Business Leaders > Lideri > Larisa Cepoi, Life și Business Coach: „Fiecare om are ascuns în el un imens potențial care așteaptă să fie descoperit și fructificat“

Larisa Cepoi este Life și Business Coach, partener oficial al școlii Noble Manhattan din Marea Britanie în Republica Moldova, România, Ungaria și Serbia. Consideră că orice om are ascuns în el un imens potențial care așteaptă să fie descoperit și fructificat, iar prin ceea ce face se lasă inspirată și inspiră, motiveză și descopără potențialul în oameni.

Și-a descoperit propriul spirit întreprinzător încă din liceu, câștigându-și primii bani în grădinița în care a crescut, acolo unde mama ei profesa ca educatoare. La 19 ani, fiind studentă la Facultatea de Jurnalism, a apărut oportunitatea unui schimb de experiență în Irlanda. Povestește că acceptarea acestei provocări i-a schimbat extrem de mult viața și perspectiva asupra traiectoriei profesionale. „Aceasta a fost prima mea oportunitate de a acționa pe cont propriu, de a studia, de a-mi câștiga banii pentru trai, de a mă adapta într-un mediu total necunoscut, de a aprecia tot ceea ce am, dar și pentru că în cei cinci ani cât am locuit acolo, m-am redescoperit, mi-am asumat angajamente cu încredere“, povestește Larisa.

Revenind acasă, în Republica Moldova, și-a continuat studiile, iar mai apoi a început să lucreze la o companie cu capital străin, unde a devenit HR Director – dezvoltând oameni și identificând potențialul lor. Așa și-a dat seama că vrea să se dedice și mai mult misiunii sale și a început să urmeze programe de formare în coaching la una dintre cele mai renumite școli de coaching din lume – Noble Manhattan Coaching, care se află în topul companiilor de coaching din Europa și printre primele patru la nivel internațional. Acum este partener oficial al școlii în Republica Moldova, România, Ungaria și Serbia.

Cum și când ai făcut cunoștință cu lumea coachingului și cu școala de Noble Manhattan Coaching din Marea Britanie ?

Coaching-ul a apărut în viața mea într-o perioadă potrivită, iar decizia de a face din coaching o carieră a curs natural, după o perioadă în care am fost director de resurse umane.

M-am convins în timp că prin comunicare obținem compromisuri. Fiecare etapă din viața mea este memorabilă, atât în plan personal cât și profesional. Gestionând echipe de până la 50 de angajați de fiecare dată, simțeam cum fiecare om are propria poveste, una unică, sinceră, frumoasă. Iar implicarea în gestionarea proiectelor la nivel local și internațional mi-a oferit șansa de a sparge stereotipurile, de a aplica flexibilitatea și încrederea în propria intenție pentru a crea cel mai bun rezultat cu putință.

Orice lucru în viața mea apare la momentul potrivit, atunci când mi-l doresc și când îi simt necesitatea. Așa a apărut și coachingul și oportunitatea de a deveni partener oficial al școlii Noble Manhattan din Marea Britanie pentru 4 țări – România, Republica Moldova, Ungaria și Serbia.

Coaching-ul este un domeniu încă nou pe piața noastră, dar foarte valoros și plin de beneficii, mai ales că este a doua profesie din lume după IT, care se dezvoltă cu pași foarte rapizi.

Care au fost cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat de când ai intrat în contact cu lumea coachingului?

Cunoștințele dobândite m-au ajutat să privesc altfel lucrurile la nivel personal și să aplic abilitățile și instrumentele din coaching ca manager, în compania pe care o conduc.

Coachingul este despre performanță, despre încredere, sprijin, despre a asculta și a ne lăsa de prejudecăți, tipare, etichete și presupuneri. Coach-ul este persoana care niciodată n-o să recomande, n-o să se dea cu părerea sau să-și impună părerea.

Instrumentele și tehnicile deprinse în Școala de Coaching Noble Manhattan sunt foarte amănunțit explorate, deci se pot aplica în orice domeniu din ariile vieții: carieră, sănătate, sport, management sau familie.

Care sunt obiectivele setate odată cu acreditarea și aducerea cursurilor școlii de coaching Noble Manhattan Coaching în România?

Scoala de coaching Noble Manhattan este prezentă pe piața din România încă din 2008 sub conducerea colegei mele Vali Cojocaru – Life & Business Coach, care acum este Director de Operațiuni Noble Manhattan UK. În acest an, am preluat de la ea, licența pentru România, Ungaria și Serbia, țări pentru care mi-am propus planuri curajoase.

De-a lungul timpului, prin Noble Manhattan Coaching s-au format foarte mulți coach care acum profesează la nivel internațional sau sunt traineri în cadrul școlii Noble Manhattan Coaching și a fost creată o cultură a coaching-ului în multe companii din România.

În continuare este loc pentru a dezvolta coaching-ul în România, mai ales în aceste situații când incertitudinea este prezentă și schimbarea cere noi perspective.

În acest an, coaching-ul mi-a demonstrat că este o industrie care îți permite să fii aproape de emoțiile și gândurile oamenilor, să aduci claritate, acest lucru confirmându-mi după numărul de solicitări pentru ședințele individuale de coaching, atât personale cât și profesionale, în care oamenii au simțit nevoia de a fi sprijiniți mai ales de cineva din afară, iar acel sprijin duce la stabilirea unui raport, a încrederii și a clarității, care dă valoare personalității fiecăruia dintre noi. Astfel, din ce în ce mai mulți antreprenori au oferit angajaților programe de coaching Noble Manhattan unde aceștia se pot dezvolta personal, având impact profesional.

Coaching-ul este industria care crește continuu și serviciile Noble Manhattan, a cursurilor și programelor oferite permit acest lucru pentru că poți să devii coach în formare, și ulterior să parcurgi și să te dezvolți în acest segment oriunde în lumea asta. Acum că suntem prinși mai mult ca oricând în mediul online, se poate accesa orice program Noble Manhattan în format online.

Pentru anul viitor ne propunem dezvoltarea echipei în România și în Republica Moldova pe zona de operațional și vânzări, de a crea parteneriate valoroase, astfel încât să putem susține cât mai multe compani și fiecare antreprenor să învețe să se dezvolte prin intermediul coaching-ului. Dar mai ales să contribuim la conștientizarea beneficiilor pe care le are coaching-ul într-o companie.

Urmează să lansăm în toate cele 4 țări noi programe de coaching, cum ar fi programul Child & Adolescent Coaching pentru părinți, instituții de învătământ sau pentru orice adult care interacționează cu copiii/adolescenții, program care este acreditat internațional, astfel încât autenticitatea generațiilor viitoare să fie crescută, și noi cursuri interactive cum este Workplace Coaching, unde managerii pot testa, experimenta și învăța de la traineri internaționali, timp de 10 zile, cum să-și îmbunătățească performanța în a conduce o echipă și a deveni un lider pentru echipa lor.

Știu că îți dorești să dezvolți coachingul în Romania și să creezi o cultură puternică în companii. Ce deschidere există și cum arată piața în această zonă?

În ultimii ani, managerii și antreprenorii au mai descoperit din ceea ce oferă coaching-ul – beneficiile acestuia și perspectivele oferite, iar această perioadă pandemică a accentuat conștientizarea lor, fapt ce s-a văzut în solicitările programelor noastre, care au fost atât pentru angajați, cât și pentru manageri.

Prin programele pe care le oferim contribuim atât la formarea celor care își doresc să intre în industria coaching-ului și să profeseze la cel mai înalt nivel, pentru că programele noastre sunt acreditate internațional, cât și în dezvoltarea performanței companiilor prin dezvoltarea de noi cunoștințe și îmbunătățirea abilităților managerilor și angajaților.

Acum, companiile au simțit că au nevoie cel mai mult de sprijin, în special de coaching, pentru că au fost față în față cu provocări ca lipsa concentrării, a focusului pe lucrurile pe care trebuie să le facă, pentru că acel manager sau angajat rămâne cu norma întreagă, rămâne cu acele sarcini de realizat, dar pe lângă acestea mai are de gestionat temele unui copil, mai are de gestionat lucrurile care au venit peste aceștia și nu-ți permiți să le oferi altor oameni posibilitatea să vină să le gestioneze în locul tău, iar provocarea cea mai mare a venit din zona de eficiență – cum să devin mai eficient, dar în același timp să nu rămân frustrat și să nu îi frustrez pe cei din jurul meu. În acest context, programele de coaching și sedințele de coaching pentru companii aduc claritate în viața managerilor, iar deschiderea lor este cu mult mai mare decât în anii precedenți.

Ce aduceți nou pe piață?

Ce oferim nou sau diferit sunt beneficiile și oportunitățile pe care școala de coaching Noble Manhattan le oferă fiecărui student care alege să urmeze un program de formare în coaching.

Spre exemplu, toate programele noastre sunt certificate la nivel internațional, astfel studentul obține un Certificat sau o Diplomă în Coaching la nivel Internațional, acreditate de trei instituții – Institutul de Leadership și Management (ILM), Autoritatea Internațională pentru Coaching și Mentoring Profesionist (IAPCM) și Federația Internațională de Coaching (ICF).

Mai mult, pe lângă formarea în coaching, îi oferim viitorului coach resurse și sprijinul să își construiască, ulterior, o afacere în coaching prin instrumentele și resursele la  care are acces pe viața – Revista Internațională de Coaching prin care își poate promova serviciile oferite, Coach Radio, intâlnirile lunare de Coaching Support Group care îi permit să își formeze conexiuni, o rețea de networking și să afle informații noi de la membri, cât și de la trainerii invitați. Practic, după terminarea studiilor, studentul rămâne conectat la Comunitatea Noble Manhattan și oricând are posibilitatea de a solicita orice are nevoie.

Printre principalele beneficii oferite fiecărui student care urmează un program de formare în coaching Noble Manhattan sunt:

  1. Se pot echivala cunoștințe și/sau studiile relevante – acestea se pot reflecta în excepții de la studiu si/sau în plan financiar 

Altfel spus, fiecare program are un preț standard care se personalizează pentru fiecare student în funcție de experiența acestuia (de cursurile, experiența profesională) – acest lucru înseamnă că i se pot echivala anumite teme pe care le are de realizat în timpul programului sau o reducere în plan financiar, sau chiar ambele variante.

2. Trainingurile rezidențiale  pot fi reluate gratuit de câte ori studentul dorește și după finisarea cursului.

3. Fiecare program are atât parte teoretică, cât și parte practică

4. Acces online la o biblioteca virtuală cu sute de materiale pe viata

5. Studentul beneficiază de o structură de suport complexă:

–  persoană dedicată de suport

– Support Coach  individual

– Studdy Buddy Group

– Mentor Coach

6.   Studentul poate alege să studieze în limba engleză, română sau rusă.

7.  Studentul beneficiază de o structură flexibilă de plăți

8. Posibilitatea oferirii de burse, de către Noble Manhattan Coaching, pentru programe de formare în coaching

De exemplu, până în Ianuarie 2021 oferim o bursă în valoare de 1.050 euro pentru programul Practitioner Coach Certificate. Astfel, cei interesați de un program de formare în coaching pot beneficia de această bursă, achiziționând programul la prețul de 1.950 euro (prețul întreg al programului fiind în valoare de  3.000 euro).

Cui sunt destinate programele voastre?

Programele Noble Manhattan Coaching sunt destinate tuturor celor care își doresc să devină Coach și să profeseze la cel mai înalt nivel, beneficiind de o pregătire solidă în acest domeniu. Sunt programe care oferă Certificat în Coaching, Diploma în Coaching acreditate de trei instituții – Institutul de Leadership și Management (ILM), Autoritatea Internațională pentru Coaching și Mentoring Profesionist (IAPCM) și Federația Internațională de Coaching (ICF). Un coach poate deveni oricine, fără a avea neaparat cunoștințe într-un domeniu anume, trebuie doar să fie capabil să ghideze clientul până la găsirea unei soluții aliniate cu obiectivele setate.

Pe lângă cei care își doresc să devină coach, programele sunt destinate și angajaților sau managerilor din companii, pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a dobândi noi cunoștințe.

Acum, un manager are nevoie să fie și un Coach pentru echipa lui, astfel încât să identifice ce are mai bun acel angajat, care este potențialul lui și cum poate să devină mai eficient în rolul pe care angajatul îl are.

O altă categorie de studenți care aleg să urmeze programele noastre de coaching, au dorința de a-și îmbunătăți relațiile interumane, de a face o schimbare în plan personal sau de a învăța să aibă o relație autentică cu copilul.

Programele noastre sunt – Practitioner Coach Certificate, Practitioner Coach Diploma, Executive & Corporate Coach Diploma și/sau Certificate, Masterclass în Coaching Aplicat cu Supervizare, și cel mai nou, pe care îl lansăm în ianuarie 2021, este Child & Adolescent Coaching.

Ce abilități trebuie să aibă un coach pentru a putea crește performanța cursanților săi?

Coaching-ul este o modalitate de a-ți furniza toate informațiile și instrumentele de care ai nevoie pentru succes și pentru dezvoltarea personală. Un coach bun te sprijină și te încurajează pe toată durata procesului; te ajută să îți descoperi abilitățile, resursele ca să devii o versiune mai bună a ta și să trăiești cu scopul de a realiza acest ideal – coachingul este despre dezvoltarea continuă personală și profesională, individuală și în echipă și ne ajută să identificăm în orice provocare pe care o întâlnim câte o oportunitate serioasă pentru a ne dezvolta.

Coach-ul introduce o perspectivă proaspătă în relație și provoacă clientul prin punerea întrebărilor spre un mediu suportiv, pentru a-și maximiza potențialul pentru succes.

Dacă apelezi la un coach este important să știi că nu vei obține un sfat și nici o listă cum să trăiești și să faci lucrurile. Un coach bun te va asculta și însoți pe întreg parcursul sesiunilor pentru a-ți găsi tu însuți răspunsul dorit, prin instrumentele și întrebările adresate la timp.

Un coach niciodată nu presupune, pune întrebări și obține claritate. Cooperează și nu concurează, ascultă cu empatie și oferă loc clientului pentru a se exprima, creează un climat potrivit și construiește spațiul potrivit pentru deschidere și onestitate.

Există un anumit program care este cel mai solicitat de cursanți?

De când școala de coaching Noble Manhattan este prezentă în România, cel mai dorit program de către studenți este Practitioner Coach Diploma, care reprezintă programul de bază în formarea ca life și executive coach, și combină studiul la distanţă cu studiile rezidenţiale, cât și lucru cu un mentor dedicat sau grupuri de studiu.

Acesta este un program solid, ce oferă oferă 350 ore de studiu individual, cât și un program intens de practică, astfel încât studentul practică, experimentează ceea ce a învățat.

Știu că în luna ianuarie lansați primul program de coaching destinat părinților. Care este structura acestuia, cum lucrați și ce sfaturi le-ai da pentru a crea relații armonioase cu copilul, mai ales că situația actuală a scos la suprafață multe provocari în relația părinte – copil?

A fi părinte este o provocare, este o profesie, în care nu ai timpul de muncă normat, nici contract individual de muncă, iar calitatea serviciilor trebuie să fie una superioară. Copiii noștri ne oglindesc, ei sunt cei mai buni promotori ai valorilor din familie. Instrumentele de coaching și abilitățile pe care le poți dezvolta în timp sunt o resursă trainică și foarte utilă atât în dezvoltarea profesională, cât și cea personală.

Copii mei adoră discuțiile în familie, iar noi suntem puși zilnic în postura unui manager bun, care ar trebui să identifice: climatul potrivit pentru conversații, astfel încât să arătăm respect și deschidere. De exemplu, înlocuim: „M-ai supărat/ M-ai enervat“ – cuvinte foarte des utilizate în societatea noastră – cu „Eu sunt supărat/nervos”. Utilizând afirmația „Eu”, excludem probabilitatea ca această remarcă să fie primită ca un atac.

Pentru a înțelege adevăratul scop al conversației, dar și a fi înțeleși, excludem presupunerile. Ele ne formează realitatea care, de cele mai multe ori, este departe de a fi adevărat. Niciodată nu putem ști ce se petrece în mintea celeilalte persoane, deoarece nu putem citi gândurile. De aceea trebuie să ne bazăm pe conversații lucide, pe adresarea întrebărilor deschise, pentru a permite celorlalți să se deschidă.

Pentru a îmbunătăți relația părinte – copil sau relația dintre un adult – copil/adolescent, din ianuarie 2021 lansăm primul program Child & Adolescent Coaching, dedicat părinților, cât instituțiilor de învățământ pentru a oferi generațiilor viitoare oportunitatea de a se dezvolta armonios.

Acest program vine în sprijinul adolescenților, copiilor și adulților să se dezvolte mental, emoțional, fizic și academic, într-un format prietenos și flexibil. Adulții vor beneficia de instrumente de lucru pentru a experimenta partea teoretică, astfel încât rezultatele să fie maximizate.

Prima serie a programului Adolescent Coaching – Foundation are loc în data 16-17 ianuarie 2021 și 30-31 ianuarie 2021. Se desfășoară online, fiind împărțit în 4 zile.

Îmi doresc ca prin acest program să aducem claritate, armonie și viziune tuturor părinților și instituțiilor de învățământ pentru generații de copii spectaculoase.

Dacă ai putea oferi un singur sfat antreprenorilor, bazat pe experiența proprie, care ar fi acela?

I-aș îndruma să își dezvolte abilitatea de a asculta, care deși pare ceva simplu, la îndemâna oricărei persoane, puțini oameni știu să asculte activ.

Ce anume te face să fii un ascultător bun? În primul rând, Respectul. Ulterior, Interesul, Empatia, Caracterul direct/prompt, Claritatea în propriul mod de gândire.

Business Leaders

View all posts

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *