Dificultăţi de respiraţie, oboseală rapidă şi accentuată, dificultăţi de adaptare la efort fizic, stare de somnolenţă, dureri musculare sunt doar câteva dintre urmările unei infecţii COVID-19 cu afectare profundă a funcţiei respiratorii. Acestea se manifestă mai ales în cazul pacienţilor care, din cauza formei medii sau grave de infecţie cu SARS-CoV-2, au necesitat susţinere respiratorie asistată. De altfel, conform experților, circa un sfert dintre persoanele vindecate cu infecția SARS-CoV-2 rămân cu sechele respiratorii, având capacitatea pulmonară redusă cu aproximativ 20-30%.
Prin urmare este necesară planificarea unei recuperări lente și treptate, în special pentru a contracara oboseala post-Covid 19, prin adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate; o bună hidratare, evitarea unor eforturi inutile; repaus la domiciliu pentru câteva zile, cu evitarea ieșirii din casă (pentru a nu risca recidive) și administrarea unor suplimente specifice.
Ce recomandă specialiștii
In cazul pacienților vindecați de COVID-19 se recomandă o recuperare pulmonară: „Sechelele respiratorii pot persista o perioadă îndelungată de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni. În cazul în care pacientul nu urmează un program complex de recuperare, scăderea capacităţii respiratorii se poate accentua, ducând la o alterare a calităţii vieţii.”, dr. Elena Dragomir, medic balneolog Hotel Palace Băile Govora.
În acest sens, specialiştii bazei de tratament de la Băile Govora au iniţiat un program complex prin care pacienţii care au avut infecţii COVID-19 şi au rămas cu dificultăţi de respiraţie, pot beneficia de asistenţă medicală terapeutică pentru recuperarea şi îmbunătăţirea capacităţii pulmonare. „La pacienţii post COVID modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respiraţie normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Şi, atunci, programul de recuperare pentru aceşti pacienţi va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, practic învăţăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciţii de forţă, de anduranţă şi exerciţii de gimnastică respiratorie.”, a declarat medicul balneolog al clinicii, dr. Elena Dragomir.
Reabilitarea se bazează pe programe personalizate
În acest sens, în funcţie de deficienţele fiecărui pacient au fost create o serie de programe personalizate pentru procesul de reabilitare a pacienţilor cu forme medii sau grave de COVID-19, cu afectare pulmonară ridicată. Programele de recuperare urmăresc îmbunătăţirea respiraţiei, reducerea dispneei şi creşterea forţei musculare, mai ales la nivelul membrelor inferioare. În funcție de pacient, programele de recuperare fizică pot dura între două şi patru săptămâni. Toţi pacienţii care au trecut printr-o formă moderată de boală resimt oboseala luni de zile după ce s-au vindecat. „Ei spun că nu mai pot urca scările ca înainte, că nu mai pot avea aceleaşi activităţi de zi cu zi ca înainte de boală, şi atunci pacienţii trebuie să facă aceste exerciţii de recuperare respiratorie”, a explicat medicul specialist.
„Sănătatea Pulmonară – să privim dincolo de Covid”
„De anul trecut, pandemia Covid-19 a schimbat modul nostru de viață. Starea noastră de bine nu a fost niciodată mai apreciată. Din ce în ce mai mult ne gândim la stiluri de viață sănătoase, dar și la strategii care să ne mențină sănătatea fizică și mentală. Cred că a sosit momentul pentru recunoașterea, dar și pentru renașterea Balneologiei Românești, aceasta având un rol important de a pregăti un sistem imunitar bun, ca parte integrantă a unui stil de viață sănătos pe termen lung.”, punctează, dr. Gabriela Dogaru – asis.univ în cadrul Univ. de Medicină Cluj.
Pe lângă programele deja amintite ce vizează recuperarea bolnavilor infectați cu SARS CoV-2, centrul de tratament din stațiunea balneară Băile Govora include și un proiect special „Sănătatea Pulmonară- să privim dincolo de Covid”.
Proiectul a fost realizat printr-o colaborare între Băile Govora – Asociația Română de Balneologie Filiala Cluj – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj – Napoca și are ca obiectiv dezvoltarea unui Program de educație terapeutică și recuperare medicală post Covid-19, cuantificarea și diseminarea rezultatelor prin articole de specialitate, participarea la manifestări științifice.
Adauga comentariu