Business Leaders > Lideri > Bogdan Hossu, fondatorul Wise Finance Solutions: „Am început cu proiecte de 100 mii de euro și acum avem bugete medii de 30 – 40 de milioane“

Bogdan Hossu a pus bazele Wise Finance Solutions în 2009, compania având ca domeniu principal de activitate furnizarea de consultanță de specialitate în domeniul finanțărilor nerambursabile, accesarea de fonduri europene, fonduri guvernamentale și alte tipuri de subvenții, precum și gestionarea proiectelor de investiții finanțate din fonduri nerambursabile. A pornit acest business din nevoia de a accesa fonduri pentru un proiect propriu, la acea vremea având o firmă de software.

„Aveam nevoie de fonduri, nu am găsit și m-am hotărât să-mi fac propria firmă de consultanță. La vremea respectivă am reușit să accesez bani de la statul elvețian. Am început cu proiecte de 100 de mii de euro și acum avem proiecte cu un buget mediu de 30 – 40 de milioane de euro“, a povestit Bogdan Hossu la interviurile Business Leaders

Inițial și-au dorit o firmă de consultanță locală dar între timp au dezvoltat businessul la internațional, astfel că în prezent peste 90% din clienți sunt companii străine.

Antreprenorul spune că Wise Finance Solutions se diferențiază pe piață prin faptul că face analize foarte ample înainte de a începe un proiect, experiența de 13 ani ajutând echipa de specialiști să-și dea seama mult mai ușor ce proiecte au șanse să obțină finanțare.

În ceea ce privește provocările în business, Bogdan Hossu povestește că principalii factor pe care îi au de înfruntat companiile sunt birocrația și cofinanțarea.

„Deși lucrurile s-au îmbunătățit și se îmbunătățesc în continuare, pe majoritatea programelor încă este foarte greu să aplici fără un consultant cu experiență. A doua provocare este cofinanțarea. Dacă vorbim de proiecte mai mari trebuie să ai o cofinanțare de minim 30% și de multe ori aceasta ajunge să fie o dificultate pentru anumite companii“.

Viziunea și comportamentul antreprenorului român versus antreprenori străini

Wise Finance Solutions este prezentă atât în piața din România cât și în Japonia și Turcia. În ceea ce privește diferențele de mentalitate ale antreprenorilor români și cei străini, Hossu susține că cu cât sunt mai mari companiile, cu atât viziunea este mai diferită.

„În principal, noi lucrăm cu firme foarte mari din afară, care rulează de la 500 de milioane de euro, ajungând până la zeci de miliarde. Acolo viziunea este pe un termen extrem de lung, companiile doresc să riște cât mai puțin și vor să aibă șanse cât mai mari de succes pe tot ceea ce fac, fără să implice niciun risc. Pe plan local, antreprenorii noștri mari au un apetit de risc mult mai ridicat decât companiile străine pentru că vor să se dezvolte și pentru că nu au aceeași vechime precum cei din afară. În rest, evident că toată lumea își dorește succes cu un risc cât mai mic“, explică Bogdan Hossu.

Conform antreprenorului, când vine vorba de investiții cu accesare de fonduri, companiile din afară se îndreaptă spre sectorul auto, unde sunt făcute cele mai mari investiții. Se mai fac remarcate sectorul IT și investițiile pe zona agricolă.                

Strategia de dezvoltare Wise Finance Solutions

În perioada următoare compania va organiza o serie de evenimente, parte din strategia de atragere de noi companii în regiune, vor să dezvolte sediul din Japonia și să deschidă o nouă locație în Turcia.

„Anul acesta urmează să dezvoltăm biroul din Japonia, unde plănuim să organizăme cel puțin două evenimente cu peste 200 de reprezentanți din companii foarte mari. De asemenea avem în plan să facem evenimente în Turcia, Marea Britanie, Franța, Italia și SUA pentru a atrage noi investitori. De anul viitor urmează Franța sau Italia“, a mai spus Bogdan Hossu.

Business Leaders

View all posts

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *