Mirela Nemțanu este CEO HOSPICE Casa Speranței, cea mai mare fundație din România care oferă servicii de îngrijire paliativă pentru pacienți ce suferă de boli incurabile. Fundația a oferit până în prezent, în cei 28 de ani de existență, suport de specialitate pentru peste 35.000 de pacienți, copii și adulți cu boli incurabile și prognostic limitat de viață, toate serviciile fiind oferite gratuit și necondiționat pacienților și familiilor lor.
Om de marketing si comunicare, Mirela are o experiență în multinaționale de aprope 20 de ani, făcând parte din diverse companii lider pe segmentul lor de activitate. În toate funcțiile avute a fost responsabilă, pe lângă zona de marketing, comunicare, ulterior public affairs, crisis management, de coordonarea și implementarea proiectelor de CSR. Pentru o perioadă de 2 ani și jumatate a condus și o fundație dedicată zonei educaționale.
Din 2003 se dedică activ și voluntar susținerii proiectele diverselor fundații, la ora actuală făcând parte din asociații de profil dedicate susținerii drepturilor femeii sau a diverselor științe.
De curând ne-a povestit despre provocările acestei perioade, despre impactul pandemiei asupra bolnavilor de cancer și asupra mediului ONG, dar și despre câte se mai pot face după un rece „nu se mai poate face nimic”. Odată cu pandemia, bolnavii de cancer au primit două lovituri: una din cauza COVID, apoi pentru că au avut cu greu acces la îngrijirea de care au urgent nevoie.
Când ar trebui să intervină îngrijirea paliativă și ce înseamnă, concret, acest tip de îngrijire?
Paliația înseamnă îngrijirea holistică pe care o acorzi pacientului care are o boală incurabilă cu prognostic limitat de viață. Această îngrijire holistică înseamnă intervenția specializată pe patru piloni, fiecare la fel de important ca și celălalt: pilonul medical, spiritual, social și psihologic. Paliația este singura specializare medicală în care există toți acești patru piloni.
O unitate care spune că oferă servicii de îngrijire paliativă trebuie să aibă toată echipa multidisciplinară angajată, pentru a putea asigura intervenția holistică la nivelul pacientului și familiei lui. Pe lângă cadre medicale, doctori, asistente, infirmiere, trebuie să aibă kinetoterapeuți, psihologi, consilieri spirituali, specialiști în limfedem. Din păcate, la nivel national există doar două astfel de centre care să ofere paliație completă: HOSPICE Casa Speranței București și HOSPICE Casa Speranței Brașov.
Când la HOSPICE avem un pacient, fie adult, fie copil, în egală măsură îmbrățișăm și familia. De asemenea, pentru familie, din momentul decesului pacientului, avem programe de supraveghere care pot să meargă până la trei ani, în funcție de specificul și nevoia familiei. Uneori, și mai mult, mai ales în cazul copiilor. Avem pentru ei, de exemplu, tabere de vară, consiliere, asistență socială, Școala HOSPICE. Se numesc copii-aparținători, dar nu avem nicio statistică, nu stim câți copii care și-au pierdut un părinte din cauza cancerului există în România.
O altă particularitate a paliației este că în momentul în care pacientul intră în grija acestui tip de serviciu, atunci pacientul trebuie să rămână în grija serviciilor de acest tip până în momentul terminării vieții. Bineînțeles, serviciile sunt adaptate la evoluția bolii și specificul fiecărui pacient. Însă paliația, la modul ideal, ar trebui să înceapă în momentul diagnosticului.
Ce se întâmplă cu bolnavii de cancer în această perioadă, ce sprijin mai au ei, mai ales că sunt printre cei mai vulnerabili în fața noului virus?
Pentru bolnavii de cancer, nivelul total al spitalizărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic în pandemie, cu aproape 50% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Noi, la HOSPICE Casa Speranței, #facemloc și pentru ei. Spitalele HOSPICE au rămas deschise, la fel ca în ultimii 28 de ani, 24/24, iar medicii, asistentele și întreg personalul clinic au fost și sunt alături de pacienții care nu mai au alternative.
În primele nouă luni ale anului, am avut în îngrijire 4.000 de pacienți. Echipele noastre medicale au făcut 4.371 de vizite la domiciliu, 2,268 de consulații în ambulatoriuși încă8.865 de consultații la distanță, terapeuții noștri au fost alături de pacienți cu 1.933 de sedințe de consiliere psihologică, iar asistenții sociali au făcut 3.360 de intervenții. Însumat, pentru toți pacienții HOSPICE din cele două spitale din București și Brașov, au fost 7.583 de zile de spitalizare. Ca să putem rămânem în continuare alături de pacienții noștri, avem nevoie de sprijin.
Cum v-a afectat pe voi, ca fundație, criza actuală? Care au fost cele mai mari provocări?
Pandemia și efectele sale ne-au pus pe toți în fața unei noi realități. Pericolul este real și HOSPICE a încercat să implice și să îi ajute pe cei care luptă cu noul virus: am încercat să ajutăm la degrevarea spitalelor de stat de pacienții oncologici, am oferit cazare în spațiile noastre pentru medicii care tratează pacienții de Covid-19. Dar cancerul există în continuare, nu ține cont de context și copiii și adulții cu boli incurabile au nevoie de noi, au nevoie să #facemloc și pentru ei.
Însă toate serviciile noastre sunt gratuite pentru pacienți și familiile lor (și vorbim de servicii scumpe, medicale) și se bazează pe donațiile primite de la sponsorii noștri. Iar mediul de business din România trece prin momente grele și asta se resimte într-o scădere alarmantă a donațiilor îndreptate către noi din două motive: fie pentru că susținătorii noștri nu au mai avut cum să ne sprijine, fie că atenția și ajutorul au fost îndreptate spre lupta cu virusul. Au existat luni, la HOSPICE, în care sponsorizările au scăzut cu până la 90%. Însă am rezistat, pentru că cei care treceau chiar ei prin momente grele ne-au sprijinit și s-au implicat. Dar avem nevoie în continuare de ajutor, pacienții noștri nu pot fi lăsați singuri în cea mai grea luptă pe care o duc.
Cine se poate implica și cum putem ajuta?
HOSPICE Casa Speranței a lansat campania #facem loc și pentru ei și oricine se poate implica, avem nevoie de sprijinul tuturor celor care ne pot ajuta. Îi rugăm pe reprezentanții companiilor să facă loc și pentru ei, pentru pacienții oncologici. Până la finalul anului, companiile pot să utilizeze facilitatea fiscală care permite direcționarea până la 20% a impozitului pe profit/venit datorat statului către fundația HOSPICE Casa Speranței. Procedura nu presupune costuri suplimentare pentru companii, conform legislației în vigoare, se completează un contract de sponsorizare și, astfel, taxele care ajungeau oricum la stat au acum o destinație concretă: ajutor și îngrijire pentru bolnavii de cancer. Contractul se poate completa simplu, pe pe https://www.hospice.ro/20hospice/.
Apoi, orice sumă ne ajută să ajutăm mai departe și orice sumă face o diferență. 700 de lei, de exemplu, asigură o zi de internare pentru un pacient incurabil. 130 de lei înseamnă o intervenție în policlinicile HOSPICE. Sau 225 de lei acoperă costul unei vizite la domiciliu a specialistilor HOSPICE. Medic, asistentă, terapeut, asistent social merg acasă și oferă unui pacient toată îngrijirea de care are nevoie în cel mai greu moment al vieții sale. Oricine poate dona pe https://www.hospice.ro/doneaza/, direct pe Facebook https://bit.ly/FacemLOC sau poate trimite un SMS la 8864 cu textul TIMP (4 euro pe lună).
Adauga comentariu