Business Leaders > Lideri > Descoperă Cetățuia, hotelul construit în inima pădurilor din Buzău, acolo unde Carol I a vrut să ridice Castelul Peleș

În inima pădurilor seculare de fagi şi stejari din Buzău, la Măgura, pe un vârf învăluit în legende și peisaje de poveste, turiștii sunt încântați să descopere Hotelul Cetățuia. Istoria zonei este strâns legată de figura emblematică a regelui Carol I al României. În anul 1867, la doar un an de la încoronare, Carol I a vizitat aceste meleaguri în căutarea unui loc pitoresc pentru reședința sa de vară. Fermecat frumusețea locului și de liniștea Dealului Cetățuia, Carol I a luat în considerare construirea Castelului Peleș aici. Din păcate, distanța de la sursa de apă potabilă și relieful abrupt, l-au determinat să renunțe la acest plan. Totuși, amprenta regală a rămas; regele a contribuit financiar la pictarea bisericii Schitului Cetățuia, realizată de renumitul pictor Gheorghe Tattarescu.

Astăzi, hotelul Cetățuia păstrează vie această moștenire, oferind oaspeților nu doar confort și relaxare, ci și o legătură profundă cu istoria și tradițiile locului. Fiecare detaliu al hotelului, de la arhitectură la decor, reflectă respectul față de trecut și dorința de a oferi oaspeților o experiență autentică. Camerele sunt amenajate cu grijă, combinând elemente moderne cu accente tradiționale, iar restaurantul oferă preparate rafinate, inspirate din bucătăria locală și realizate în stil propriu.

Pentru cei ce doresc să exploreze împrejurimile, zona oferă nenumărate atracții naturale și culturale. Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, cu Vulcanii Noroioși și Trovanții de la Ulmet, așezările rupestre din zona Nucu – Bozioru și Tabăra de Sculptură Măgura sunt doar câteva dintre locurile care merită descoperite.

La Cetățuia vei descoperi un colț de lume unde timpul pare să se oprească în loc și fiecare moment petrecut capătă alte valențe. Fiecare vizită devine o poveste, iar fiecare oaspete devine parte din poveste, contribuind la păstrarea și promovarea acestui loc special din România.

Hotelul Cetățuia face parte din Topului celor mai frumoase locuri de cazare din România, realizat de publicația Business Leaders.

Business Leaders: Ce v-a inspirat să vă implicați în industria ospitalității și să fondați Hotelul „Cetățuia“, după 21 ani de experiență în domeniul logisticii?

Amalia Petre, prorietar hotel Cetățuia: Aș zice că am luat-o ca pe o provocare, ca pe o alternativă mai interesantă față de viața într-o corporație. Credința mea era oricum că nu voi putea ieși la pensie dintr-o corporație, mai ales că domiciliul meu era și este în Buzău iar head office-ul companiei era în București. Îmi era din ce în ce mai greu să fac față drumurilor, schimbărilor, politicilor dintr-o multinațională. Cred că obosisem cumva să fiu politically correct.

Cum au fost începuturile și care sunt cele mai frumoase amintiri legate de construcția hotelului și primele zile cu oaspeți?

Îmi amintesc de momentul în care au săpat fundația și am văzut o piatră pe care au scos-o plină de scoici fosilizate. A fost ceva absolut uluitor. Am realizat că suntem pe locul unei mări preistorice. Frumos sentiment. Mi-a dat încredere, mulțumire și ideea că locul acesta este special. Construcția și dotările s-au făcut într-un an. Nu știu cum a fost posibil, dar cred că cineva acolo sus ne-a iubit, ne iubește și a făcut să se întâmple. Nu au fost poticneli, nu au fost hopuri, toate au decurs lin.

Îmi amintesc primii oaspeți de la restaurant, de parcă ar fi fost ieri. Restaurantul a fost zona care ne-a solicitat cel mai mult. Cea mai mare provocare.

Nu am avut nimic de-a face cu acest domeniu dar ne-am zis că trebuie să fim în stare. Dacă sunt oameni care pot face asta, de ce să nu putem și noi? A trebuit să învățăm din mers, să fim atenți, să ascultăm, să ne repliem, să facem față tuturor provocărilor.

Știu că circulă informații legate de regele Carol I și proiectul de construire a Peleșului aici. Cum ați reușit să păstrați și să promovați autenticitatea locului, având în vedere istoria și tradițiile care îl înconjoară?

Consider că acest loc ne-a ales pe noi și nu invers și tocmai de aceea trebuie să facem tot ce putem să nu îl supărăm, să ne integrăm frumos și discret, cu mult bun simț și considerație. Este o onoare că suntem aici și trebuie să tratăm acest lucru ca atare.

Ce apreciază cel mai mult oaspeții care ajung la hotelul „Cetățuia“ și pentru ce credeți că se reîntorc?

Liniștea, pacea. Îmi place să spun și să cred că e o insulă de normalitate pe care oamenii o caută. Natura și locul te încarcă. Nimic sofisticat, nimic complicat. Pur și simplu frumos.

Care au fost principalele surse de inspirație pentru meniul și experiența culinară oferită?

Am dorit un meniu mai puțin comun, cu preparate pe care le găsești doar la restaurant, pe care nu le faci acasă. Am ținut să folosim ingrediente de cea mai bună calitate, de preferat din zonă, să le asortăm cu sosuri potrivite, să aibă un aspect apetisant și îngrijit. De aici am pornit. Apoi a fost și gustul personal atât la rețete cât și la plating, cât și iscusința chefilor cu care am colaborat în bucătărie. Așa am reușit să împlinim 8 ani de când am deschis și sper să împlinim mulți ani înainte.

Cum vă asigurați că personalul hotelului „Cetățuia” reflectă valorile ospitalității? Ne povesteați că de la început v-ați dorit și ați făcut eforturi susținute să atrageți și să păstrați oameni care să înțeleagă acest domeniu.

Este cel mai sensibil subiect și cel mai dificil. E foarte greu să găsim oameni pregătiți, calificați și de aceea am ales să creștem oamenii. Avem un nucleu cam de la început și încercăm să atragem tineri pe care să-i calificăm la locul de muncă. Este o muncă ce nu se termină niciodată pentru că rata de rotație a personalului în acest domeniu este foarte mare. Este subiectul care ne dă cele mai mari bătăi de cap.

De ce ați decis să diversificați oferta de cazare prin adăugarea bungalow-urilor și cine sunt oaspeții care le preferă?

Am simțit nevoia de mai mult spațiu de cazare din solicitarile pe care le-am primit de la oaspeți. Singura opțiune pe care am văzut-o au fost aceste bungalowuri. Sunt preferate acum. Și pe bună dreptate.

Care sunt cele mai frumoase și pitorești locuri din împrejurimile hotelului „Cetățuia” pe care le recomandați oaspeților să le exploreze și să le descopere?

Tot Ținutul Buzaului, care este și Geoparc UNESCO, este o zonă care merită explorată. De la Vulcanii Noroioși, la Trovanții de la Ulmet, de la Așezările rupestre din zona Nucu – Bozioru la Tabăra de Sculptură Măgura care este la o aruncătură de băț de noi, toate sunt locuri care merită vizitate. Toate aceste obiective sunt pe cât de necunoscute, pe atât de surprinzătoare, de inedite.

Ce vă dă energie să continuați zi de zi în domeniul ospitalității?

E o întrebare pe care mi-o pun și eu, mai ales că este un sistem în care dai energie în mod continuu. Oamenii sunt cei care ne încarcă. Da, oamenii frumoși, normali. Mai sunt în țara asta destui, oameni pe care nu-i vedem în presă, în media, etc. Sunt acolo. Este fascinant că putem interacționa cu oameni diverși cu preocupări diverse. Ne-am făcut prieteni cu unii dintre ei. Cea mai mare mulțumire este să vezi mulțumirea din ochii oaspeților tăi. Atunci știi că ai făcut un lucru bun. Este extraordinar că suntem într-un domeniu în care trebuie să faci doar lucruri bune, în care oferi bine și obiectivul muncii tale este să faci bine celor din jur. Este chiar frumos.

Ce sfaturi și lecții ați învățat de când sunteți în domeniul ospitalității?

Am învățat, deși citisem, că este imposibil să mulțumești pe toată lumea și de multe ori făceam o dramă dintr-un comentariu negativ. Am învățat că atâta timp cât faci tot ce poți să fie bine pentru oaspeți, atunci nu ai de ce să îți reproșezi ceva. Atâta timp cât tu în sinea ta știi că ai făcut ce trebuie, nu trebuie să îți faci griji. Sunt mulți oameni născuți nefericiți și nemulțumiți. Pe aceia nu îi poți schimba. Nici nu trebuie să încerci.

Am mai învățat că nu este bine să răsuflăm ușurați și să spunem că gata, s-au terminat problemele, că imediat apare altceva. Tot timpul trebuie să fii în alertă și tot timpul trebuie să fii atent la tot ce se întâmplă. Este un domeniu cu o volatilitate, instabilitate îndelibilă. Nu ai cum să te plictisești. Dar nici să stai liniștit. Ne ține în priză.

Ce mesaj ați dori să transmiteți oaspeților care vizitează hotelul „Cetățuia”, în legătură cu valorile și identitatea culturală și istorică a locului, și cum îi încurajați să devină parte din povestea locului?

Să vină cu inima deschisă și să se lase surprinși de frumusețea locului. Să încerce să simtă energia zonei. Vor vedea că această zonă are ceva special, are o încărcătură anume care o face specială. Nu degeaba suntem înconjurați de atâtea mănăstiri.

Să își deschidă simțurile și să fie atenți la tot ce îi înconjoară. Să aibă mintea deschisă. Se vor îndrăgosti de acest loc.

Lizeta Maria

View all posts