Business Leaders > Povesti de business > Un antreprenor român propune un nou concept în turism – rețeaua națională a caselor de vacanță în forma unor kub-uri din lemn

Povestea antreprenorului Costi Zărnescu începe în 2003, când, după șapte ani de profesorat în Bacău, decide să deschidă una din primele agenții on-line de turism din România. O vinde după un an și începe un nou business care presupunea exportul unor case din lemn. La scurt timp, identificând o cerere mare și la noi în țară, alături ce cei 3 parteneri pe care îi avea la acel moment, creează una dintre primele fabrici de case din lemn din România – Ecokit.

Treptat, pentru că partenerii din afacere s-au retras, Costi Zărnescu decide să vândă fabrica unui fost colaborator, pentru a se reîntoarce în turism și dezvoltă un concept pe care îl gândise cu câtiva ani în urmă – o rețea de case de vacanță din lemn sub forma unor Kub-uri.

La începutul anului 2019 demarează un proiect pilot – Satul de vacanță de la Slănic Moldova, pentru a arăta celor care doresc să intre în rețea ce înseamnă un Kub și ce presupune ca mod de afacere. Investiția totală pentru dezvoltarea satului de vacanță s-a ridicat la 250.000 euro, având o suprafață de 2200 metri patrați, unde se găsesc trei dintre modelele de Kub-uri pe care Rentakub le propune.

Recent a dezvoltat și platforma Rentakub.com, prima platformă de închirieri case de vacanță din România, unde se regăsesc Kub-urile din rețeaua Rentakub pregătite de a primi turiști, dar și case de vacanță partenere care vor să dezvolte noi capacități de cazare conform conceptului Rentakub sau pur și simplu, case de vacanță care vor să se listeze într-o platformă destinată exclusiv caselor de vacanță.

Am stat de vorbă cu antreprenorul Costi Zărnescu pentru a afla cine poate deveni partener Rentakub, cât trebuie să investească în primă fază și care este tipologia clientului platformei Rentakub.

Cine poate deveni partener Rentakub?

Conceptul Rentakub se dezvoltă prin atragerea de noi parteneri în rețea care vor să pornească o afacere în domeniul turismului, cu un concept nou pe piața din România. Practic, Rentakub propune partenerilor un concept cu un grad de amortizare a investiției foarte rapid. Pentru a intra în rețea partenerul trebuie să dețină un teren  constructibil cu acces la utilitățile minime necesare (apă, curent).

De asemenea, partenerul trebuie să aibă o formă de organizare juridică și mai ales să aibă dorința de a primi turiști cu plăcere.

O a doua categorie de parteneri care pot intra în rețea sunt companiile care activează în domeniul turismului sau care intentionează să intre în acest domeniu și vor să dezvolte capacități de cazare specifice conceptului Rentakub.

Pentru dezvoltarea Kub-urilor se pretează orice zonă sau oraș cu potențial turistic din România, mai ales că zona va fi unul din criteriile importante pentru gradul de ocupare cu turiști.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un viitor partener Rentakub?

 Primul pas pentru a deveni partener Rentakub constă în achiziționarea unei case de vacanță, sub formă de Kub. În acest moment, sunt disponibile 9 modele de la 19 la 70 de metri pătrați. Prețurile pentru o casă de vacanță Kub încep de la 14.000 de euro și depășesc 40.000 de euro, în funcție de modelul achiziționat. Durata de realizare a unei case de vacanțe Kub este de aproximativ 60 de zile, iar pe șantier este construită între 5 și 10 zile, în functie de dimensiunea acesteia; casele de vacanță Kub fiind predate la semifinit.

Dacă partenerul optează pentru atragerea turiștilor prin rețeaua pusă la dispoziție (și anume Rentakub.com), acesta va primi un discount din prețul de achiziție a casei de vacanță Kub. Intrarea în rețeaua Rentakub, pentru atragerea turiștilor și promovarea Kub-urilor este gratuită, iar partenerul va plăti un comision de 7%, pentru turiștii veniți prin platforma rentakub.com. Fiecare partener va beneficia de o interfață de administrare proprie pe platformă unde își poate gestiona singur rezervările și încasările.

