Business Leaders > Lideri > Marina Nișcoveanu, despre cum și-a croit propriul drum în lumea designului vestimentar: „Atelierul s-a născut din dorința mea de a crea din suflet“

Marina Nișcoveanu este o tânără antreprenoare pasionată de design vestimentar, ce profesează în industria modei de peste un deceniu. Inspirată de familie să aprecieze frumusețea croiurilor și să-și dezvolte creativitatea în această direcție, a început încă de la vârsta de 7 ani, pe când croia primele haine pentru păpușile sale, să-și arate talentul pentru design vestimentar. Pe măsură ce anii au trecut și a acumulat experiență, a confirmat că designul vestimentar nu era doar o pasiune, ci o adevărată vocație. Decizia de a o transforma într-o afacere a venit treptat, odată cu maturizarea ideii și cu câștigarea încrederii în propriile abilități. Renunțând la un viitor convențional în finanțe, conform profilului studiilor universitare, Marina a ales să își urmeze visul și să își dezvolte propriul atelier de modă.

Și-a început cariera modest, cu un atelier improvizat în sufrageria apartamentului său. Își amintește cu nostalgie vizitele la București în căutarea materialelor, cărând un troller mare în tren. Astăzi, deține un showroom în Brașov și colaborează cu showroom-uri din București, planificând totodată expansiunea internațională. În tot acest timp, antreprenoarea se menține fidelă standardelor sale de calitate, folosind țesături naturale și designuri romantice, care au devenit emblematice pentru brandul său.

În momentele de îndoială, amintirea pasiunii sale și a dorinței de a face ceva din suflet îi dau forța de a merge mai departe. Această determinare neclintită și credința în propria viziune îi asigură resursele necesare pentru a depăși obstacolele și a continua să-și ducă visul mai departe, în călătoria sa spre împlinirea profesională.

Business Leaders: Marina, povestește-ne când și cum a început totul. Când ai simțit prima dată chemarea aceea puternică către croit și care sunt amintirile de atunci?

Marina Nișcoveanu: Am crescut înconjurată de mașini de cusut și războaie de țesut, urmărind cu mare emoție povestea firelor ce prindeau viață chiar sub ochii mei, transformându-se în obiecte vestimentare. În satul bunicilor, șezătorile erau locul în care femeile se întâlneau și lucrau împreună, torcând lâna, croșetând sau cosând ii. La 7 ani, joaca pentru mine însemna să croiesc haine pentru păpuși, să cos goblenuri și să croșetez, iar universul acesta a rămas până în prezent sursă de energie și creativitate.

Spune-ne despre momentul în care ai decis să faci primul pas către transformarea acestei pasiuni într-un brand. Cum a fost tranziția de la a-ți lucra propriile rochii la a-ți deschide atelierul propriu?

Lucrurile s-au dezvoltat firesc, plecând de la o activitate de sufragerie și timp liber prin care-mi bucuram colegele de birou, până la lucrul într-un cadru organizat, de atelier. Am renunțat la jobul în vânzări și am început să-mi urmez în exclusivitate pasiunea pentru design și croit, chiar dacă asta a implicat un număr mai mare de ore de lucru și un grad ridicat de responsabilitate. Le-am îmbrățișat pe toate, provocări și satisfacții, și sunt mândră că am avut curajul să fac această schimbare.

Ce misiune îți propui să îndeplinești cu atelierul tău și care sunt gândurile care te motiveaza să continui în fiecare dimineață?

Timpul petrecut în atelier este partea mea preferată din zi, uneori și din noapte, iar faptul că reușesc să aduc sclipire și bucurie în povestea doamnelor care ne trec pragul este recompensa cea mai mare pe care o pot primi. Această artă mi se descoperă continuu și se reflectă diferit în fiecare colecție, inspirată fiind de toate femeile cu care am plăcerea să lucrez.

Când te gândești la primele tale creații, ce emoții îți trezesc în suflet? Cum te-ai simțit atunci când ai pus bazele atelierului tău și ai început să-ți vezi rochiile purtate de către cliente?

Pe parcursul acestor 10 ani, cele mai frumoase amintiri sunt de departe cele în care am pășit alături de prietenele atelierului prin cele mai importante evenimente din viețile lor: banchetul de final de facultate, cununia civilă sau ziua nunții. Sunt extrem de recunoscătoare celor care ne-au ales cu fiecare ocazie, mândră de tânăra care eram atunci, definită de rochii simple, dar studiate și încântată de vizitele primite acum din întreaga țară pentru colecțiile actuale.

Care au fost cele mai dificile momente la început, când resursele erau limitate, dar pasiunea te ghida să mergi mai departe? Există vreo poveste din acele zile pline de provocări pe care ai vrea să o împărtășești cu noi?

