Mădălina Stănescu este digital consultant, Google Trainer și fondatoarea agenției de marketing Optimized. Pentru că a experimentat și viața de antreprenor e-commerce, fiind fondatoarea magazinului online 3Pitici, în prezent are marele avantaj de a înțelege mai ușor nevoile și dorințele clienților agenției. Printre aceștia se numără importante branduri din IT&C, food, fashion sau servicii.
Agenția Optimized a înregistrat pentru clienții de care se ocupă creșteri ale vânzprilor și de 100% – 500%
Orice client își dorește rezultate, iar acestea se măsoară în numărul vânzărilor. Conform Mădălinei Stănescu, creșterile pot oscila între 10% și 500%. „Când pleci de jos, în primii ani ai loc să crești. Poți să vezi creșteri de 100%, 200%, ori 500%. Dar în timp, un brand care ajunge la maturitate nu mai înregistrează astfel de creșteri. Vom vedea creșteri de 10 – 20%. Evident, totul are legătură și cu ce se întâmplă în piață. Am văzut cum pandemia a determinat companiile să vină în mediul on-line, ponderea vânzărilor on-line crescând foarte mult în detrimental celor offline“, spune fondatoarea Optimized.
Cum știm ce canale de comunicare ni se potrivesc cel mai bine
În România 9 din 10 români folosesc Google ca motor de căutare. Facebook are peste 12 milioane de utilizatori în România, Instagram are 5 milioane, TikTok are 5,5 milioane de utilizatori, iar e-mail marketing încă reprezintă un instrument puternic în atragerea vânzărilor. Alegerea canalului de promovare potrivit depinde de tipul produsului și publicul căruia se adresează, strategiile de marketing putându-le îngloba pe toate cele existente.
„Nu cred că este vorba despre cum alegem între ele, ci trebuie să gândim o strategie care să integreze aceste canale de comunicare. Dacă avem un business în fashion, de exemplu, ne vom orienta către rețelele de socializare. Dar asta nu înseamnă că partea de căutare nu ne ajută în Google. Avem campaniile de tip shopping, unde formatele de publicitate aduc un plus în faptul că arată utilizatorului și imaginea produsului“, explică specialistul.
Promovarea produselor pe TikTok
Întrebată ce tip de produse sau servicii se potrivesc rețelei TikTok, Mădălina Stănescu spune că alegerea rețelei ține foarte mult de strategia de comunicare a brandului. „Poți să comunici variate produse. De la fashion, chiar și mâncare poți să promovezi pe TikTok. Evident, dacă vinedem medicamente sau avem o firmă de avocatură, nu se pretează publicitatea pe TikTok. Trebuie să ne uităm la cât de jucăuș este brandul nostru. Văd marile branduri prezente acolo, dar și altele din diferite industrii precum din IT&C, food, fashion sau jucării. Toate pot avea un loc foarte interesant de promovare pe TikTok.“
Ce ar trebui să știe un antreprenor înainte de a-și alege agenția de marketing on-line?
„Ar trebui să vadă cu ce fel de clienți a mai lucrat agenția respectivă. Am văzut că sunt companii care-și doresc să lucreze cu agenții ce au deja experiență în verticala respectivă, dar sunt și clienți care nu-și doresc să aibă un concurent în portofoliul agenției. Este important să se uite la experiența agenției, certificările pe care le are, să pună întrebări și să afle cine se va ocupa de contul său și care este experiența acelei persoane. Un alt criteriu important este modul în care interacționează. Până la urmă suntem oameni, eu cred în această chimie. Este important să rezonezi cu persoana din fața ta“, explică fondatoarea Optimized.
Ce greșeli fac antreprenorii care se ocupă singuri de promovarea propriului brand
După mai bine de 7 ani de experiență în marketing on-line, Mădălina Stănescu poate spune cu ușurință care sunt greșelile pe care un antreprenor la început de drum le poate face atunci când alege să se ocupe singur de promovarea on-line a propriului brand.
„Dacă ne referim la antreprenorii care pornesc la drum și le fac singuri pe toate, cred că principala greșeală este că nu au timpul necesar să învețe toate platformele, nu au know-how și investesc banii ineficient. De exemplu, în Google Ads, dacă facem campanii în rețeaua de căutare și licităm pe cuvinte cheie foarte generale, s-ar putea să atragem un trafic irelevant pentru noi. Dacă vindem biciclete noi și nu știm că trebuie pus în categoria cuvintelor negative „second hand“ îi vom atrage și pe cei care caută biciclete la mâna a doua. La fel și în Facebook, se poate întâmpla să targetăm un public foarte general, să nu ne folosim de funcționalitățile platformei și să ajungem să irosim bugetele. O a doua greșeală este faptul că nu se instalează instrumente de măsurare și analiză. Nu analizăm rezultatele, pentru că nu avem ce, dacă ne lipsește Google Analistycs, tag-urile de Google Ads și Facebook Ads. A treia greșeală este că nu lucrează cu un specialist. Chiar dacă nu aleg o agenție, pot cere consultanță unui freelancer“, a explicat Mădălina Stănescu.
Adauga comentariu