Business Leaders > Povesti de business > Rădăcini spirituale în inima Carpaților: povestea vilei Transylvanian Inn

În inima Munților Carpați, la mică distanță de faimosul Castel Bran, se află o oază de liniște care și-a câștigat un loc de cinste în sufletul celor care i-au trecut pragul – Transylvanian Inn. Povestea acestui loc începe în urmă cu peste 20 ani, atunci când familia Cioc a decis să găsească un teren unde să construiască o vilă montană, având drept obiectiv central vederea iconicului Castel Bran. O căutare ce a devenit misiune de familie, condusă cu pasiune și răbdare de tatăl Alinei și al Laurei, și care a dus la descoperirea unui loc special, plin de energie și potențial.

Vila Transylvanian Inn și-a deschis porțile în 2006, ca un refugiu spiritual și un centru de dezvoltare personală, o idee îndrăzneață la vremea respectivă, când retreaturile team-building-urile nu erau la fel de răspândite în România.

Cu timpul, Transylvanian Inn a reușit să găsească echilibrul între spiritualitate și ospitalitate, oferind o experiență autentică turiștilor. Pe lângă cursurile și retreaturile organizate aici, locul oferă o experiență culinară unică, bazată pe mâncarea tradițională românească și pe ingrediente proaspete de la producători locali.

O caracteristică importantă a Transylvanian Inn este amplasarea sa. Cu o vedere panoramică ce cuprinde Castelul Bran, Munții Bucegi, Cetatea Râșnov și Munții Piatra Craiului, oaspeții sunt imediat cuceriți de priveliștea uimitoare a zonei.

Biblioteca la înălțime oferă oaspeților o lume de cunoaștere într-o liniște în care sufletul se simte acasă. Locul impresionează și prin varietatea de cărți, iubitorii de lectură putând găsi aici de la enciclopedii sau povești pentru copii și până la dezvoltare personală sau istorie.

Transylvanian Inn își propune ca și pe viitor să păstreze standardele ridicate și să continue să ofere o experiență unică. Planurile prevăd extinderea cu noi căsuțe individuale, menite să ofere oaspeților toate condițiile pentru a facilita descoperirea de sine.

Business Leaders: Care este povestea locului?

Laura Cioc, manager Transylvanian Inn: În 2001, sora mea – Alina, care locuia încă de pe atunci la Londra, și-a propus dintr-o joacă să facă o vilă undeva la munte, de unde să se vadă Castelul Bran. Atat eu cât și părinții mei locuiam atunci în București. Tatal meu a început să caute un teren. A devenit o misiune de familie ce a durat cam un an și jumătate. Am găsit acest loc pe deal, departe de agitatia din centrul Branului. Loc ce corespundea energiei noastre. Avantajul a fost că oferea o priveliște spectaculoasă a Castelului Bran, lucru pe care ni-l propusesem. Porțile le-am deschis la începutul lui 2006 . Am pornit pe ideea de spiritualitate dar și convinși că vor veni foarte mulți turiști străini.

Ce a însemnat componenta de spiritualitate?

Au fost multe retreaturi în anii de început, deși acest gen de activitate nu era atât de cunoscută atunci în România. La acel moment cursurile erau mai mult la nivel de NLP. Acum dezvoltarea personală înseamnă cu totul altceva. Așa cum și spiritualitatea înseamnă altceva, deși sunt încă multe persoane care consideră că este doar legat de o anumită religie sau de mersul la biserică.

Cum au fost cei 17 ani operationali la Transylvanian Inn?

Inițial s-a ocupat tatăl meu, care a acceptat organizarea multor cursuri în perioada aceea. Așa cum am menționat mai devreme, el a fost mereu interesat de dezvoltarea personală, de spiritualitate și participa mult la cursuri. Au urmat ani în care am avut câțiva manageri. Eu am ajuns să mă ocup de vilă dintr-o pură întâmplare. Am ieșit din corporație, după vreo 20 de ani. Știam că nu doresc să mă mai întorc în lumea bancară, dar nu știam ce voi face. Era aproape sfarșit de an și la vilă nu mai aveam manager, așa că sora mea mi-a făcut propunerea de a prelua temporar conducerea. Inițial am pornit pe un termen de maxim șase luni și așa au trecut 10 ani.  

Cum se adaptează un director de bancă unui loc atât de liniștit?

Sunt cu totul altă persoană față de cea de acum 10 ani. Inițial am încercat mai puternic o cultură organizațională, care fără doar și poate este necesară în orice business. Cumva, am învățat să am răbdare. Am învățat în timp că un loc mic, de familie, nu poate fi organizat stict, precum este organizată o corporație. Am învățat și m-am adaptat timpurilor. Am plecat la drum cu pretenții mult mai mari, ca în corporație. Mă așteptam ca oamenii să răspundă rapid cerințelor. Dar în industria aceasta lucrurile nu stau așa. Atunci mi se părea că totul este despre bani, despre profit, așa cum se calculeaza în corporație. Consideram că este doar un business și că la sfârșitul lunii totul se traduce în sumele din conturi pentru: plata salariilor si a facturilor. În timp mi-am dat seama că nu totul se rezumă la profit. Este si despre mulțumirea noastră si a celor care lucrează pentru noi, colegii mei. Vorbim despre un cerc virtuos – mulțumire oaspete – mulțumire angajat -mulțumire angajator.

Ce impact are asupra turiștilor amplasarea Transylvanian Inn, faptul că vezi Castelul Bran de la fereastră?

Am plecat la drum cu ideea de a avea priveliște spre Castelul Bran. Și atunci și acum sunt puține locuri care oferă vederea de care te poți bucura la Vila Transylvanin Inn. Concurența a existat mereu și a crescut de-a lungul timpului. Acum 17 ani nu știu dacă erau douazeci de vile în tot Branul, acum le-am pierdut numărul. Nu mă sperie concurența, cred că ne putem dezvolta împreună și este loc pentru toată lumea. Faptul că ni s-a legat imaginea de Castelul Bran a ajutat mult în special în anumite perioade. Mulți străini vin în România pentru a vizita Castelul Bran. Înainte de pandemie aveam 90% turiști străini, în special în sezonul de vară. Pentru ei contează foarte mult să vadă din cameră sau din restaurant Castelul lui Dracula. În pandemie am găzduit aproape 100% turiști români pentru că așa au fost imprejurările. Nu știu cât de mult mai conta la acel moment faptul că se vede Castelul Bran de la fereastră. Cred că în acea perioada a fost mai mult despre servicii, curațenie și siguranță. Acum asocierea cu Castelul Bran nu este cel mai important lucru pentru noi, mai ales în perspectiva în care ne dorim să ne adresăm tot mai mult grupurilor pentru evenimente de dezvoltare personală. Este mai mult despre peisajului de vis de care te poți bucura de pe terasa sau din biblioteca la înalțime. Liniștea, serenitatea și energia pe care oaspeții spun că le simt când ne trec pragul sunt atuurile noastre.

Poartă-ne într-o zi la vilă…

Impactul cel mai mare este când intri în restaurant și apoi din restaurant ajungi pe terasă. Reacțiile sunt uimitoare. Diferența între intrarea vilei și locul unde se află restaurantul este foarte mare. Vorbim de o vedere de vis, și nu sunt subiectivă. Văd aceasta de foarte multe ori la oaspeții care ne calcă pragul pentru prima dată. Fotografiile pot arăta locul, dar pentru a simți cu adevărat energia trebuie să ajungi la noi. Nu multe locuri din Bran oferă această vedere panoramică: Muntii Bucegi, Castelul Bran, Cetatea Râșnov, Munții Piatra Craiului. O vedere spectaculoasă 360 grade.

Mâncarea este un alt element aparte apreciat de-a lungul timpului. Oaspeții noștri spun că preparatele sunt foarte gustoase, deși nu sunt sofisticate. Mizăm mult pe mâncarea tradițională și pe achiziția de produse de la producători locali.

Biblioteca este locul meu de suflet. Până acum trei ani era doar un foișor, dar am simțit să fac ceva mai mult cu acel loc. Mi s-a sugerat că o cameră amenajată sau un gym cu acea vedere deosebită ar fi adus venituri în plus. Așa cum am menționat anterior, în timp am înțeles că banii nu sunt totul. Cum mie îmi place să citesc și să îmi îmbogățesc experiențele, am ales să fac o bibliotecă. A fost si cu experiențe mai puțin plăcute, dar am reușit să finalizez proiectul. Oferă o vedere spectaculoasă 360 de grade de care te poți bucura în fiecare anotimp. Am adus trei balansoare și cărți pentru toate vârstele, cărți în limba română și în limba engleză, autori români și autori străini. Avem cărți foarte noi, unele necitite încă, dar și cărți din bibliotecile vechi. Am achiziționat sute de cărți si am încercat să acopăr pe cât posibil toate gusturile. O parte din colecție a venit din biblioteca mea și a copiilor mei.

Transylvanian Inn face parte din TOP 100 CELE MAI FRUMOASE LOCURI DE CAZARE DIN ROMÂNIA realizat de BusinessLeaders.RO 

Ce impact are biblioteca asupra oaspeților?

Toti oaspetii care ajung în bibliotecă sunt impresionați. Inițial am mers doar pe recomandare, ca punct de atracție către cei care ne călcau pragul, în special celor care ajungeau pentru prima dată la noi la vilă. În timp biblioteca la înălțime a devenit cunoscută, după ce am prezentat-o pe rețelele de socializare. Știu că am mai spus și voi repeta: este locul meu de suflet. Sunt oaspeți care merg în bibliotecă doar pentru a se bucura de peisaj, pentru fotografii. Alții vin și se relaxează, citesc într-unul dintre balansoare, beau un ceai sau un pahar cu vin. Sunt grupuri care organizează diverse activități aici. Mă bucur mult când cineva alege să împrumute o carte, mai ales dacă incepe să o citească și nu are timp să o termine în sejurul petrecut la noi. Unele cărți nu se mai întorc, din păcate. Cu toate acestea mă bucur că au ajuns în biblioteca altcuiva și au adus bucurie. Consider că este foarte important să citim.

