Business Leaders > Lideri > Valentin Oeru, SetSail: „Sailingul m-a învățat să trec prin furtuni, să-mi reglez velele și să ajung tot timpul la destinație “

SetSail este compania de navigație cu cea mai mare flotă de ambarcațiuni din România care oferă croaziere și închiriază ambarcațiuni în țară și străinătate. Este cunoscută în special pentru regattele pe care le organizează cu mare succes, dar și ca distribuitor de ambarcațiuni și piese.

„Dacă faci un lucru cu pasiune, nu prea are cum să nu-ți reușească. Ideea de business a venit oarecum natural. După mulți ani de publicitate și software am decis să renunț la ce făceam înainte și să mă ocup doar de activitățile legate de sailing și de un alt business personal pe care îl fac cu succes“, ne-a declarat Valentin Oeru, managing partner SetSail.

Dorința de a face sailing a pornit în ziua în care a văzut întâmplător permisul de skipper al unui partener de business.  „Eu de mult voiam să încerc sportul ăsta, așa că am avut o revelație când i-am văzut permisul. Tot el mi-a și recomandat să fac cursurile la SetSail. Școala era mică la momentul respectiv, erau doar două serii de cursanți. M-am înscris pentru sesiunea din toamnă, dar i-am rugat să-mi dea materialele de curs și am învățat toată vara“.

Trecerea la business a fost relativ rapidă. Pentru că în perioada în care antreprenorul a făcut școala de sailing erau foarte puține ambarcațiuni la Marea Neagră, iar cele mai multe erau destul de rudimentare. Așa că Valentin Oeru i-a propus celui care avea școala unde făcea cursurile să treacă la un alt nivel antreprenorial. „Venind dintr-un mediu de business, m-am gândit să-i propun lui Ovidiu Drugan să facem o firmă și să luăm o barcă mare. Am găsit o barcă foarte puțin folosită, a unui partener de-al meu.“

Achiziția băncii le-a adus și primele provocări celor doi antreprenori. Având nevoie de un leasing bancar, au fost nevoiți să explice băncii că investiția nu se amortizează la fel de repede ca în cazul mașinilor și că valoarea lor de piață crește în primii 2-3 ani, nu scade. Dar au fost convingători. Prima barcă achiziționată de companie se numește Santa Maria și o știe toată lumea la Marea Neagră

„Sailingul m-a schimbat în bine. Eram o persoană cu destul de puțină răbdare, iar sailingul te învață în primul rând să ai răbdare. Noi avem o vorbă care spune că nicio furtună nu ține la nesfârșit. Așa am învățat să trec prin furtuni și să am mai multă răbdare. Eu nu renunț niciodată, cei care merg cu mine știu că nu mă opresc nici dacă se rupe catargul. Am învățat să am răbdare, să-mi reglez velele și să ajung tot timpul la destinație. La un moment dat, orice ai face, velierul merge încet și înaintează cu aceeași viteză. Iar dacă vântul nu bate, de multe ori mergem cu viteze amețitoare de 1,2km/oră. Atunci este consumul cel mai mare de energie. Așa am învățat să mă adaptez condiților“, a mai povestit Valentin Oeru.

Sailingul nu este un sport scump, așa cum s-ar putea crede.  O ambarcațiune poate fi închiriată în weekend cu 500 euro/zi și poate susține până la 9 persoane. Pentru regatte, 1000 de euro poate asigura participarea pentru un întreg sezon.

Business Leaders

View all posts

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *