Business Leaders > Noutati > Flavia Husar, Innovation Labs: „Sunt mai mari șansele unui start-up să ajungă la o investiție dacă intră într-un program de accelerare“

Innovation Labs este principalul program de pre-accelerare dedicat start-up-urilor tehnice din România. Acesta debutează anual cu un hackathon în care participanții își prezintă ideile și continuă cu un program de mentorat de 7 luni unde cursanții sunt învățați să-și crească ideile în start-up-uri de succes.

Conceptul de accelerator de start-up-uri tehnice nu era foarte cunoscut în 2013, când inițiatorii Innovation Labs au organizat primul lor hackathon, un eveniment de 24 de ore în care au fost invitați tineri studenți să își prezintă ideile tehnice. Răzvan Rughiniș din partea Universității Politehnica București, și Andrei Pitiș, investitor și fondator al multor start-up-uri de success din România, au pornit la drum cu ideea de a aduce laolaltă start-up-uri tehnice și universitatea. Spun despre start-up-ul pe care l-au înființat în urmă cu 9 ani că poate fi considerat și un accelerator universitar, având în vedere că mulți dintre membrii echipelor încă sunt studenți. După înscrierea în Innovation Labs acestora li se crează context de învățare, practică și debutare în mediul de business.

Flavia Husar, actualul director de comunicare al star-up-ului, s-a alăturat echipei în al doilea an după lansare și de atunci rolul ei a fost să crească vizibilitatea Innovation Labs.

„Eram studentă pe vremea aceea și până acum am cunoscut oameni excepționali din România, este o comunitate specială. Odată ce ai venit și ai văzut cât de calitativi sunt oamenii și câte vor să facă pentru România, te schimbi. Innovation Labs te convinge să-ți faci propriul start-up“, a spus Flavia într-un interviu BusinessLeaders.

Programul nu oferă finanțare directă, dar participanților li se facilitează legătura cu investitori care oferă programe sau finanțări. „Nu este atât de ușor să iei o investiție, este un proces care poate dura ani, pentru că trebuie să demonstrezi că acei bani vor ajunge unde trebuie și că te poți susține după aceea. Au crescut foarte mult investițiile în start-up-uri în ultimul timp, mai ales în start-up-uri de tehnologie. Am avut întotdeauna investitori, dar poate le-a fost frică să investească în start-up-uri de tehnologie din România. Vedem fonduri de investiții care sunt specifice pentru start-up-uri tehnice și care investesc din ce în ce mai mulți bani. Acum șansele unui start-up care intră într-un program de accelerare sunt mult mai mari de a ajunge la o investiție“, explică Flavia Husar.

Revenind la program, Finala Innovation Labs – Demo Day Back to Earth marchează finalul programului de mentorat, care anul acesta a debutat în martie și aduce împreună 20 de start-up-uri finaliste, din București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, pentru o ultimă rundă de jurizare.

Demo Day Back to Earth Edition va avea loc online pe data de 19 octombrie, de la ora 18:00, și va fi transmisă live, direct din Aula Magna a Universității POLITEHNICA din București. Evenimentul este deschis publicului larg și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a programului.

„Noi încă sperăm să ne vedem fizic. Nu am mai organizat evenimentul în acest fel din 2019. Anul trecut a trebuit să schimbăm cu totul programul. Andrei Pitiș și Pavel Bartoș vor fi gazdele noastre anul acesta. O să fie și un format fizic, în care vom aduce echipele și juriul. Sperăm noi că poate și un public select format din investitori și presă“, ne-a declarant Flavia.

Când vine vorba de exemple de succes, doar timpul și selectarea celor pe care să-i menționeze pot fi o problemă.

„L-am cunoscut pe Radu Motișan de la uRradMonitor în prima ediție de la Timișoara. Acesta este un proiect care, datorită parteneriatului cu Orange, și a poziționării în diverse orașe pe direcție de smart city, a reușit să monteze device-uri în diverse modele pentru a monitoriza poluarea din aer. Un alt exemplu este Pentes-Tools. Adrian Furtună a venit în Innovation Labs. El fiind un expert în securitate informatică, a început un mic start-up al lui și a venit către noi pentru a-și găsi o echipă de studenți care să-l ajute să scaleze proiectul. A câștigat Innovation Labs, echipa s-a mărit la 30 de oameni și Andrei Pitiș a devenit investitorul lor. Soluția propusă de ei a pornit de la un site făcut de Adrian în care se făcea pentesthing, adică testarea vulnerabilității unui site. Acum produsul deservește numeroși clienți corporate.“, ne-a povestit directorul de comunicare Innovation Labs.

Innovation Labs urmează să se extindă în afara Bucureștiului, vizând alte 5 centre universitare prin care să acopere 20 de universități din toată țară.

Business Leaders

View all posts

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *