Business Leaders > Lideri > INTERVIU Iuliana Tasie, Director General Ana Hotels Europa: „Empatia și emoția pe tot parcursul livrării serviciului turistic continuă să fie importante și apreciate de consumator“

Iuliana Tasie are o experiență  de peste 20 de ani în domeniul ospitalității, din 2003 intrând în echipa Ana Hotels, întâi ca Sales & Marketing Director al Ana Hotels Europa Eforie Nord, pentru ca din 2010 să ocupe funcția de Director General al acestui complex hotelier deosebit de pe litoralul românesc. De la deschiderea spa-ului Ana Health Spa s-a implicat activ în conturarea ofertei de terapii și pachete, și în promovarea acestuia pe piața națională, dar mai ales pe cea internațională. Atât în calitatea de Director Vânzări, cât și în cea de Director General a acordat atenție deosebită pieței spa și de turism balnear, ceea ce i-a permis să contribuie la succesul permanent al Ana Health Spa, recunoscut prin multiple premii naționale și internaționale, dar mai ales de oaspeții fideli care îi trec pragul încă de la deschidere. Cu un master în tranzacții inter-europene și unul în contabilitate și audit, precum și cu studii în Hospitality Management la Ecole Hôtelière de Lausanne,  a reușit să contribuie la dezvoltarea și poziționarea Ana Hotels Europa ca unul dintre produsele de top din turismul de leisure și spa din România.

În ultimii 3 ani, în calitate de Vicepreședinte OPTBR – Organizația Patronală a Turismului Balnear din România și Vicepreședinte al European Spas Association (ESPA) s-a implicat activ în industria balneară din România, asumându-și misiunea de a promova turismul național balnear la nivel international, dar și în colaborarea permanentă cu autoritățile naționale pentru a dezvolta și valorifica la maxim turismul de sănătate.

Business Leaders: Ce urme au lăsat pandemia și războiul din Ucraina în industria hotelieră? Ce alte provocari sunt în industria hotelieră și cum le abordați?

Iuliana Tasie, Director General Ana Hotels Europa Eforie Nord: După pandemie și în plin război, turiștii sunt mult mai interesați de locații sigure din punct de vedere al implementarii regulilor de igienă, dar sunt și mai reticenți în a-și programa cu mult timp înainte sejururile, deci trendul de rezervări last minute va continua, ceea ce îngreunează mult activitatea operațională, punând la încercare profesionalismul managerilor din hoteluri și agenții. În acest sens, ne-am adaptat și noi la cerințele pieței, astfel ofertele „Early booking” au fost înlocuite cu „Last minute” și am redus durata unor pachete la 3-4 zile, cu adresabilitate mai largă pentru un public activ, mai tânăr, în cautare de relaxare completă (minte și trup), detox, înfrumusețare, tratarea unor afecțiuni minore. Flexibilitatea din momentul rezervării până la plecarea din locație este cuvantul cheie pentru o experiență de calitate, trebuie să fim atenți la ceea ce își dorește fiecare oaspete care ne trece pragul. Criza medicală, războiul din ultimii ani au modificat profund profilul consumatorului de servicii turistice, reacțiile și comportamentul acestuia diferind mult, fiind greu să stabilești un profil general. Calitatea serviciilor cuprinse în produsul achiziționat este esențială, un raport foarte bun calitate-preț ne poate fideliza oaspeții.

Menținerea standardului de calitate a serviciilor oferite indiferent de tipologia oaspeților/tipul destinațiilor va fi importantă întotdeauna, fiind singura șansă de a menține un business eficient în ospitalitate. Dar acest lucru necesită resursă materială de calitate, prietenoasă cu mediul și într-un ambient natural cât mai sănătos, dar și resursa umană profesionistă, așa cum a beneficiat acest domeniu în ultimii 20 de ani. Aici cred că avem cea mai mare provocare. Chiar în acest moment asistăm la o perioadă de tranziție între o generație extrem de responsabilă, profesionalizată și pasionată de domeniul în care a ales să activeze, versus o generație tânără, mai versatilă, mai greu de convins în a aștepta ca rezultatele să apară după o perioadă de învățare mai scurtă sau mai lungă, extrem de conectați la tehnologie, nevoile lor de comunicare fiind diferite.