Momente dificile au fost multe, atelier îmi era sufrageria din apartamentul în care locuiam cu fratele meu, care se tot plângea de paiete și mărgele ajunse în cele mai nebănuite locuri, însă sunt lucruri de care îmi aduc aminte cu drag: vizitele la București în căutare de materiale noi, când nu aveam încă mașină și mergeam cu trenul, cărând un troller mare după mine, în vocile doamnelor care vindeau țesături, anunțându-se una pe alta că a ajuns fata de la Brașov.

Acum, deși am furnizori din mai multe țări și tot procesul este mai ușor, mi-am păstrat obiceiul de a merge uneori cu trenul la București.

Ai început în sufrageria ta, iar acum ai un showroom în Brașov și planuri de expansiune în București și internațional. Cum ai simțit această evoluție și care au fost lecțiile acestei tranziții?

Planurile de dezvoltare sunt doar un răspuns firesc la solicitările tot mai multe din partea clientelor din București și din țară. Colaborăm deja cu un showroom în București, însă deși ne dorim să putem răspunde tuturor solicitărilor, focusul rămâne pe calitate și pe interacțiunea cu clientele, iar asta ne obligă să ne stabilim cu băgare de seamă capacitatea de lucru. Lucrez cu o echipă de încredere și ne propunem ca în următorii ani atelierul să fie prezent la târgurile internaționale de profil.

Într-o lume a modei dominată de branduri și etichete celebre, cum reușești să te faci remarcată și să îți croiești propria imagine?

Stilul și viziunea atelierului au crescut odată cu mine, însă accentul a fost pus mereu pe țesăturile naturale. Rochiile oglindesc dragostea mea pentru stilul romantic, pentru aparițiile diafane și pentru fluiditate.

Cum te asiguri că fiecare clientă se simte specială și unică într-o creație care iese din mâinile tale?

Rochiile se mișcă împreună cu clientele noastre. Chiar dacă plecăm de la același model, ne place să experimentăm și să coasem cu fir de mătase trăsături din personalitatea lor, să ne jucăm cu suprapuneri de materiale, trene și mâneci detașabile, rezultatul fiind mereu un model nou, unic.

Există o rochie care a devenit un simbol al atelierului tău? Spune-ne povestea din spatele acelei piese.

Cu siguranță „Mina“ are acest statut, de rochie-simbol. Este o rochie diafană, din mulți metri de voal de mătase, cu mâneci clopot și spatele gol, pe care am creat-o special pentru o ședință foto. Mulți ani mai târziu de la momentul shooting-ului, îmi călca pragul o mireasă ce întâmplător văzuse rochia și care hotărâse pe loc că este alegerea perfectă pentru ea când se va căsători.

Care sunt principalele elemente de design și tehnici pe care le utilizezi în creațiile tale? Cum îți pui amprenta personală în fiecare piesă și cum reușești să surprinzi?

Totul pleacă de la o structură bună. Iubesc matematica și m-a ajutat mult de-a lungul timpului să creez tiparele pentru corsete, să fac modificările după probe cu acuratețe și să drapez rochii care să se așeze pe cliente exact așa cum am anticipat. Dacă structura e corectă și potrivită modelului pe care vrei să-l realizezi, atunci orele de broderie manuală sau așezat falduri de mătase trec ușor și deciziile de design pot fi ferme.

Încă un lucru pe care îl urmăresc la rochiile mele este să fie la fel de frumoase pe dinăuntru ca și pe dinafara, la fel ca oamenii cu care am noroc să colaborez.

În momentele dificile sau de îndoială, ce te motivează să continui să mergi mai departe și să îți urmezi visul? Există vreun moment din călătoria ta care să îți amintească mereu de această pasiune și de determinarea ta de a reuși?

Ca pentru mulți copii născuți în anii 90 în familii modeste, arta nu a fost prima pe lista alegerilor de viitor. Îndemnată de părinți, am urmat cursurile unui liceu economic, iar apoi am absolvit facultatea de finanțe bănci. M-am întreținut singură în facultate cu multe joburi de call center și nu de puține ori amânam alarma pentru că nu eram motivată să-mi încep ziua. Atelierul s-a născut din dorința de a face ceva din suflet, iar lucrul manual ce îl implică este pură terapie pentru mine. Nimic nu imi așează gândurile mai bine ca un șirag de mărgele pe care trebuie să îl aștern pe o rochie.

Ce viziune ai pentru viitorul atelierului tău? Ce obiective îți propui să atingi și ce direcții îți dorești să explorezi în următorii ani?

Îmi doresc să îmbrac în visul devenit realitate cât mai multe femei. Suntem aici să conturăm o lume în care să readucem la viață prototipul zeițelor, prințeselor și sirenelor, atât în România cât și internațional. Feminitatea poartă siluete diferite, iar noi știm cum să le punem în evidență cel mai bine.

Lizeta Maria

View all posts