Business Leaders > Lideri > Cătălin Profir, cofondator Encorsa, despre piața românească de software: „Ne-am poziționat foarte mult timp ca o forță de muncă, ne-am exportat și vândut creierele cu ziua“

Cătălin Profir, cofondatorul Encorsa, a început să profeseze în industria de software imediat după terminarea facultatății. La începutul anului 2019 a plecat din compania în care lucra, lansând Encorsa alături de colegii săi Radu Mărgărit și Gabriel Răzvan Ogrezeanu. Împreună au propus pieței un mod procedurizat de a produce software, reușind să ajungă unul din principalii parteneri ai companiilor care și-au dorit transformare digitală și simplificarea proceselor operaționale prin implementarea de tehnologii de atutomatizare precum low-code și no-code, roboți RPA și asistenți virtuali de tip chatboți dotați cu inteligență artificială (AI).

„Ca start-up de tehnologie ne înscriem în acest trend de democratizare a IT-ului. Lumea în care trăim nu mai are timp să stea după dezvoltatorii de tehnologie să creeze o aplicație în 6-12 luni, piața revoluționându-se printr-o serie de tehnologii care permit chiar oamenilor de business să se implice în dezvoltarea de software. Misiunea noastră este aceea de a simplifica viața comaniilor prin tehnologie. Nu trebuie să fii neapărat IT-ist sau programator ca să creezi o aplicație. Dacă înțelegi și ai experitiză într-un anumit domeniu, poți să te implicit în construirea unei aplicații care să ajute la digitalizarea fluxului de lucru din compania ta“, susține Cătălin Profir.

Cătălin Profir,  Radu Margarit și Gabriel Răzvan Ogrezeanu – cofondatorii Encorsa

Unul dintre produsele software recunoscute ale companie este „Angajatul Digital“ o soluție unică ce combină roboți RPA, o platforma BPM low-code pentru fluxuri de business automatizate și chatboți AI.

„Angajatul digital este un concept care încă se constriește și însumează ideea mai multor tipuri de tehnologii de automatizare. Există mai multe modalități de a automatiza procesele. Poți să o faci prin roboți software, poți să construiești fluxuri digitale prin low code sau poți să ai asistenți digitali sub forma unor interfețe conversaționale prin care poți să interacționezi ca și cu un coleg virtual și care în spate interacționează cu toate aplicațiile din organizație. Noi am pus cele trei tehnologii împreună și am creat un mix de tehnologii pe care le-am numit angajatul digital“, explică antreprenorul.

Angajații digitali pot fi integrați în majoritatea industriilor, fiind foarte des întâlniți în e-commerce, banking, HR sau customer care, cea mai mare cerere înregistrându-se în sectorul serviciilor financiare.

„ Am creat o orchestrație prin care oamenii și roboții lucrează împreună. În anumiți pași dosarul ajunge la un factor uman, iar în alții roboții sunt apelați pentru a transmite informația în diverse sisteme și raportează înapoi ce au făcut. Un flux integrat în care au lucrat oameni și roboți“, a explicat Cătăin Profir.

În privința specialiștilor IT din România, Cătălin Profir consideră că începem să devenim în sfârșit producători de soft după ce mult timp „ne-am vândut creierele cu ziua“.

„Ne-am poziționat foarte mult timp ca o forță de muncă, ne-am exportat și vândut creierele cu ziua. Am folosit o expresie dură, dar chiar așa s-a întâmplat. Ceea ce nu ne-a avantajat. Avantajul ar fi fost să creăm intellectual property, ceea ce am început să facem de curând, de când s-a creat un ecosistem de start-up-uri și investitori locali care au atras investitori globali. Toată lumea știe de succesul răsunător al UiPath. Vin din spate și alte companii românești și nu are decât să ne bucure pentru că devenim în sfârșit producători de soft. Încă este destul de firav acest proces, există inerția foarte multor companii de a vinde oamenii cu ora, dar este un business ajuns la limita profitabilității“, a spus cofondatorul Encorsa.

Strategia de dezvoltare Encorsa

„Ne dorim să ne creștem cota de piață, să îngustăm plaja de adresabilitate și să ne focusăm pe anumite tipuri de fluxuri digitale pentru a crește valoarea adăugată a ceea ce facem. Ne propunem să migrăm către proprii algoritmi de inteligență artificială și de anul viitor să ieșim în afara țării“, a declarat Cătălin Profir în cadrul interviurilor Business Leaders.

Business Leaders

View all posts

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *