Bogdan și Enisa Burtan, un specialist în telecomunicații și o corporatistă convinsă, au ales în urmă cu 9 ani să se lase în mâinile destinului și să renunțe la carierele de succes pentru un proiect dedicat oamenilor. Mai întâi Bogdan a simțit chemarea către noul drum – o pensiune care să restabilească echilibrul celor care muncesc prea mult și să-i reconecteze la conceptul de familie. Iar Enisa l-a urmat. Împreună au construit Pastel Chalet – o pensiune cu totul altfel, situată la poalele munților Ciucaș, unde împreună recreează cu succes siguranța și vulnerabilitatea familiei pentru turiștii care vor să se reconecteze la aceste valori.
Enisa Burtan, cofondatoarea Pastel Chalet: „Acum experimentez un alt tip de împlinire, acela de a aduce valoare în viețile oamenilor. Pastel Chalet nu este o pensiune, ci un popas de conectare”.
Cine este Enisa Burtan?
Enisa este mamă, antreprenor, uneori un copil, un om născut să hrănească oameni. Mi-am făcut recent o astrogramă și se pare că destinul meu este să trec de la Capricornul riguros, orientat către lucruri realiste, la rolul de mamă a oamenilor, să le ofer confortul căminului. Asta fac la Pastel Chalet.
Înainte de Pastel Chalet ce făceai?
Am terminat Facultatea de Contabilitate, am făcut Masterat în Finanțe și Audit. Am lucrat în aceste domenii timp de opt ani.
Când a apărut schimbarea și de ce?
Destinul…și soțul meu. Într-o zi Bogdan a simțit că vrea să construiască o pensiune, el lucrând în telecomunicații. Mi-a spus că vrea să realizăm un loc în care oamenii să vină și să se simtă bine, să se relaxeze, să simtă că sunt răsfățați și să se încarce cu energie. Noi munceam pe atunci 14-16 ore pe zi. Căutam concedii în care să ne încărcăm bateriile foarte consumate. Și-a dorit un loc pentru oamenii care muncesc mult și au nevoie să se reconecteze, să-și ia o pauză într-un loc liniștit, în mijlocul naturii. Cu greu am decis să-l urmez și să renunț la carieră și la un drum pentru care depusesem mult efort.
El a fost cumva destinul meu. Eu m-am răzvrătit, eram formată spre o cale, muncisem foarte mult. Credeam că vreau să devin CFO al unei companii mari. Dar ceva din mine mi-a zis că acela nu este drumul meu. Într-o zi am realizat că nu îmi doream să fac asta până la pensie. Am renunțat la ce eram eu în acel moment, deși îmi plăcea mult mediul din corporație, mi se părea că acolo pot să cresc prin propriile forțe, să fiu validată. Am renunțat pentru a face ceva pentru oameni.
Dar anii în care am construit, în care am renunțat la mine, ca viitor, ca salariu…au fost foarte grei.
A fost o decizie bună?
Dacă ne uităm la partea financiară, probabil că am fi avut un alt drum și posibilități de creștere mari în corporație. Aici este alt tip de împlinire. Aducem valoare în viețile oamenilor iar ei ne răsplătesc la final de sejur cu îmbrățișări. Am văzut și oameni cu lacrimi în ochi la plecare. Ca împlinire emoțională nu se compară cu nimic. Bogdan și-a descoperit multe pasiuni, a construit sera, a plantat fructe, legume, plante aromatice, chiar si pepene, desi ne aflam intr-una din cele mai frigguroase zone din Romania, lucreaza cu lemn, realizează articole de bricolaj pentru copii, a creat si optimizat tot sistemul de energie si a gasit solutii tehnice pentru functionarea intr-o zona fara utilitati publice. Este o satisfacție enormă pentru el să lucreze cu cei mici, sa invete, sa descopere. În continuare mai are proiecte în zona de servicii de telecomunicații și securitate, dar aici își desfășoară 95% din activitate.
Cum a fost începutul, de la momentul preluării proiectului?
