Business Leaders > Opinii > Manuela Voicilă, BNI România: Ce înseamnă o franciză și care sunt condițiile esențiale pentru a fi un bun francizat

Manuela Voicila, prima femeie certificată oficial ca expert în francize de către Certified Franchise Executive și președinta Business Network International România, are un bogat background de business, activând peste 12 ani în corporații precum Zentiva și Timken. În 2012 și-a creat propria afacere prin cumpărarea propriei francizei, întâi la nivel regional, apoi a devenit, în 2015 master francizor BNI România. 

„Cred că în Romania franciza este încă Cenușăreasa afacerilor. S-a ridicat odată cu primul lot de antreprenori români și niște prințese cu pedigree, dar mai avem mult potențial. Eu cred în potențialul nostru ca români. O bună parte din noi suntem foarte bine pregătiți, am putea să facem afaceri și ca antreprenori, și ca francizori dar și ca francizați“, spune Manuela Voicilă, explicând care sunt calitățile necesare pentru a identifica și a putea crește o franciză:

  • Să vrei – deși pare un clișeu, am auzit de prea multe ori în mediul de afaceri sintagma „hai să încerc“. Dacă nu ești pregătit să îți asumi o afacere, mai bine rămâi angajat sau rentier, sau orice altceva.
  • Să alegi franciza care ți se potrivește – eu cred că nu aș putea să fac o afacere dacă nu cred în ideea din spatele ei. A mă lansa în afaceri nu e o idee bună atâta timp cât doar „încerc“ să fac bani.
  • Să ai/obții finanțare – cred că e deja știut că orice afacere are nevoie de bani. Poți avea o idee de afacere fabuloasă, dar ea va avea nevoie să fie finanțată. Cu atât mai mult cu cât o bună parte din taxa inițială de franciză presupune să cumpăr ideea altcuiva, împreună cu cel puțin un model de business funcțional. Am văzut taxele de franciză la multe francize și opinia mea este că acele taxe sunt de multe ori subdimensionate raportat la know how-ul pe care îl oferă. Dacă ai ceva maturitate în business (și ar fi bine să ai) cred că știi deja acest lucru. Dacă ai deja banii sau găsești pe cineva să te finanțeze, asta e deja o altă discuție. Există soluția celor 3P, a bancilor sau a parteneriatelor (dacă te incumeți).
  • Să vrei să înveți – așa cum spuneam, a opera o franciză presupune din start să pui în practică ideea altcuiva de afaceri și modul său de a o opera. Moddelul de business prin cumpărarea unei francize ți se potivește doar dacă vrei să înveți „rețeta“.
  • Să vrei să înveți din greșelile tale – dacă vreau să improvizez pe marginea unei rețete de business, mă asigur că am înțeles originalul. Există o mare probabilitate ca francizorul să știe deja pe cineva care a improvizat aceeași idee pe care o ai și tu. Sigur că poți să o repeți, pe banii și pe timpul tău.
  • Să ții la calitate – acest model de business este contraindicat celor care fac afaceri pe modelul „merge și așa“. Odată cu achiziția francizei ți s-a încredințat un brand și o afacere la care altcineva a muncit să o facă viabilă. Dacă nu poți să îi acorzi respectul cuvenit,  în contractual de franciza vei găsi o clauză prin care francizorul are dreptul să îți retragă franciza pentru nerespectarea standardelor de calitate pe care ți le-a indicat.
  • Să fii om de echipă – dacă vrei să ai o afacere în franciză viabilă, trebuie să-ți asumi că echipa pe care o ai și o formezi este una complexă. Faci echipă și cu francizorul, de la care înveți ce ai de făcut, și cu cei care îți sunt angajați. Loialitatea este o valoare pe care e bine să o iei în calcul.
  • Să fii organizat – Operarea unei afaceri în franciză presupune și o parte mai puțin plăcută sau poate mai complexă în cazul francizei de raportări. Cifrele, documentele sau stocurile afacerii tale, este essential să ai control asupra lor, dacă nu vrei ca ele să te conducă pe tine.
  • Să fii onest și etic – poate suna demodat, însă e nevoie de transparență și corectitudine pentru a putea menține un standard ridicat. Am văzut la un moment dat o situație hazlie în care cineva a încercat să copieze un model de franciză. Atât de fidel încât a preluat și codul etic, pe de-a-ntregul. La acest moment afacerea respectivă este pe cale de dispariție.
  • Să fii tenace ca un bulldog – dacă a fi antreprenor poate însemna uneori să fii un pitbul, pentru a fi francizat poți opta pentru un model de bulldog. Am avut odata un bulldog francez. Nu a renunțat niciodată la jucăria lui. Și nici la pernuța sa. Niciodată, sub nicio formă, pentru nimic în lume.

M-a complimentat cineva, la un moment dat, că sunt deșteaptă și creative, întrebându-mă de ce nu am ales să îmi lansez propria afacere. Am analizat atunci perspectiva și mi-am dat seama că, deși cred că are dreptate, am luat în seamă statisticile care spun că între 85 – 95% din afaceri eșuează în primii 5 ani. Cum nu am vrut să irosesc 5 ani de creativitate, pe banii mei, am decis să îmi folosesc creativitatea într-o afacere despre care am deja date că funcționează. Tot ce a trebuit să fac a fost să respect cei 10 pași recomandați mai sus.

Business Leaders

View all posts

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *