Business Leaders > Povesti de business > Eleganță durabilă: Andreea Oanță și parcursul brandului Caresta către o reputație internațională

Andreea Oanță, fondatoarea brandului de poșete Caresta, își începe povestea într-o călătorie personală în domeniul designului vestimentar, alimentată de pasiunea moștenită din partea tatălui pentru artă și frumos.

În perioada studiilor urmate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj – Facultatea de Management, Andreea a ales să urmeze și cursuri în domeniul designului, în timp reușind să pună bazele unei povești unice: CARESTA.

De la început viziunea sa a gravitat în jurul ideii de a da naștere unui brand care să reflecte nu doar tendințele modei, ci și personalitatea sa, îmbinând cu pricepere calitatea și inovația. Astăzi se poate mândri cu faptul că fabrica pe care o deține în Alba produce pentru top 3 cele mai mari branduri din industrie.

Numele „Caresta“ nu a fost ales la întâmplare, ci a fost creat cu atenție, îmbinând inițialele numelui său cu italienescul „resta“, sugerând durabilitate, stabilitate și calitate. Prin CARESTA, Andreea Oanță aduce unicitate în lumea modei. Designul poșetelor sale se remarcă prin simplitate și eleganță, iar fiecare detaliu este meticulos lucrat și atent ales. Materialele de cea mai înaltă calitate, aduse din Italia, conferă produselor durabilitate și rezistență în timp.

În calitate de antreprenor, Andreea a învățat că succesul necesită perseverență, adaptabilitate și o doză de nebunie. De asemenea, a înțeles că designul și creativitatea sunt doar parte a ecuației, iar latura de business este la fel de importantă.

Printre realizările de care este mândră se numără recunoașterea în industrie, colaborările cu cele mai importante branduri din lume și extinderea afacerii la nivel internațional.

Mai mult decât un simplu brand de poșete, Caresta reprezintă un stil de viață definit de calitate, inovație și responsabilitate socială.

Business Leaders: De unde pasiunea pentru designul vestimentar și cum a început povestea brandului Caresta?

Andreea Oanță: Pasiunea pentru design, artă și frumos cred ca este moștenire genetică. Încă de când eram mică îmi plăcea să desenez. Fratele meu mi-a pus și o poreclă în perioada aceea: ,,stilistica“. Râdea mereu de mine pentru că îmi plăcea să creez lucruri noi. Pe măsură ce am crescut, am început să mă implic mai serios în domeniul modei și designului, până când parinții au zis „Stop, trebuie sa faci o facultate bună!”. Dorința lor a fost să devin independentă, să nu depind de nimeni niciodată.

Povestea brandului CARESTA a început în timpul facultății. Am făcut management la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Atunci am început să-mi dezvolt propriul stil și să experimentez și spiritul antreprenorial.

 Am simțit mereu că trebui să creez un brand și acela să fie o expresie a personalității mele. Inclinația spre calitate și lucrul bine făcut am moștenit-o de la tatăl meu, el îmi spunea mereu că dacă fac ceva, să mă asigur că îmi iese perfect.

Numele a fost creat în timpul facultății, fără să știu că va ajunge un brand de poșete. La terminarea studiilor m-am angajat în cea mai mare fabrică de marochinărie de la acea vreme, fabrică pe care am și cumpărat-o după ce a intrat în faliment, din dorința de duce mai departe marochinaria de lux. În cele din urmă, datorită profesiei și pasiunii mele pentru design, am ajuns să am propriul business.

Cum va influențat experiența într-o fabrică de marochinărie și cum a fost trecerea de la design la antreprenoriat?

Experiența într-o fabrică de marochinărie m-a influențat în multiple feluri și mi-a oferit o perspectivă unică asupra industriei, lucrând pentru cele mai importante branduri din lume. Am avut oportunitatea de a învăța atât despre procesul de management cât și despre producția articolelor de marochinărie, de la alegerea materialelor și tăierea acestora, până la cusutul și finisarea produselor. Pe lângă învățarea tehnicilor specifice, am înțeles importanța calității în acest domeniu. Am avut șansa de a vedea cum fiecare detaliu contează și cum munca de precizie este esențială pentru a obține produse de înaltă calitate.

         Prima lecție pe care am învățat-o a fost că nu există echilibru între viața de familie și business, doar disciplină.

Ca antreprenor, am învățat că trebuie să fii perseverent și să nu renunți ușor în fața obstacolelor întâmpinate. Am învățat să învăț din greșeli și să mă adaptez la schimbările din piață. Fiecare decizie greșită costă.

Am descoperit că designul și creativitatea sunt doar o parte a procesului, iar componenta de business este la fel de importantă pentru succesul unui brand.

În concluzie, experiența într-o fabrică de marochinărie m-a pregătit în mod substanțial, dar nu neapărat pentru trecerea la antreprenoriat. Ca să fii antreprenor trebuie să ai curaj, perseverență și o doză de nebunie, deoarece nu ai certitudinea că vei reuși.

Know-how-ul dobândit și stilul meu de conducere, care este un amestec echilibrat de forță și umanitate, m-au transformat în antreprenorul de astăzi.

De ce ați ales numele „Caresta” și cum se leagă semnificația acestuia de viziunea antreprenorială?

CARESTA este format din inițialele numelui meu și cuvântul „resta“ care poate fi tradus în italiană ca „rămâne“ sau „stă“, sugerând ideea de durabilitate, stabilitate și calitate. Prin urmare, semnificația numelui se leagă de viziunea mea antreprenorială, prin accentuarea importanței calității și a angajamentului pe termen lung față de clienți și parteneri.

Este și o combinație între cuvintele „care“ (în engleză înseamnă grijă sau atenție) și „esta“ (care înseamnă „acesta“ în spaniolă). Am vrut să sugerez astfel că brandul se concentrează pe detalii și pe crearea de accesorii de calitate, care să fie atemporale și să ofere unicitate celor care le poartă.

Povestea brandului CARESTA este în continuă evoluție. Îmi doresc ca gențile mele să ofere o experiență unică și să transmită rafinament, încredere și frumusețe celor care le poartă.

Prin alegerea acestui nume, transmit un mesaj de încredere și rezistență în fața provocărilor sau incertitudinilor din mediul de afaceri. Numele sugerează că afacerea se concentrează pe asigurarea unor produse de înaltă calitate, care rămân constante în timp și conforme cu așteptările clienților.

De asemenea, semnificația numelui evidențiaza atitudinea față de angajați și echipă. Întrucât „resta“ se traduce și ca „stă“, numele poate sugera ideea de a oferi un mediu de lucru de susținere, în care angajații pot rămâne și se pot dezvolta pe termen lung.

Alegerea numelui reprezintă și o legătură cu ideile de durabilitate și calitate pe care le promovez în afacerea mea. CARESTA înseamnă: calitate, pasiune și muncă.

Cum asigurați calitatea produselor CARESTA și cum a evoluat procesul de producție de-a lungul timpului?

Compania utilizează proceduri bine stabilite, metode de producție tradiționale și tehnici artizanale, respectând în același timp un înalt standard de calitate. Procesul de producție implică selecția riguroasă a materialelor, precum piele naturală de înaltă calitate și accesorii premium.

Echipa de producție colaborează cu biroul de design din Milano și este formată din artizani cu expertiză în marochinăria de lux. Materia primă este prelucrată manual, iar fiecare detaliu este lucrat cu atenție și precizie pentru a obține un produs final de înaltă calitate.

Procesul de producție a evoluat de-a lungul timpului prin introducerea de noi tehnologii și echipamente avansate, care permit optimizarea eficienței și calității producției.

De asemenea, compania a implementat riguroase sisteme de control al calității, care verifică fiecare etapă a procesului de producție, de la selecția materialelor până la ambalarea finală a produselor. Acest lucru oferă siguranța că fiecare produs îndeplinește standarde ridicate de calitate. Procesul de producție a evoluat prin integrarea de noi tehnologii, dar fără a abandona metodele tradiționale, pentru a ne asigura că obținem produse de înaltă calitate și unice.

Care sunt elementele cheie care definesc un produs Caresta?

Designul produselor Caresta se caracterizează prin simplitate și eleganță. Formele sunt curate și liniile sunt fluide, creând o estetică minimalistă și sofisticată. Produsele au un aspect atemporal, evitând tendințele sau stilurile efemere, pentru a fi potrivite în orice context și pentru orice gust.

Materialele utilizate în producția produselor sunt de cea mai înaltă calitate, aduse din Italia. Se folosesc materiale naturale și durabile, cum ar fi pielea de înaltă calitate, metale prețioase și țesături de lux. Astfel, se asigură o calitate superioară și rezistență în timp.

Detaliile produselor CARESTA sunt meticulos lucrate și atent selectate. Fiecare element este bine gândit și pus în valoare, încadrându-se în designul minimalist și contribuind la eleganța produsului. Atât cusăturile cât și accesoriile precum fermoarul sau cataramele sunt de cea mai bună calitate și asigură o funcționalitate și durabilitate optimă. Toate acestea contribuie la crearea unor produse de lux.

Cum ați reușit să dezvolți brandul, ajungând la 100 de angajați și deținând propria fabrică de producție?

Am investit timp și efort în dezvoltarea brandului, punând accent pe calitate, design și inovație. Am creat produse de calitate superioară, folosind materiale premium și tehnici de producție avansate. Am lucrat în strânsă colaborare cu clienții și am ascultat feedback-ul lor pentru a ne perfecționa produsele și serviciile. De asemenea, am investit în marketing și promovare pentru a ne face cunoscuți și a atrage clienți noi.

Pe măsură ce am crescut și am obținut succes, am luat decizia de a construi propria fabrică de producție. Această decizie ne-a permis să avem mai mult control asupra procesului de producție, să fim mai flexibili și să ne creștem eficiența. Astfel, am reușit să oferim produse de cea mai înaltă calitate și să răspundem rapid nevoilor clienților noștri.

Echipa formată din 100 de angajați este rezultatul creșterii continue a afacerii și a necesității unui colectiv bine închegat pentru a răspunde cererilor și a dezvolta brandul în continuare. Am angajat oameni talentați, cu experiență în domeniu și care împărtășesc valorile și viziunea noastră.

În final, succesul nostru în dezvoltarea brandului CARESTA se datorează pasiunii noastre pentru marochinărie, calității produselor noastre și faptului că am reușit să oferim clienților noștri produse unice.

Cum a fost primită achiziția fabricii Capris în comunitatea locală și cum contribuiți la revitalizarea economică a zonei?

Achiziționarea fabricii Capris a creat noi locuri de muncă atât în domeniul marochinariei cât și în domeniul construcțiilor și a generat venituri pentru autoritățile locale prin taxele și impozitele asociate proiectului. În plus, soțul meu a transformat unul din spații în clădire de apartamente, am atras rezidenți noi în zonă, care au adus cu ei fluxuri de consum și oportunități pentru afacerile locale, contribuind astfel la stimularea economiei locale.

Achiziția fabricii Capris a fost primită cu entuziasm și recunoștință în comunitatea locală, iar contribuția noastră la revitalizarea economică a zonei a avut un impact semnificativ. Ne bucurăm că am putut să dăm și o altă întrebuințare clădirii, pe lângă cea de fabrică, și am transformat-o într-un loc prosper care aducem beneficii durabile comunității locale. Am reușit să salvăm acest loc și nu l-am lăsat să ajungă o ruină cum sunt toate fabricile comuniste.

De ce ați ales să vă întoarceți în această fabrică și cum contribuie decizia la povestea actuală a brandului?

CARESTA a luat naștere din dorința mea de a continua cu orice preț în acestă industrie. A fost o decizie de suflet. Întoarcerea în fabrică demonstrează loialitatea și angajamentul meu față de acest domeniu. Alegerea de a continua în această industrie și de a rămâne alături de oameni contribuie la povestea actuală a brandului prin stabilirea unei identități constante. Am fost capabili să păstrăm acea echipă de oameni valoroși și să continuăm să scoatem pe piață produse de înaltă calitate, ceea ce adaugă credibilitate și încredere brandului nostru. Provocările anterioare și determinarea de a ne continua activitatea ne definesc ca o companie puternică și rezistentă, care poate face față oricăror obstacole. Astfel, întoarcerea în această fabrică și contribuția noastră la povestea actuală a brandului adaugă valoare și autenticitate în ochii consumatorilor și ne consolidează relația cu aceștia.

Care au fost cele mai mari provocări în parcursul antreprenorial și cum le-ați depășit?

Criza economică din 2009-2010 a fost o provocare majoră pentru noi, deoarece cererea pentru produsele noastre a scăzut semnificativ. De asemenea, am analizat și restructurat costurile și procesele noastre pentru a deveni mai eficienți și a ne adapta la noile condiții economice.

O altă provocare este aceea de a fi femeie într-un domeniu dominat de bărbați, am întâmpinat uneori dificultăți, dar competența profesională primează în fața oricărui aspect.

Lipsa forței de muncă calificate a fost o altă provocare cu care ne-am confruntat. Am decis să înființăm propria școală de marochinărie pentru a pregăti personalul în conformitate cu standardele noastre. Aceasta a fost o investiție semnificativă, dar a meritat, deoarece ne-am asigurat o resursă constantă de muncă calificată și loială.

Lipsa predictibilității este o altă mare provocare cu care ne confruntăm astăzi. Din cauza schimbărilor rapide din industrie și a riscului de instabilitate economică, trebuie să fim mereu pregătiți să ne adaptăm și să găsim noi oportunități. Avem multiple strategii de rezervă și suntem flexibili în abordarea noilor situații. Ne bazăm pe experiența acumulată de-a lungul anilor și pe capacitatea noastră de a identifica rapid soluții creative și inovatoare.

Per ansamblu, cel mai important este să fii deschis la schimbare, să fii întotdeauna pregătit să înveți și să te adaptezi noilor condiții, să fii dedicat și pasionat de ceea ce faci. Acestea sunt calitățile esențiale pentru a depăși provocările și a avea succes în mediul antreprenorial.

Care sunt momentele sau realizările de care ești cel mai mândră în cadrul aventurii tale cu Caresta?

Recunoașterea în industrie. Sunt mândră că brandul CARESTA a lucrat și lucrează pentru cele mai importante top 3 branduri din lume si a fost recunoscut în industrie, a primit premii și recenzii favorabile. Acest lucru este rezultatul eforturilor noastre constante de a oferi servicii de înaltă calitate și de a face diferența pe piață.

Am reușit să le oferim tinerilor din oraș oportunități de angajare și dezvoltare profesională. Avem propria școală de marochinărie și ne-am implicat și în învățământul dual. De asemenea, sunt mândră că am reușit să extindem afacerea noastră și să începem să exportăm produsele noastre în mai multe țări din Europa. Am participat la numeroase târguri și expoziții internaționale, unde am avut oportunitatea să ne promovăm produsele, să întâlnim și să colaborăm cu clienți și parteneri de încredere. În general, sunt mândră că am reușit să transformăm CARESTA într-un brand recunoscut și apreciat în industria marochinăriei. Aceste realizări ne motivează să creștem și să ne dezvoltăm în continuare, aducând inovație și calitate în produsele noastre.

Care sunt planurile de a face din Caresta un nume consacrat în lumea modei internaționale?

Avem planuri de a participa și pe viitor la expoziții și evenimente de modă internaționale, să continuăm colaborarea cu designeri și artiști de renume, să promovăm brandul în online și pe rețelele sociale. Dorim să ne asigurăm că produsele noastre sunt cunoscute și apreciate pe plan internațional, iar prin colaborarea cu ateliere de design din MILANO avem încredere că vom crea colecții exclusiviste și de cea mai înaltă calitate. Responsabilitatea socială este un element important pentru noi, de aceea ne dorim să implementăm practici sustenabile și să dezvoltăm parteneriate cu organizații care promovează etica în modă. Prin aceste eforturi, sperăm să facem din CARESTA un brand recunoscut și apreciat în lumea modei internaționale.

Ce mesaj transmiteți comunității Caresta și clienților care apreciază și susțin brandul?

Pe lângă un mare MULȚUMESC din suflet, suntem conștienți că ei sunt cei care ne ajută să ne îmbunătățim constant prin feedback-ul valoros și sugestiile pe care ni le oferă. Vă asigurăm că luăm în considerare fiecare comentariu și că ne străduim să răspundem cerințelor și așteptărilor voastre. Vreau să știe că acest brand nu reprezintă doar furnizorul de poșete pe care le folosesc pentru a-si pune în valoare ținutele, Caresta este un brand implicat și preocupat de comunitate, de protecția mediului și de formarea profesională a viitorilor tineri.

Lizeta Maria

View all posts