Au fost cele mai grele momente. Când am preluat aici, constructorii credeau că nu o să mai aibă loc proiectul și echipele nu mai erau disponibile. Până am finalizat actele s-a pierdut mult timp. Proiectul primise finanțare europeană și aveam termene foarte scurte la acel moment. Efectiv în acele momente cred că l-am descoperit pe Dumnezeu care ne-a ajutat sa iesim din multe situatii care pareau fara speranta. Eram o persoană credincioasă, dar cu o viață ușoară până atunci. Am semnat actele în octombrie, apoi am aflat că sunt probleme tehnice, că trebuie să reautorizăm întregul proiect. Între timp, antreprenorul general a intrat în insolvență, a trebuit să găsim constructori. A fost o provocare foarte mare pentru mine.
Cum a fost ziua în care ați deschis pensiunea?
A fost extraordinară. Din șantierul în care erau schele, praf și moloz am văzut un loc primitor și oameni fericiți. Am deschis în octombrie și în două luni am sarbatoritCrăciunul, Noul An in atmosfera de sarbatoare. A fost o fericire de nedescris.
Cum ai descrie Pastel Chalet pentru cineva care nu a ajuns încă aici?
Pastel Chalet este un loc în care oamenii vin să se conecteze la ei înșiși, la familia lor. Este locul în care oamenii se distrează, râd. Noi suntem un popas de conectare, nu reprezentăm o pensiune, ci un loc rupt de agitație, în care poți să te oprești, să respiri, să te uiți în ochii partenerului și ai copiilor , sa te joci, sa participi la activitățile pe care le organizam pentru familii.
Pastel Chalet este amplasat în județul Brașov, la 5 km de comuna Vama Buzăului, la 50 km de municipiul Brașov. Avem o pensiune cu 15 camere duble, împărțite în trei corpuri, restaurant cu terasă, foișor, locuri de joacă pentru copii, grădină, o mică seră, livadă. În curând vom avea și tiroliană.
Ce ateliere au la dispoziție cei care vin la Pastel Chalet?
Organizăm în principal ateliere pentru copii, dar încercăm să ne orientăm mai mult pe intreaga familie. Implicăm copii, părinți și bunici. Avem 67 de tabere de familie organizate până în prezent, în cei șapte ani de functionare. În orice tip de sejur, de weekend, de sărbători, de vacanță, organizăm activități pentru copii: trasee, căutări de comori, jocuri de creație, senzoriale, pictăm pe pânză, modelăm în lut. Chiar am creat manuale interne cu 100 de activități pentru copii între 3-10 ani și 50 de activități între 1-3 ani și un manual de jocuri pentru teambuilding.
Ești pasionată și de psihologie?
Aceasta era chemarea mea, cred. Dar am descoperit-o mai târziu. În ultimii cinci am început să mă formez. Am terminat școli de coaching, NLP și studiez și în prezent coaching la școala lui Tony Robbins și Cloe Madanes, sunt animator socio-educativ si in curand educator specializat. M-am înscris la cursurile Academiei Române de Psihoterapie Integrativă pe modulul de NeuroPsy și scopul este să oferim servicii de dezvoltare personală pentru familii cu copii și „familii“ din corporații.
Cine sunt oamenii care vin la Pastel Chalet?
Sunt oameni care rezonează cu noi, care caută liniștea, care în viața de zi cu zi au multe provocări: joburi solicitante, presiune, trafic, oameni care își doresc să fie buni performeri la joburile lor, să fie apreciați si in acelasi timp care isi doresc să aibă o viață frumoasă de familie, să se conecteze cu copiii lor
Ce planuri de viitor aveți?
Vrem să venim în întâmpinarea oaspeților noștri cu servicii cât mai aproape de ceea ce îi face pe ei fericiți. Ne dorim să ne axăm pe zona de conectare a familiei, cea de acasă și cea de la muncă. Dacă reușim să avem relații frumoase, să comunicăm, să ne simțim împliniți, avem o viață frumoasă. Ne dorim cât mai mult să aducem valoare prin acest loc, să fim parte din starea de bine a oamenilor. Toate acestea la pachet cu mâncare bună și servicii de calitate. Toată echipa noastră este formată din oameni sufletiști.
Aveți un motto al pensiuni?
Aș spune că motto-ul nostru este să oferim un spațiu de conectare și veselie pentru oaspeții noștri.