De asemenea, empatia și emoția pe tot parcursul livrării serviciului turistic continuă să fie importante și apreciate de consumator, care va căuta o experiență unică, indiferent că accesează un sejur de business, leisure sau spa, să simtă că îi putem asigura starea de bine pe tot parcursul acestuia, fiind atenți la nevoile și așteptările individuale, personalizarea serviciului fiind soluția perfectă.

Care sunt principalele resurse naturale și terapeutice care fac din Eforie Nord o destinație atractivă pentru turismul balnear?

Nămolul și apa sărată din lacul Techirghiol sunt vedetele zonei. Eforie Nord este renumit pentru nămolul său terapeutic și proprietățile apei sărate din lacul Techirghiol. Nămolul sapropelic de Techirghiol are o compoziție complexă mixtă, minerală și organică, cu un echilibru perfect între conținutul de săruri minerale și oligoelemente care îl recomandă drept nămol unicat în Europa și în întreaga lume. Apa lacului Techirghiol are o salinitate de 4 ori mai mare decât apa Marii Negre și un grad înalt de mineralizare. Bogația de sulf, calciu, magneziu, potasiu și oligoelemente îi conferă calități vindecătoare deosebite.

Împreună formează rețeta naturală pentru tratarea multor afecțiuni reumatismale, neurologice, dermatologice, dar și de prevenție, relaxare și de dobândire a unui tonus general bun.

De asemenea, climatul marin, în combinație cu aerul sărat, este considerat benefic pentru sănătatea respiratorie și pentru tratarea unor afecțiuni ale sistemului respirator. De multe ori oaspetii aleg să facă plimbări pe malul mării sau să respire aerul marin pentru a se relaxa și a-și îmbunătăți starea de bine.

Cum vă diferențiați în ceea ce privește tratamentele și terapiile balneare pe care le oferiți?

ANA HEALTH SPA este o oaza de calm și liniște, crează ambientul cald și condițiile necesare pentru ca oaspeții săi să nu mai simtă presiunea timpului și să regăsească starea de bine. Oferim, prin combinația perfectă între modern și tradiție, sănătate, relaxare și frumusețe. Oaspeți din ce în ce mai tineri iau o pauză de relaxare și sănătate, fie vin singuri să-și încarce rezervele de energie, fie cu familia, dorind să compenseze timpul limitat pe care îl petrec alături de cei dragi.

Apropierea de mare, vecinătatea lacului Techirghiol, factorii de cură naturali, serviciile unice oferite de o echipă de profesioniști cu experiență sunt câteva dintre argumentele cu care ne dorim să-i cucerim și să-i fidelizăm pe oaspeții noștri. Ofertele noastre sunt veritabile escapade de relaxare și stare de bine ale trupului și spiritului, bazate pe cultura și tradiția balneară. Suntem singurul Spa de pe litoral care pune la dispozitie, doua piscine terapeutice cu apă sărată din lacul Techirghiol, una exterioară recent inaugurată în 2018, încălzită la 26˚C (pe marginea căreia se efectuează oncțiunile cu nămol rece într-un ambient de patru stele) și una interioară încălzită la 32-33˚ C. Zona indoor Aqua Salty Delight cuprinde și două saune (uscată și umedă) și o mini piscină pentru copii.

Terapiile și ritualurile wellness sunt inspirate atât din tradiția autohtonă, cât și din medicina tradițională orientală. Ne concentrăm activitatea spaului astfel încât să vindecăm și să relaxăm. Ne întoarcem la natură și astfel folosim remediile sale miraculoase pentru a relaxa și a reda serenitatea și bucuria de a trăi.

Ne diferențiem și prin grija pentru mediu, folosirea nămolului este una sustenabilă, după efecturarea terapiilor cu acesta, el este reciclat, întorcându-se în lacul Techirghiol; anual sunt reciclate cca 130 tone de nămol in centrul nostru spa.

Există parteneriate sau colaborări cu alte instituții sau hoteluri din Eforie Nord pentru a promova împreună turismul balnear?

România are un imens potențial pentru turism balnear datorită resurselor naturale, de aceea domeniul este într-o continuă dezvoltare. Factorii naturali terapeutici valoroşi (izvoare minerale, nămol, gaze, etc) existenţi pe întreg teritoriul ţării, care oferă o diversitate de posibilităţi de tratament (cardiovascular, reumatic, digestiv, ginecologic şi recuperator) împreună cu funcţia profilactică de prevenire a îmbolnăvirii,  au permis menținerea turismului balnear și de wellness în trendul european, în sensul in care oferta turistică a fost dezvoltată, modernizată şi diversificată în conformitate cu schimbările ce au loc permanent în comportamentul consumatorului de turism balnear si de wellness.