Ce te-au învățat cei 10 ani de antreprenoriat?

Am învățat că viața este despre oameni. Așa cum am spus mai devreme, m-am schimbat foarte mult. Nu mai sunt cea care a părăsit corporația acum 10 ani. Cred foarte mult că oaspeții mulțumiți aduc alți oaspeți. Cred în recomandări, în creștere organică. Nu mai cred doar în sumele care se facturează la final. Nu am fost niciodată de parere că „are balta pește”. Stiu că există locuri în HoReCa ce se ghidează după această idee, pentru că există cerere. Pentru mine este important ca oaspeții să plece mulțumiti. Toate cursurile care se organizează în vila noastră sunt importante. Uneori aleg să particip și eu. Mi-ar placea să pot participa la mai multe, însă apar diverse provocări din efortul de a fi în același timp participant și gazdă. Vreau să mă asigur că totul este bine organizat la fiecare pauză a unui eveniment și aceasta presupune implicarea mea. Îmi este greu să renunț la pălăria de gazdă atât timp cât sunt prezentă în vilă.

Care este sufletul vilei?

Majoritatea celor care au fost aici spune că eu aș fi sufletul vilei. Îmi este foarte greu să accept acest compliment, pentru că nu cred că oamenii sunt de neînlocuit. Mă gândesc la faptul că există cu siguranță oameni pe lumea aceasta care ar putea să facă lucrurile să meargă mai bine ca mine din punct de vedere operațional. Cu toate acestea, chiar cred că energia mea se împletește cu energia locului. Mie îmi place să interacționez cu oamenii, în special cu cei cu care rezonez. Oaspeții spun că și colegii mei au alt vibe când sunt eu aici.

Laura Cioc, manager Transylvanian Inn

Ce consideri că aduce valoare în activitatea ta?

Este vorba despre echipa mea si despre dorința noastră de a fi mai buni. Eu încurajez oaspeții să ne ofere feedback, să ne spună ce putem face mai bine pe viitor și sunt interesată de fiecare sugestie pe care o primesc în acest sens. Știu că am adus valoare atunci când văd mulțumire, zâmbete și când simt recunoștință. Nu ai cum să nu te bucuri atunci când auzi oaspeți străini care spun că Vila Transylvanian Inn este unul dintre cele mai bune locuri în care au fost, măcar în România, dacă nu și în străinătate. Când auzi oaspeți români care spun că se poate face ospitalitate în maniera frumoasă și de calitate și în România. Ne aduce satisfacție și nouă, celor care încercăm să facem lucrurile mai bine în fiecare zi. E plăcut să vezi cum oaspeții străini admiră munții noștri și consideră că peisajul poate fi mai frumos decât în Elveția. Ne bucură și ne onorează oaspeții ce revin ani la rând. Este pentru noi o recunoaștere a faptului că ne facem treaba bine, așa cum îmi place mie să spun. Vila nu are SPA sau piscină, însă eu consider că reușim să compensăm cu alte elemente de relaxare. Sunt foarte apreciate energia locului, liniștea, serenitatea și aș îndrăzni să spun că mancarea, mai ales în cazul grupurilor. Ne place să gătim pentru grupuri. Mereu am gândit că meniul a la carte te restricționează. La grupuri avem mai multă libertate pe partea de meniuri iar mie îmi place să fiu inventivă în bucătarie. Așa cum am amintit mai devreme, biblioteca la înălțime este un punct de atracție. De asemenea, focul nostru de tabara este foarte renumit, mai ales în retreaturi spirituale și de dezvoltare personală.

Cum vezi Transylvanian Inn peste 5-10 ani?

Ne dorim să ridicam și mai mult standardele. Să fim prima alegere pentru oaspeții care doresc un loc cu energie pozitivă, serenitate și priveliști minunate, cu mâncare sănatoasă și gustoasă. Ne dorim cât mai multe grupuri de spiritualitate chiar și grupuri de străini care să organizeze cursuri de dezvoltare personală. Am avut în ultimii doi ani și sperăm ca acesta să fie începutul unei colaborări de lungă durată. Avem un teren cumpărat chiar lângă cel unde este construită Vila Transylvanian Inn, iar planul este să construim cateva căsuțe pe cât se poate independente energetic și prietenoase cu natura. Posibil să mergem de data aceasta pe cazare individuală, dar tot cu vederi frumoase și multă liniște. Dorința noastră este ca și viitoarele proiecte să țină cont de o componentă spirituală. Intenția este să devenim un centru de excelență cunoscut și renumit pe zona de dezvoltare personală și spiritualitate.

Citește ultimele articole Business Leaders:

Lizeta Maria

View all posts