care mi-ai ieșit în cale. Îmi place să adun oamenii la masă, pentru mine este o satisfacție extraordinară să-i văd fericiți. Îmi iau energia din asta. La fel și la Mara Mura, eu sper și cred că nu este doar despre prăjituri, mă hrănesc din bucuria pe care o văd în ochii oamenilor după ce mănâncă un produs bun, într-o atmosferă plăcută. Când întâlnesc clienți care vin special aici și spun că este momentul lor de liniște și bucurie sau că este acel moment în care își permit să greșească cu ceva dulce, pentru mine este răsplata investiției ca timp și a faptului că mi-am pus tot sufletul aici. Evident, și atunci când sunt situații neplăcute mă rănesc la fel de intens.

Înainte să renunți la politică, în perioada în care tatonai ideea de a-ți deschide un business, ai fost sfătuită de Victor Ponta să renunți la politică și să faci ceva legat de gătit. Cum ai primit sugestia lui? Trăim într-o lume în care feminismul este înțeles în diferite feluri iar voi făceați amândoi politică la acea vreme.
În niciun caz nu am simțit că mi-ar sugera ,,mai bine ai sta la cratiță“. Făceam mâncare și o duceam și vecinilor, invitam prietenii la masă, nu avea cum să nu observe că mă bucură acest lucru.

Mi-a atras atenția faptul că nu ți-ai asociat imaginea cu brandul Mara Mura, deși poate ți-ar fi fost mai ușor să-l promovezi în acest fel. De ce?

Nici nu am investit în promovare, mi-am dorit să vorbească produsul și experiența. Oamenii să se reîntoarcă pentru că se simt bine și mânâncă ceva bun. Poate ar fi judecat locul prin prisma faptului că este al meu sau poate că n-ar fi intrat. Am vrut să descopere real acest loc. Sigur că sunt eu aici, că este sufletul meu, dar este și munca echipei mele, care are o contribuție enormă.

Știu despre tine că ești perfecționistă. Ai mărturisit că ți se întâmplă să îndoiești de tine ca mama, ca antreprenor. Cine este acea persoană care te susține când apar momente grele în business?

Cred că toți avem nevoie de validare și de momentul acela în care te ține cineva în brațe și îți spune că nu ai greșit, că poate e normal cum s-a întâmplat și că trebuie să mergi mai departe pentru că o să fie bine. În business nu prea ai timp să respiri și să îți analizezi deciziile, mai ales în ultima perioadă care a fost cu pandemie, scumpiri, reorganizări. Am un consultant financiar, cu Andreea mă sfătuiesc. Ea este acea persoană care îmi spune că am făcut bine când vine vorba de cifre și planuri de viitor. Sigur că planurile de viitor le discut și cu Victor, categoric ne sfătuim dacă este să iau o decizie.

Vreau să te întreb care sunt nevoile mediului de business și ce ai schimba dacă ai avea o funcție care să-ți permită?

Nu cred că avem timp, este mult de vorbit pentru că pornim de la sentimentul permanent că lucrurile se întâmplă împotriva noastră. În pandemie am avut bunăvoința proprietarilor de spații care ne-au înțeles și nu ne-au încasat chiria sau câteva facilități pentru angajați, dar nu am sentimentul că se întâmplă lucruri care să ajute mediul de afaceri autohton. Toate deciziile au o componentă care să ne îngreuneze situația: taxe în plus, autorizații.

Ai declarat la un moment dat că politica din România este un câmp de luptă și că pentru tine costurile au fost mari. La ce te-ai referit?

La perioada alegerilor prezidențiale. Nu am vorbit prea mult, pentru că nu poți să te plângi când ai ales să iei o decizie. Dar au fost momente în care am simțit că nu mai pot, mai ales când copiii au fost afectați și noi ne învinovățeam că am ajuns în acest punct din cauza noastră. A fost o perioadă foarte grea, dar traversând-o și reușind să ieșim întregi, am ajuns în punctul în care am reușit să luăm decizia de a o adopta pe Maria. Eram mult mai uniți și siguri că putem să o aducem într-un mediu în care să se simtă iubită și protejată. Ne-a ajutat enorm acea perioadă.

Practic, îmi spui că acea perioadă v-a ajutat să vă sudați ca familie?

Da, pentru că aceste perioade foarte grele ori te destramă ori te întăresc.

Ce experiențe din viața ta ai schimba?

Nu aș schimba experiențe din viața mea, toate au un rost. Eu trăiesc cu convingerea că s-ar repeta, sunt lecții pe care trebuie să le înveți. Altfel le repeți. Atât în business cât și în viață, dacă continui să faci greșeli situațiile continuă să-ți apară. Cu siguranță acea lecție dură ne-a schimbat.

Business Leaders

View all posts