După pandemie s-a putut remarca o creștere majoră a cererii de tratament balnear pe toate categoriile de vârstă, mai ales că suprapunerea dintre turismul de wellness și turismul medical e evidentă în cazul activităților plasate în cadrul conceptului de sănătate, spre exemplu talassoterapia, băi termale, stațiuni de sănătate, tratamente anti îmbătrânire – activități care pot fi atât preventive, cât și curative. În acest context, atât în Eforie, cât și în restul stațiunilor de pe litoralul românesc au apărut mai multe facilități spa, ceea ce dezvoltă mult destinația și mai ales motivația turiștilor de a o vizita indiferent de sezonalitate.

Cum rămâneți la curent cu noile tendințe și inovații în industria hotelieră și cum le integrați în strategia și operațiunile hotelului dvs.?

Pentru noi este foarte important să fim conectati în permanență la trendurile actuale, de aceea participăm activ la evenimente de profil, unde reușim să beneficiem de sinergia generată de profesioniști, experți și furnizori de tehnologii din industrie. De asemenea, ne implicăm în organizațiile naționale de profil unde networkingul ne poate furniza informații extrem de importante pentru dezvoltarea businessului.

Turismul românesc de sănătate are posibilităţi mari de dezvoltare, dezideratul organizației OPTBR, unde dețin funcția de Vicepreședinte, este ca turismul balnear să devină o prioritate națională. Interesul național este sănătatea, iar turismul balnear, cunoscut și „turismul celor 4 anotimpuri” are ca obiectiv central tocmai îmbunătațirea permanentă a stării de sănătate a populației prin asistență medicală de recuperare și balneară. Pe plan extern, OPTBR este membru al Asociatiei Europene a Staţiunilor balneare (European Spas Association – ESPA), din 2007, iar în prezent eu dețin poziția de Vicepreședinte pentru următorii 3 ani. Faptul că România este respectată și ocupă o poziție atât de importantă reprezintă o mare oportunitate pentru susținerea intereselor naționale într-o piață concurențială extrem de diversificată și în același timp conectarea permanentă la tendințele europene, aspecte care pot conta în adaptabilitatea și inovarea permanentă a ofertei naționale de turism balnear. ESPA este singura asociație europeană care face lobby pentru turismul balnear la Parlamentul European și Comisia Europeană. Comisia sa de experți, formată din medici cu specializarea balneologie, este cea mai puternică din Europa.

Un alt aspect important îl reprezintă interesul nostru permanent de a primi feedback din partea oaspeților care ne trec pragul, astfel încât să reușim constant să oferim serviciile dorite. Prin intermediul recenziilor online, sondajelor și analizelor de date extrase din rezervări și tranzacții, am putut identifica noi cerințe și tendințe în preferințele oaspetilor. Turistul roman a devenit tot mai emancipat datorită călătoriilor externe, dar și trendurilor sociale care apar la schimbarea de generații.Presiunea provocărilor sociale, profesionale și familiale/personale este din ce în ce mai intensă, uneori copleșitoare, iar urmările stresului prelungit își fac apariția cu o frecvență crescută. Drept urmare, oaspeții noștri, în special cei mai tineri, devin tot mai conștienți de necesitatea relaxării și detașării periodice de stresul cotidian și iau în serios măsurile de prevenție. Fie că iau o pauză mai lungă și aleg un pachet de sănătate sau un pachet de relaxare, fie  evadează în weekend sau vin pentru a beneficia de mare și soare, majoritate optează și pentru tratamente wellness în zona locațiilor cu servicii spa.

Cum vă adaptați fluctuațiilor sezoniere?

Sezonalitatea își pune puternic amprenta asupra business-ului hotelier, de aceea pentru noi este foarte important să reușim să construim cererea și să ne restrângem activitatea în fiecare anotimp. În acest sens, ne-am adaptat în timp, am operat locația și tot anul, apoi am funcționat doar 6 luni, am lăsat doar spa-ul deschis tot anul si hotelul maxim 6 luni, toate fiind solutii de optimizare a business-ului și mai ales de menținere a echipei de bază pe care construim sezonul în fiecare an.