Durata contractuală pe care viitorii parteneri și-o asumă pentru rămânerea în rețeaua Rentakub este de 3 ani. Casele de vacanță Kub au o garanție de 10 ani pentru structură, iar dacă intervin defecte care țin de producție vor fi remediate fără costuri de către producător, fiind produse de către compania parteneră Ecokit cu expertiză internațională în structurile de lemn.

Principalul beneficiu pe care Rentakub îl oferă este un produs premium, standardizat, omologabil de către Ministerul Turismului, care poate fi transformat într-o afacere profitabilă, depinzând, în primul rând, de zona unde este amplasat terenul. Pentru potențialul terenului, viitorii partenerii pot solicita consultanță specialiștilor Rentakub în legătură cu poziționarea kuburilor în teren. În multe cazuri aceștia vizitează terenul pentru a înțelege mai bine contextul.

Cât trebuie să investească în primă fază un partener și cum se derulează parteneriatul?

În prima etapă partenerul trebuie să achiziționeze casa de vacanță în formă de Kub pe care o dorește și care se pretează zonei unde se află terenul pe care va fi amplasată. Fiecare model de Kub pe care îl propunem partenerilor este construit de Ecokit, pe terenul unde va fi amplasat, prețurile fiind de 14.000 de euro și depășesc 40.000 de euro, în funcție de modelul achiziționat.

Următorul pas este semnarea contractului de intrare în rețeaua Rentakub.com, unde fiecare partener beneficiază de un discount important la achiziția Kub-ului. Construcția Kub-ului durează aproximativ 60 zile, iar pe șantier este construit între 5 și 10 zile, în functie de dimensiunea acestuia; casele de vacanță Kub fiind predate la semifinit.

 Cea mai așteptată etapă este exploatarea turistică a Kub-ului și primirea turiștilor. Pentru atragerea turiștilor care doresc să se cazeze în case de vacanță am dezvoltat platforma Rentakub.com, prima platformă online pentru rezervarea exclusiv a caselor de vacanță.

Această platformă le oferă partenerilor din rețeaua de case de vacanță în formă de Kub posibilitatea de a se lista pentru a beneficia de un flux complet – de la construirea Kub-ului, până la listarea în platformă, cu scopul atragerii de turiști, astfel încât partenerii din rețea să beneficieze de o structură de business completă.

Câți parteneri Rentakub aveți în acest moment?

În acest moment sunt prezente case de vacanță ce fac parte din rețeaua Rentakub în Bacău, Băile Felix, Râșnov, Slănic Moldova, Bran, Cluj și Constanța.

La Slănic Moldova se află Satul de Vacanță creat din case de vacanță Kub, proiectul nostru pilot și una dintre cele mai solicitate zone, turiștii fiind atrași de conceptul în sine.

Pentru a ne extinde în zone montane și mai mult, am creat un nou model de Kub în formă de A, denumit A Kub, fiind un tip de construcție căutat pentru munte, datorită formei designului de exterior.

În acest moment, avem 3 categorii de case de vacanță în formă de Kub-uri:

 1. A Kub – case de vacanță Kub în formă de A, creat special pentru zonele montane
 2. Case de vacanță Kub pentru zonele în apropiere de mare, care sunt singurele Kub-uri cu etaj, ce au design de exterior specific zonelor mediteraneene
 3. Casele de vacanță Kub cu design clasic, minimalist, care pot fi amplasate indiferent de regiune

Ce v-a determinat să extindeți tipul de parteneriate Rentakub?

De curând am lasat platforma Rentakub.com, care este prima platformă online pentru rezervarea exclusiv a caselor de vacanță.

Practic un portal dedicate 100% caselor de vacanță de închiriat în regim hotelier. Numele este inspirat de la casele de vacanță Kub, care stau la baza ideii. În continuare vom promova cu prioritate casele de vacanță Kub, pentru că acestea oferă posibilitatea standardizării și garanția unui confort armonizat, dar am decis să ne deschidem și către case de vacanță deja existente pentru a accelera extinderea conceptului.

Suntem primul și singurul portal dedicat 100% caselor de vacanță unde rezervarea se realizează online, prin câteva click-uri.

Care este tipologia clientului platformei Rentakub.com?

