Departe de agitația urbană, la marginea Buzăului (sat Lopătari), soții Raluca și Sandu Constantin au ales să împartă confortul celor trei case de vacanță cu cei care iubesc natura. Înconjurată de peisaje cât vezi cu ochii, moșia este locul potrivit pentru cei care vor să se deconecteze de cotidian și să simtă libertatea vieții trăită printre dealuri și munți.
Pe lângă cele 3 căsuțe de o frumusețe aparte, vedeta locului este ciubărul din vârful dealului care oferă intimitate și o priveliște liniștitoare asupra dealurilor Buzăului.
Pe suprafața de 70 ha își mai au locul și o mică fermă de animale și păsări, o grădină cu legume și o livadă – principalele atracții ale copiilor care ajung aici. La cazare oaspeții sunt întâmpinați cu un coș de bunătăți proaspete, produse precum brânză și smântână făcute în casă, ouă proaspete, tocană si zacusca de legume, dulceață și compot – numai bune pentru micul dejun.
Când a început povestea moșiei?
Raluca Constantin, manager Moșia Mariei: Povestea căsuțelor noastre a început în 2012, dar nu a avut ca scop inițial sfera turistică. A fost o dorință a familiei de a avea un loc retras undeva la țară, să avem un spațiu pentru o microfermă, cu animale, propria grădină, fructe și legume sănătoase, un loc în care să putem desfășura activități de weekend. Ulterior, ne-am gândit să le închiriem. Noi le-am construit de la zero. Inițial erau căsuțe pentru prieteni și apropiații care veneau în vizită. Au funcționat în scop personal până în vara anului 2022, când am hotărât să le renovam și să le oferim spre închiriere. Fiind concepute inițial pentru familie și prieteni, au fost făcute din suflet, având o amprentă personală.
Căsuțele sunt adaptate perfect pentru familie sau un grup restrâns de prieteni. Nu avem camere în regim hotelier, închiriem integral casuța pentru că ne adresăm clienților care doresc un spațiu intim, doar pentru ei. Capacitatea este de 4-6 persoane / căsuță, fiecare are bucătărie proprie complet utilată, propriul foișor și zonă de grătar.
Trei căsuțe primitoare în stiluri total diferite
Căsuțele au stilurile baroc, modern și vintage. Cea de lângă lac este mai modernă – toată din lemn. Căsuța din mijloc, cea care are și etaj, este construită din bușteni si este cea mai mare, are un stil vintage și obiecte decorative specifice. Iar cea de-a treia are amprente de baroc contemporan.
Cum vă pot găsi turiștii?
Ca amplasare, ne găsesc în județul Buzău, comuna Lopătari. Este o zonă între deal și munte, la granița dintre satele Lopătari și Mânzălești. Moșia are o suprafață de 70 ha, avem livadă accesibilă pentru toți turiștii. La fel și grădina, unde avem legume proaspete. Toți turiștii primesc un coș cu bunătăți, o tradiție pe care o vom continua. Toate produsele sunt făcute în casă, inclusiv tocana de legume, dulceața, compotul. Lactatele sunt de la animăluțele noastre.
În fermă copiii pot vedea văcuțe, găini, iepuri, porci, rațe. Pentru cei mici aceasta reprezintă atracția principală. Pot participa la activități, se pot juca. Microferma este în proces de dezvoltare, am avut și ponei și păuni la un moment dat și ne gândim să o dezvoltăm pe viitor cu fazani, o pereche de lebede și să readucem familia de păuni.
Cine sunt turiștii care ajung la Moșia Mariei și ce activități aleg?
Avem multiple categorii de turiști. Sunt turiștii familiști care caută liniște și un loc intim, la țară. Sunt cupluri si grupuri de tineri care vin pentru zonă și atracțiile locale. Mai sunt și cei care sunt dornici de aventură. Zona este renumită pentru traseele forestiere. În 2018 am organizat un concurs de off-road cu motociclete, ATV-uri, SUV-uri, mașini de teren, în urma căruia au rămas trasee bine definite cu grade diferite de dificultate pentru sporturile extreme. Vin din țară tineri care au ca hobby aceste activități.
Ce planuri de viitor aveți pentru Moșia Mariei?
Dacă lucrurile vor merge într-o direcție bună, ne dorim să mai construim căsuțe individuale, eventual amplasate în pădure sau la baza pădurii. Vrem să amenajăm și un loc de pescuit, doar pentru cei care locuiesc în căsuța de lângă acesta. Avem în plan și un loc pentru hamace, în zona de pădure, unde este frumos și sigur. Pentru iubitorii de off-road și adrenalină vrem să facem câteva trasee forestiere cu ATV-uri sau mașini de off-road
Am primit întrebări și mesaje de la turiști care doreau să organizăm evenimente, dar este destul de dificil pentru că în zonă nu sunt restaurante cu care să facem un contract sau să ne ofere partea de catering. Este distanță mare între zona de aprovizionare și cazare. Curtea este mare, dar spațiul de cazare este limitat, maximum 14 persoane, tocmai de aceea este dificil să deschidem și un restaurant.
Care sunt principalele trei atuuri ale locului?
Consider un punct forte poziția, faptul că ai intimitate deplină, ești singur pe un deal, nu ai vecini în zonă. Al doilea atu ar fi facilitățile pe care le oferim. Iar al treilea avantaj este reprezentat de peisaj. Ne aflăm într-un cadru natural deosebit, cu puncte turistice atractive: Focurile vii, Platoul Meledic, Dealul de sare, Lacul Mocearul.
Ne mândrim și cu ciubărul din vârful dealului. Zona în care este amplasat a fost aleasă strategic: pentru peisaj și să nu deranjeze pe nimeni. Este destinat atât adulților cât și copiilor, apa este încălzită printr-o sobă și este dezinfectat cu sare naturală.
Vara amplasăm și o piscină gonflabilă pentru copii.
Care sunt costurile de cazare la Moșia Mariei?
Prețurile au fost setate pentru închiriere integrală. Suma se împarte la familie sau grup. Dacă închirierea se face pe toată locația este un preț redus, dacă se face per căsuță ajunge undeva la 300 de lei/familie. Aici este inclus și coșul cu bunătăți pentru micul dejun și accesul nelimitat la ciubăr.