În perioada sezonului estival, promovăm pachetele de familie și de leisure, special create pentru cei care doresc să vină să se relaxeze la malul mării, alături de familie sau prieteni. În extrasezon ne refocusăm pe efectele terapeutice ale resurselor naturale ale zonei – nămolul și apa sărată din lacul Techirghiol, briza mării și liniștea din stațiune, construind și pachete scurte de 3-4 zile, adevarate pauze de sănătate și echilibrare fizică și emoțională.

Există planuri de extindere, modernizare sau introducerea unor noi servicii?

Anul acesta vom începe lucrările de modernizare ale hotelului. Va fi un proces complex, dar absolut necesar, pentru ca noul design și facilitățile camerelor să se ridice la standardele așteptate de oaspeții noștri.

În ceea ce privește serviciile oferite, constant inovăm în toate departamentele, fie că vorbim de calitatea serviciilor din restaurant prin meniuri adaptate sezonului, cu produse naturale și proaspete, fie că adăugăm mereu sau îmbunătățim serviciile din spa, cu terapii noi, produse organice, tehnici moderne de tratament sau de înfrumusețare.

Stiu românii să aprecieze turismul local? Care sunt principalele motive pe care le prezentați atunci când vorbiți despre importanța susținerii economiei locale celor care preferă să-și petreacă vacanța în afară?

Da, românii experimenteaza tot mai mult turismul local în ultimii ani. Pandemia a generat această oportunitate deosebită pentru turismul național, restricțiile de călătorie din aceea perioadă, i-au făcut pe foarte mulți români să descopere cât de frumoasă este țara noastră și câte obiective turistice inedite are. În toate campaniile noastre de marketing și în mesajul general al celui mai mare lanț hotelier românesc, Ana Hotels, punctăm aceste aspecte:

  • Susținerea turismului local contribuie direct la creșterea economiei locale; banii cheltuiți rămân în comunități, sprijinind afacerile locale, creând locuri de muncă și stimulând dezvoltarea economică a regiunilor respective.
  • România are o bogată moștenire culturală și istorică, precum și peisaje naturale frumoase, descoperirea acestor destinații poate fi o experiență minunată și memorabilă.
  • Prin petrecerea vacanței în România, putem contribui la reducerea impactului asupra mediului, prin alegerea mijloacelor de transport mai sustenabile și prin sprijinirea destinațiilor cu o infrastructură ecologică
  • Petrecerea vacanței în România ne permite să reînnoim legătura cu propria țară, să ne descoperim și să ne mândrim cu resursele și frumusețea pe care le avem aici. Este o oportunitate de a explora și aprecia diversitatea geografică și culturală a României.

Sunt scumpe vacanțele pe litoralul românesc?

Litoralul românesc are soluții de vacanță pentru toate bugetele, devenind destul de rafinat și ofertant după investițiile majore din ultimii 10 ani. Poate pe segmentul de 4 stele ajungem mai scumpi decât alte destinații externe cum sunt Grecia, Bulgaria sau Turcia, dar și modelul de business este diferit. Ne focusăm pe servicii personalizate si nu de masă, pe produse de calitate deosebită, pe ambianță și servicii conexe, de relaxare și înfrumusețare.

Aveți o lecție de business/ lecție de viață pe care vreți să o împărtășiți comunității de antreprenori Business Leaders?

Am avut șansa deosebită de a mă alătura brandului Ana Hotels încă de la deshiderea Hotelului Europa în 2003 și astfel am putut învăța și descoperi cum un produs hotelier poate face diferența în destinație si la nivel național, și poate rămâne în top timp de 20 de ani fără nici o excepție: ospitalitate și excelență în servicii. După o experiență de peste 12 ani de management al unei locații de elită a turismului balnear și de wellness din România, pot spune că diversitatea și calitatea serviciilor generate de resursele naturale și de personalul profesionist, precum și atenția permanentă acordată așteptărilor oaspeților noștri contează enorm în succesul unui astfel de business. Mi-a făcut plăcere să lucrez și să învăț permanent de la oameni pasionați de meserie, care au studiat, au pus suflet în munca lor zi de zi, și-au dorit mai mult și au reușit să transpună acest lucru în servicii de calitate care au oferit experiențe de neuitat turistului român sau străin.

Lizeta Maria

View all posts