Platforma Rentakub.com acționează ca un marketplace unde se regăsesc Kub-urile din rețeaua Rentakub pregătite de a primi turiști, dar și case de vacanță partenere care vor să dezvolte noi capacități de cazare conform conceptului Rentakub sau pur și simplu, case de vacanță care vor să se listeze într-o platformă destinată exclusiv caselor de vacanță, care se pot închiria integral.

Scopul platformei este de a deveni principalul loc unde turistul poate închiria case de vacanță la un standard ridicat, în fiecare zonă din România, iar pentru a avea un număr cât mai mare de case de vacanță listate în platformă, planul pentru dezvoltarea Rentakub.com presupune două verticale.

Pe de-o parte platforma le oferă partenerilor din rețeaua de case de vacanță în formă de Kub posibilitatea de a se lista pentru a beneficia de un flux complet – de la construirea Kub-ului, până la listarea în platformă, cu scopul atragerii de turiști, astfel încât partenerii din rețea să beneficieze de o structură de business completă.

Iar pe de altă parte, cu scopul de a oferi turiștilor acces la un număr cât mai mare de unități de cazare tip casă de vacanță, este permisă listarea în platforma Rentakub.com și a altor case de vacanță care se  pot închiria integral, acestea fiind denumite case de vacanță partenere.

Atragerea în platformă a caselor de vacanță partenere presupune și o verificare a acestora astfel încât să respecte un standard pe care Rentakub îl susține pentru casele de vacanță în formă de Kub, astfel încât turistul să nu resimtă nicio diferență de confort între cele două categorii de produse din cadrul platformei. Ulterior, dacă o casă de vacanță parteneră dorește să își mărească capacitatea de cazare prin noi unități de cazare conform conceptului Rentakub, timpul de realizare va fi cu mult diminuat pentru că deja există respectarea unor condiții minime.

Cum au primit clienții ideea acestui gen de vacanță pe timp de pandemie?

Ne-am dorit foarte mult să construim un concept nou în turism – o rețea la nivel național de case de vacanță în formă unor Kub-uri din lemn, pentru că este un business care se poate dezvolta – este scalabil, iar standardizarea proceselor poate fi ușor integrată, dar în același timp turistul să se bucure de un sejur în mijlocul naturii, fără să simtă lipsa confortului.

Aceste standardizări pe care le-am gândit la momentul lansării conceptului, în 2018, au prins foarte bine în contextul actual când oamenii își doreau să plece în vacanță, să petreacă timp în aer liber, dar să se simtă în siguranță.

Vorbiți-ne puțin despre siguranța clientului Rentakub pe timp de pandemie. Înțeleg că nu interacționează cu nimeni, pur și simplu primește un cod. Cum se procedează mai exact?

În această perioadă am avut foarte multe solicitări, tocmai pentru că oamenii își doreau să petreacă timp cât mai mult în natură, dar în același timp să fie cazați într-un loc mai izolat și sigur, iar noi le asiguram aceste cerințe, cazarea în mini casele de vacanță din rețeaua Rentakub realizându-se fără să existe interacțiune umană.

Turiștii rezervă cazarea exclusiv online și primesc codul de acces de pe site prin sms, cu 24 de ore înainte de cazare, cod cu care pot intra în mini casa de vacanță pe care au rezervat-o. Astfel, turiștii pot să nu interacționeze cu nimeni pe durata timpului în care sunt cazați, dacă nu își doresc.

Dincolo de parteneri, aveți propriile kuburi pe care le oferiți în închiriere. De fapt, așa a plecat totul. În ce zone se găsesc acestea și care sunt prețurile de cazare ?

La Slănic Moldova se regăsește Satul de Vacanță, proiectul locomotivă al conceptului rentakub.com, denumit La Kuburi. În acest moment Satul de Vacanță cuprinde 6 case de vacanță Kub, dar și un spațiu tehnic/recepție.  În primăvara anului 2021 acesta se va extinde cu încă cinci  Kub-uri.

Cererea pentru aceste case de vacanță este foarte mare, momentan nu avem suficiente capacități de cazare conform tuturor cererilor, de aceea planificăm extinderea complexului.

Rolul Satului de Vacanță este de a le arăta Kub-urile pe care le propunem, cifre concrete, modul de funcționare celor care doresc să devină parteneri Rentakub și să pornească un business nou în turism.

