Business Leaders > Companii > Vlad Lucaciu, Cord Blood Center: „Cu cât este mai complex pachetul de recoltare, cu atât îți oferă șansa la mai multe tratamente“

Grupul Cord Blood Center a fost ȋnființat ȋn urmă cu peste două decenii, în prezent fiind activ ȋn opt țări europene. În România, este prima și cea mai mare bancă de celule stem, diferențiindu-se prin faptul că oferă servicii de recoltare și stocare a placentei în țară. Compania are peste 80.000 de clienți la nivel național și 175.000 la nivel european.

Vlad Lucaciu, director de vânzări la Cord Blood Center: „Avem băncile noastre în opt țări din Europa, în mod normal am putea să stocăm oriunde, însă este bine să le ai cât mai aproape. Volumul pe care recomandăm fiecărui părinte să-l aleagă la naștere este cât mai mare. Cu cât este mai complex pachetul, cu atât îți oferă șansa la mai multe tratamente.“

INTERVIU VIDEO Vlad Lucaciu, director de vânzări Cord Blood Center

Ce este o bancă de celule stem, de ce este necesară recoltarea și care sunt avantajele acestui proces?

O bancă de celule stem este o companie care preia o responsabilitate enormă, în perioada în care prestează serviciile medicale de laborator: procesează și stochează celule stem provenite din țesuturile perinatale pentru o perioadă lungă și foarte lungă de timp. Ceea ce este important de înțeles despre celulele stem este că sunt celule nediferențiate, pe care le avem în corpul uman și care pot lua orice formă. La naștere, ele sunt în cea mai pură și cea mai sănătoasă formă a lor, astfel încât pot fi folosite în tratamente pentru sânge, regenerare și tratamente în desfășurare. Ce înseamnă asta? Este promisiunea și șansa unui tratament, în cazul unei boli.Pe durata vieții, un adult poate să dezvolte nenumărate afecțiuni, nu doar boli incurabile, ci și nevoia unei regenerări de țesut pentru plămâni, pentru ficat, pentru un menisc.

Există cadru legislativ care să protejeze părintele care alege acest procedeu?

Din fericire, da. Avem două instituții care ne reglementează strict și aspru: Agenția Națională de Transplant și Direcția de Sănătate Publică, care reglementează activitatea și procedurile, în baza unor studii, a responsabilității unui medic de laborator. Noi ne supunem legilor din România și celor europene.

Cum se desfășoară procesul în sine?

Toată procedura este făcută de medic și asistentă. Cei mai importanți pentru medic și moașă vor fi mama și copilul, iar locul doi îl are, dacă este solicitată, recoltarea de celule stem. Se face în 5-10 minute și nu are risc nici pentru copil și nici pentru mamă. Celulele stem pot fi recoltate și pe parcursul vieții, prin metode mult mai dificile, însă nu vom avea un organism impecabil cum avem la naștere.

Ce sunt celulele stem și pentru ce boli pot fi folosite?

Discutăm despre celule stem hematopoietice, mezenchimale și endoteliale. Celulele stem hematopoietice sunt procesate din sânge, cele mezenchimale din țesut. Sursele din care putem procesa aceste celule sunt: sângele din cordonul ombilical și sângele din placentă. Cele mezenchimale provin din țesutul din cordonul ombilical și țesutul placentar. Suplimentar, din țesutul placentar mai pot fi obținute celule endoteliale. Suntem singurii care pot să proceseze și să stocheze țesutul placentar. Suntem printre puținii care oferă și sângele din placentă.

De ce este important că stocați celulele în România?

Este bine să le ai cât mai aproape când ai nevoie de ele. Legislațiile pot să se schimbe, cu toate că facem parte din Europa și ar trebui să fim protejați. Noi decidem să le ținem în România. Avem băncile noastre în opt țări din Europa, în mod normal am putea să stocăm oriunde, însă este bine să le ai cât mai aproape. Volumul pe care recomandăm fiecărui părinte să-l aleagă la naștere este cât mai mare. Cu cât este mai complex pachetul, cu atât îți oferă șansa la mai multe tratamente. Dacă am o cantitate de câțiva mililitri din cordonul ombilical și am nevoie de un tratament care nu corespunde cu o cantitate atât de mică, sunt în dificultate. Dacă am și celulele de regenerare, este cu atât mai bine.

Au un termen de valabilitate celulele stem sau pot fi păstrare pe tot parcursul vieții beneficiarului?

Cea mai veche probă datează de peste 20 de ani. Este păstrată prin criogenie la -196 grade și încă are viabilitate 93%. Asta înseamnă extrem de mult. Un medic transplantolog poate folosi o viabilitate de peste 60%, ori 93% este excepțional. Studiile făcute demonstrează că dacă nu se întrerupe procesul de criogenie la -196 de grade, nu ar trebui să sufere nicio modificare. Stocarea pentru 10, 20 de ani este bună, pentru că un copil ajunge la vârsta maturității și poate să decidă continuarea contractului, astfel încât să-l ajute până la bătrânețe. Vă spuneam că se poate trata un atac cerebral. AVC-ul intervine în mod normal după 60 de ani. Asta ne îndeamnă să facem treabă bună cu stocarea astfel încât copiii ajunși la vârsta de 60 de ani, în cazul unui AVC, să poată beneficia de tratamente.

Ce boli incurabile au drept soluție celulele stem?

Celulele extrase din sânge vor trata boli de sânge, cele extrase din țesut vor fi folosite pe partea de regenerare. Leucemiile sunt printre cele mai grave, apoi diabetul, Parkinson sau Alzheimer. Ca să dau un exemplu, anul trecut, au fost eliberate celule stem din banca din București pentru un copil din România care a fost tratat pentru autism. Tratamentul acesta este în fază experimentală, dar a avut succes: copilul comunică, interacționează.

Celulele pot fi folosite și de ceilalți membri ai familiei?

Un medic transplantolog va analiza întotdeauna compatibilitatea între frați sau de la copil la părinți sau bunici. Procentul de compatibilitate poate să scadă cu cât ne îndepărtăm mai mult de copilul de la care a fost recoltat. Sunt situații în care compatibilitatea este foarte bună pentru un bunic, pentru părinți, dar este foarte sigur că celulele provenite din țesutul placentar sunt mai ușor de folosit în cazul rudeniilor. Compatibilitatea este mult mai mare.

Cum se procedează în cazul unui copil pentru care s-au recoltat celule stem la naștere și este diagnosticat cu una din cele 80 de boli?

Este un moment nefericit, însă procedura este următoarea: medicul curant se adresează băncii de celule, solicită informații despre proba stocată, cantitate, tip celule. Noi în scurt timp oferim grefa. O livrăm la centrul de transplant, în condiții de siguranță. Cu cât avem celule mai multe și mai diversificate stocate, cu atât copilul va avea mai multe șanse.

Care sunt costurile?

În urmă cu câteva luni, am lansat o campanie, prin care produsul nostru premium, RED DIAMOND, care include țesutul de placentă, este la 5.990 de lei, redus de la 9.990 de lei și are un cost anual de stocare de 750 de lei. Evident părinții pot alege pentru stocare anuală sau să achite anticipat pentru 10 ani de exemplu, caz în care primesc unele reduceri. Următoarele pachete scad în complexitate: în pachetul DIAMOND lipsește țesutul placentar, dar rămâne sângele din placentă, cu țesutul din cordon ombilical și sângele din cordon ombilical și în funcție de complexitate scad până la pachetul CLASIC, care are doar sânge din cordonul ombilical. Acesta este 2490 de lei, cu taxa de stocare de 249 de lei. Este foarte bine să recoltezi să ai ceva stocat.

Recoltarea se poate face în orice spital din România?

Sigur că da. Colaborăm cu toate spitalele din țară, private sau de stat. Când spitalul a făcut recoltarea, noi ridicăm pachetul, ajunge în laborator, este procesat și păstrat în condiții de criogenie. În 4-6 săptămâni după naștere, rezultatele de laborator ajung la părinți, alături de factură. Atunci fac plata. În momentul nașterii, dacă volumul de sânge a fost indisponibil sau o bucată de țesut a fost contaminată, noi nu îl vom taxa pe părinte pentru ce nu se poate stoca.

Tratamentele pe bază de celule stem se fac și în clinicile din România?

Da, se pot face și ȋn țară. Sunt centre în București, Timișoara și Târgu Mureș, de exemplu. Majoritatea tratamentelor din România au avut rezultate foarte bune ȋn cazuri de paralizie cerabrală sau autism. Sunt și anumite tratamente care au stagnat inițial, cu rezultate ulterior.

Ce se întâmplă dacă banca de celule stem intră în faliment?

Agenția Națională de Transplant ne obligă, ca în cazul unui faliment, să transferăm probele recoltate într-o altă bancă, la alegerea clientului sau indicația autorităților, însă ele nu vor fi pierdute. Ele ajung în condiții perfecte în altă bancă.

Cum credeți că va evolua această industrie peste 5-10 ani?

Tendința este una foarte bună. În pandemie, această ramură a business-ului nu a avut de suferit. Părinții lucrând mai mult de acasă sau având mai mult timp la dispoziție, au intrat mai ușor în legătură cu noi, și-au luat informații din surse mai bune, de la medic, din spital, de pe pagina noastră de internet. Eu cred că piața a crescut și va continua să crească. Și la nivel mondial este în continuă creștere. În privința CORD BLOOD CENTER, pe serviciile noastre premium, creșterile înregistrate sunt de 5 până la 6 ori în ultimii doi ani.

Business Leaders

View all posts