Consultant în sisteme de management cu peste 20 de ani de experiență, Diana Claudia Filip – CEO al Audit Gold Expert FDC SRL, împreună cu Dan Atanasiu, partenerul ei de business, a pus bazele uneia dintre cele mai puternice companii de consultanță și training din Regiunea Sud-Muntenia, ajutând în tot acest timp numeroase businessuri să se dezvolte.
Pentru că în luna mai a acestui an a lansat și un program de mentorship unic în România „LEAD TO MASTERY – BECOME A MASTER IN CONSULTING, prin care antrenează viitori consultanți în sisteme de management ISO, a povestit pentru Business Leaders care este rolul unui consultant, cum poate aduce valoare unei companii și cum arată piața la acest moment.
„Antreprenorul își dorește profit și câteodată omite celelalte cerințe, iar asta, cu timpul, îl face să aibă probleme. Într-o piață în continuă dezvoltare, acesta trebuie să se focalizeze pe activitatea lui dar o mare parte din restul activităților e bine să le lase pe seama unui consultant care a fost format în domeniu. Printr-un sistem de management implementat corect și ulterior certificat de un organism acreditat, se transmite o imagine diferită și se conturează credibilitatea companiei în fața partenerilor dar și a salariaților“, consideră Diana Claudia Filip.
Care a fost parcursul tău profesional și de ce te-ai îndreptat către consultanță?
M-au ajutat foarte mult cei 14 ani pe care i-am petrecut într-o multinațională. Acolo mi-am construit educația în business, pornind chiar de la a învăța cum să scriu o adresă către un client. În momentul în care am decis să pornesc pe acest drum, mi-am dat seama că pot să pun în practică tot ce am învățat acolo. Am ajuns într-o companie privată și împreună cu angajatorul meu, care ulterior mi-a devenit asociat, am dezvoltat mai multe companii. Datorită sprijinului primit, împreună, am construit una dintre cele mai puternice companii de consultanță și training din Regiunea Sud-Muntenia. Ulterior, m-am axat pe acest domeniu și am construit mai multe companii. În 2013, pornind de la întrebarea De ce reușesc să fac anumite lucruri?, mi-am dat seama că este vorba despre consecvență și muncă, dar mi-am dorit să mă îndrept și către dezvoltare personală. Așa că am urmat programul John Maxwell și am obținut certificarea internațională de coach, speaker și trainer în SUA.
Ce este și ce rol are un consultant în sisteme de management?
Din ce am observat în cei 20 de ani de activitate, cred că cea mai mare carență în mediul de business este că antreprenorul se focalizează pe activitatea aducătoare de bani. E normal să fie așa, își dorește profit. Dar uită de restul activităților și ajunge să aibă alte probleme. Într-o piață în dezvoltare continuă mi-am dat seama că acel client trebuie să se focalizeze pe activitatea lui, iar restul activităților le lasă acum pe seama unui consultant care a fost format în domeniul acesta.
Din 2001 și până în prezent ai efectuat sute de audituri de sistem de management integrat. De ce este important să se certifice o companie și ce reprezintă mai exact aceste certificări?
Suntem într-o piață concurențială. Tindem să ne ducem către lucruri calitative, iar clientul este din ce în ce mai pretențios, la fel și partenerii de afaceri. Motivele pentru care companiile aleg să-și certifice un sistem de management sunt: faptul că participă la licitații cu statul român și se punctează foarte bine existența unui certificat; al doilea motiv îl reprezintă un criteriu de credibilitate pentru partenerii de afaceri; printr-un sistem de management implementat corect și certificat ulterior se transmite o imagine diferită. Mai sunt și multinaționalele cu reprezentanțe pe piața locală cărora firma-mamă le impune să-și certifice sistemul de management.
Derulezi un Program de Mentorship de 1 an de zile, unic în România. Cum ți-a venit ideea acestui program și căror nevoi răspunde el?
Eu am trei programe pe care le-am lansat în piață în perioada pandemiei. Programul de Mentorship de formare a Consultanților în sistem de management este o consecință a unui alt program prin care formez Auditori în sistem de management. Pentru că un auditor trebuie să fie și un bun consultant, în noiembrie 2021 m-am gândit la această idee, iar în decembrie am pus pe hârtie tot ce ar trebui să conțină acest program. Am inclus în acest program toată experiența mea de pestec 20 de ani în acest domeniu. Este unic în România și datorită faptului că în tot acest program pun la dispoziția cursanților două elemente: done for you și done with you. Ce înseamnă asta? Muncesc și pentru el și muncesc și cu el. De exemplu, dacă trebuie să meargă la un client cu o ofertă foarte detaliată pentru activități pe care noi le învățăm în program, oferta o fac chiar eu. Aceasta este componenta done for you. Participanții sunt foarte mulțumiți.
Ce învață participanții pe durata unui an de program?
Durata este și motivul pentru care l-am numit program, și nu curs. Pe lângă expertiza mea în consultanță în sistem de management și audit, aduc și elemente de coaching, mentoring, speaking. Cei care intră în program sunt salariați și își doresc să fie antreprenori. În momentul în care faci trecerea, mentalitatea trebuie să fie diferită.
Am văzut că unul dintre capitolele programului este despre FRICI, OBICEIURI, CONVINGERI. Ce îi înveți aici pe cursanți și care sunt fricile celor care pornesc pe acest drum?
Este cel mai interesant capitol din program pentru că este dedicat mentalității. Am cochetat acum doi ani de zile cu psihologia, am renunțat între timp la facultate, dar m-a pasionat și am rămas cu noțiuni din domeniu, iar în acest modul vorbim mult despre credințe. Noi toți avem percepții și credințe dobândite din familie sau școală, din mediul în care trăim, și acestea ne dau senzația că nu putem să facem anumite lucruri. În acest modul vorbim despre conștient, subconștient și despre potențialul nostru uriaș.
Te rog să ne explici în detaliu ce sunt credințele și cum le putem schimba?
Credințele sunt acele idei închegate, pe care le avem din familie și din mediul în care ne-am format. Ele s-au amplificat pe parcursul vieții și ne influențează parcursul. Dacă, de exemplu, ai avut un șef care nu te-a motivat, rămâi în stadiul în care tu ai decis pentru tine că nu ești capabil să faci anumite lucruri. Este important de știut că aceste credințe se pot schimba. Din 2014, de când m-am certificat în programul John Maxwell, știu cât este important să urmezi programe de mentorship. Am mentorii mei din România și SUA, văd ce influență au avut ei asupra mea. Primul lucru pe care cred că trebuie să îl decidă fiecare persoană pentru a-și schimba credințele este să găsească un mentor sau să meargă în medii potrivite. Mentorii mei au o vorbă: ca să poți deveni milionar trebuie întâi să te comporți ca un milionar!
Le este ușor cursanților să treacă de la mentalitatea „lucrez în echipă” la „lucrez pe cont propriu”?
Nici nu-i încurajez să lucreze pe cont propriu, lucrăm în echipă. Prima echipă este cu mine. Îi susțin și îi mentorez încă de la primele contracte. Activitatea de consultanță nu se poate derula de unul singur. Eu am în echipă lectori colaboratori cu expertiză de peste 20 de ani în resurse umane, situații de urgență, securitate în muncă. De fiecare dată apelez la expertiza lor și lucrăm împreună.
Ai alocat câteva ședințe în program și pentru BRANDING și PROMOVARE. Care sunt sfaturile pe care le poți da unui Consultant în sisteme de management la început de drum legat de partea de promovare?
Partenerii mei care se ocupă de brandingul companiei mele sunt parte din echipa. Ei fac parte și din echipa mea de mentorat și îi învață de participanți noțiuni de bază despre cum să-și construiască o imagine sau la ce le folosește brandingul.
Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit pe partea de branding și promovare?
Cred că cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost să-mi dau seama că trebuie să las specialistul să se ocupe de ce știe el să facă cel mai bine. Așa am ajuns să colaborez cu o persoană care se ocupă de design și de branding, o altă persoană dedicată pentru social media, o alta pentru copywriting.
Persoanele care vor să se înscrie în programul de mentorship pentru a deveni Consultant în sisteme de management trebuie să aibă anumite studii sau experiență în domeniu?
Având în vedere că eu am trecut de la vânzări de mașini, la sisteme de management – cred că doar trebuie să ai un vis. Dacă visezi să devii antreprenor, îți place să lucrezi cu oamenii și ai dorința de a învăța, trebuie să mai îndeplinești o singură condiție – să ai cel puțin 2 ani de zile în câmpul muncii, să știi noțiunile de bază. De aici, eu și echipa mea facem tot ce trebuie pentru a te ajuta să-ți atingi obiectivul.
Ne poți da un exemplu de succes al unui cursant cu care ai lucrat?
Participanții înscriși în programul de mentorship au crescut în primul rând ca mentalitate. După trei luni de la debutul programului, unul dintre cursanți a încheiat primul său contract de câteva mii de euro.
Ce schimbări au apărut pe piața de consultanță după pandemie și cum vezi viitorul acestei piețe?
Cred că cea mai mare schimbare pe care a produs-o pandemia este că foarte mulți clienți, care credeau că nu se poate realiza un audit online sau o consultanță online, s-au acomodat cu faptul că se poate. Pentru viitor mi-aș dori să se schimbe percepția Consultanților în sistem de management pentru că, la fel ca în orice piață, sunt și persoane care nu își fac treaba așa cum ar trebui. Rezultatul pe care noi trebuie să-l obținem este obiectivul clientului, așa că trebuie să fie o persoană perseverentă, care își dorește tot timpul să se actualizeze la noile standarde de lucru.
Care a fost cea mai importantă lecție de business pentru tine?
Cred ca cea mai importantă lecție a fost să conștientizez că antreprenorul trebuie să-și dea de lucru singur. Dacă atunci când ești salariat ți se spune ce și cum să faci, în antreprenoriat nu mai este așa. Dacă nu îți umpli singur agenda de lucru, nu ești antreprenor.
Editor: Ioana Cătălina Rădoi