Business Leaders > Lideri > Mihai Manole, Tema Energy: „Inteligența artificială și machine learning dictează o creștere accentuată a centrelor de date“

România este extrem de atractivă pentru investitorii în centre de date datorită costurilor reduse pentru terenuri și operare, a infrastructurii energetice și a pregătirii bune a angajaților, au concluzionat cei 22 de speakeri din cadrul DataCenter Forum 2024, singurul eveniment dedicat industriei de centre de date și cloud din România, acesta reunind cei mai importanți jucători din industrie, de la investitori și proprietari de centre de date la specialiști, proiectanți, consultanți. Cei trei factori care avantajează domeniul – puterea electrică disponibilă, costurile scăzute și nivelul de pregătire al oamenilor – sunt și principalele provocări cu care se confruntă sectorul ca urmare a creșterii prețurilor la energie și a angajaților care sunt tot mai greu de recrutat.

Cea de-a șasea ediție a DataCenter Forum a înregistrat o prezență record de aproximativ 600 de persoane, dintre care 22 de speakeri locali și internaționali și 550 de participanți. 

Vedem progrese mari în domeniu de la un an la altul, unul dintre ele fiind chiar inteligența artificială. De exemplu, Michael Dell, fondatorul Dell, spunea recent că asistăm la o cerere uriașă de procesare a centrelor de date și că este posibil să fie necesară o creștere a capacității centrelor de date de până la 100 de ori în următorii zece ani. Poate părea metaforică această cifră, dar reprezintă un indicator al realității, centrele de date cresc accelerat și se transformă rapid. Suntem la începutul unei noi ere cognitive și asistăm la o revoluție remarcabilă a inteligenței artificiale și machine learning, ceea ce dictează o creștere accentuată a centrelor de date. Totodată vedem și o altă transformare interesantă. Conform unui studiu Uptime Institute, majoritatea centrelor de date on-premise, adică ale corporațiilor în sediile lor, se mută accelerat în off-premise. Prin urmare hyperscale-urile, centrele de date mari, centrele de cloud, centrele edge câștigă foarte mult teren. Dacă în 2020 aveam on-premise 58%, în 2023 aveam o scădere la 48%, iar anul acesta ne așteptăm să ajungă la 43%. Iar unul dintre motivele acestei schimbări este eficiența centrelor de date mari pentru că acestea au costuri mai reduse ca urmare a investițiilor în tehnologii noi, a sistemelor foarte eficiente de răcire”, a declarat Mihai Manole, Managing Partner Tema Energy, organizatorul DataCenter Forum.

Lizeta Maria

View all posts