Business Leaders > Good Life > Șapte elemente ale unei alimentații pentru creșterea nivelului de energie și o stare de bine

Prietenii, familia și colegii de muncă formează comunitatea de sprijin social pentru fiecare în parte și ne oferă confort emoțional. Interacțiunile și comunicarea directă adaugă o semnificație mult mai profundă relațiilor personale pe care ne bazăm și de care avem nevoie cu toții.

Dr. David Heber – președinte al Institutului de Nutriție Herbalife (HNI), care promovează excelența în educația nutrițională pentru public și comunitatea științifică – subliniază că relațiile sociale ne pot ajuta să reducem nivelul de stres și astfel, riscurile legate de inimă, ne ajută să ne întărim imunitatea și starea de bine*. De asemenea, activitățile sociale cu prietenii pot reduce efectele negative ale îmbătrânirii – cu cât îmbătrânim, cu atât prieteniile devin mai importante și ne fac mai fericiți.

Pentru a arăta și a te simți cât mai bine, corpul are nevoie de un amestec complex de substanțe nutritive. Pe lângă proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale de calitate, acesta are nevoie și de lichidele potrivite pentru hidratare, dar și de un aport optim de fibre. Chiar și cei mai atenți la alimentație au dificultăți în a atinge necesarul zilnic din fiecare substanță nutritivă.

Iată șapte elemente ale unei alimentații echilibrate, prezentate de Susan Bowerman, Senior Director, Worldwide Nutrition Education and Training.

  1. Proteine

Proteinele sunt macronutrienți esențiali pentru fiecare celulă din corp. Proteinele contribuie la formarea unor celule importante, cum sunt hormonii și enzimele, dar și la clădirea și menținerea țesutului muscular. Proteinele conferă și senzația de sațietate. Organismul produce, descompune și utilizează proteine în mod constant, astfel că este important să incluzi o cantitate suficientă de proteine  în alimentația zilnică, pentru a reîntregi rezervele consumate. Recomandarea noastră este ca până la 30% din aportul caloric zilnic să provină din proteine animale sau vegetale ușoare, cum ar fi soia, carne de pui, pește și ouă.

3. Carbohidrați

Corpul tău are nevoie și de un alt macronutrient, carbohidrații, pentru energie, astfel că este important să consumi o cantitate adecvată pe parcursul zilei. Îți recomandăm să consumi aprox. 40% din calorii din cereale integrale, boabe, legume și fructe – dar nu genul de carbohidrați cu zahăr și amidon care se găsesc în produsele de brutărie, băuturile carbogazoase și dulciuri.

4.Grăsimi

Corpul tău are nevoie și de cantități mici de grăsimi bune. Alimentația, în general, furnizează o cantitate mai mare de grăsimi totale și saturate decât avem nevoie, și nu suficiente grăsimi sănătoase, cum sunt cele din pește, nuci, ulei de măsline și avocado. Grăsimile sunt o sursă foarte concentrată de calorii, motiv pentru care filozofia de nutriție Herbalife Nutrition îți recomandă să limitezi aportul de grăsimi la 30% sau chiar mai puțin din aportul caloric zilnic.

4. Vitamine și minerale

Vitaminele și mineralele sunt implicate în numeroase reacții chimice care au loc în organism în fiecare zi, iar multe minerale – calciu și magneziu de exemplu – au rol structural. O alimentație echilibrată conține vitaminele și mineralele necesare, iar un supliment zilnic cu multi-vitamine și minerale te ajută să consumi cantitatea potrivită.

5. Fitonutrienți

Produsele vegetale conțin numeroși compuși naturali numiți fitonutrienți. Aceștia au numeroase beneficii, cum ar fi prevenirea bolilor, întărirea imunității și repararea ADN-ului deteriorat. Pigmenții pe care îi conțin conferă o culoare frumoasă fructelor și legumelor. De aceea, este important să ai o alimentație cât mai colorată, cu multe produse vegetale.

6. Fibre

Fibrele sprijină procesul digestiv, conferă senzația de sațietate și promovează creșterea bacteriilor bune în tractul digestiv. Fructele și legumele întregi, cerealele integrale și leguminoasele sunt surse optime de fibre alimentare, dar dacă nu îți poți lua din alimentație necesarul zilnic de 25 de grame, atunci poți apela la suplimente cu fibre.

7. Apă

Corpul uman este format în proporție de 70% din apă, așa că nu este nicio surpriză că trebuie să ne hidratăm pentru a ne menține sănătatea. Corpul are nevoie de apă pentru a transporta substanțele nutritive către celule și pentru a elimina reziduurile. Apa ajută și la reglarea temperaturii corpului și la lubrifierea articulațiilor, organelor și țesuturilor. Recomandarea privind aportul de lichide este de aprox. 8 pahare (de 240 ml) pe zi. Apa trebuie să fie prima alegere, însă ceaiul simplu sau cafeaua contribuie și ele la atingerea necesarului zilnic de lichide.

În privința echilibrării caloriilor, tu deții controlul asupra ambelor elemente ale ecuației calorice. Tu poți regla câte calorii consumi, numărând caloriile din alimentele pe care le mănânci, și tot tu poți controla – cel puțin parțial – câte calorii arzi în fiecare zi prin activitate fizică. Așadar, fie că obiectivul tău este să pierzi sau să iei în greutate sau să îți menții greutatea, puterea de a menține echilibrul este în mâinile tale.

Business Leaders

View all posts