Prețurile aferente caselor de vacanță Kub sunt diferite în funcție de zona unde este amplasat Kub-ului, prețul  fiind stabilit de proprietarul Kub-ului. Noi le sugerăm un preț/zi astfel încât business-ul să fie rentabil, dar alegerea rămâne a lor. Pentru a-și face o idee de ansamblu asupra rentabilității casei de vacanță Kub le punem la dispoziție si un calculator online prin intermediul căruia fiecare persoană interesată își poate simula randamentul investiției.

Pentru Satul de Vacanță prețul în cursul săptămânii este între 175 – 250 lei/zi, iar în weekend între 200 – 300 lei/zi, prețul fiind diferit în funcție de dimensiunea Kub-ului.

Care a fost cea mai lungă perioadă în care un client a fost cazat? Mă gândesc că este o bună soluție pentru cei care lucrează remote și vor să se simtă în vacanță.

Fiind un concept nou, majoritatea turiștilor au ales un sejur de scurtă durată (2-5 zile), mai mult pentru noi experiențe, pentru o escapadă în mijlocul naturii într-un loc în siguranță.

Cel mai solicitată zonă a fost satul de vacanță de la Slănic Moldova, unde sunt prezente cele mai multe case de vacanță Kub, iar acest lucru ne spune că mulți turiști au fost atrași de concept, de modul de cazare, dar și de zona de amplasare a Kub-ului.

Cum arată strategia de dezvoltare pentru următorii 5 ani?

Momentan ne facem planuri îndrăznețe pe termen mai scurt, pentru a ne asigura că le vom realiza. În maximum 2 ani ne dorim ca platforma Rentakub.com să devină platforma de referință numărul 1 în România, destinată exclusiv închirierii de case de vacanță în regim hotelier.

Îmi doresc să devină un booking.com destinat caselor de vacanță.

De asemenea, ne-am planificat să dezvoltăm rețeaua de case de vacanță și mai mult, fapt pentru care am creat case de vacanță Kub pentru fiecare zonă turistică, astfel încât să ne diversificăm gama de Kub-uri. Acest proces de a crea noi Kub-uri este mereu în dezvoltare. Suntem atenți la solicitările primite din partea potențialilor parteneri și găsim mereu soluții pentru a veni în întâmpinarea lor.

Cum vedeți dezvoltarea proiectului în contextual actual?

Am creat o rețea de turism diferită de cea convențională, cu un concept nou în România, un concept de case de vacanță de închiriat sub forma unor Kub-uri, ce au un grad de amortizare a investiției foarte rapid, cu un randament de peste 12%, aproape dublu față de investițiile imobiliare clasice care au un randament mediu anual de 6-7%.

Se observă o creștere semnificativă a interesului pentru case de vacanță din partea turiștilor, cât și din partea celor care construiesc case de vacanță.Dar trecând peste acest context temporar, cererea pentru acest tip de locații va continua să crească accelerat, din moment ce turiștii au perceput avantajele unui astfel de turism. Mai ales că în România numărul de astfel de unități de cazare este foarte mic raportat la vestul Europei, unde există o adevărată cultură pentru unitățile de tip casă de vacanță. Există astfel un potențial de creștere semnificativ.

În ceea ce privește Rentakub, randamentul depinde de mai multe variabile, dar cel mai important rămâne gradul de ocupare. Chiar și la un grad de ocupare mediu anual de 40%, randamentele rămân favorabile, între 10-14%. Gradul de ocupare al caselor de vacanță Kub este dictat de mai mulți factori, cei mai importanți fiind atractivitatea zonei și calitatea locației.

Pentru a simplifica modul în care se calculează randamentul unei case de vacanță Kub, Rentakub a dezvoltat un calculator online prin intermediul căruia fiecare persoană interesată își poate simula randamentul investiției.

Business Leaders

View all posts

2 comments

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Bună ziua!
  Dețin un teren în Vaslui de 5000 m, intravilan cu utilități și sunt interesat de așa ceva.

 • Complimenti sono belle , hai mai pensato di allargare la tua rete in Italia, io sono al sud Italia.
  Saluti MIKE
  +39 3392058467