Business Leaders > Noutati > Descoperă Meșendorf Gasthaus: o reîntâlnire cu tradițiile săsești într-un ansamblu de case tradiționale vechi de mai bine de 100 de ani

În inima pitorească a Transilvaniei, la întretăierea dintre Brașov și Sighișoara, se află o comoară a patrimoniului săsesc: Meșendorf Gasthaus. Acest ansamblu de case tradiționale, cu o istorie de peste 100 de ani, a fost restaurat cu atenție și măiestrie pentru a păstra autenticitatea elementelor sale tradiționale.

Deși nu se bucură încă de notorietatea pe care o merită, acest loc cu siguranță are un loc de frunte în topul celor mai frumoase locuri de cazare din România.

Peisajul autentic, atmosfera caldă și primitoare te întâmpină încă de la primul pas făcut pe proprietate. Curtea amplă și casele vechi fac să pară că timpul petrecut aici se scurge într-un cu totul alt ritm. Viața capătă alt sens departe de agitația urbană, iar bucuria de a trăi în tihnă se conectează la frumusețea simplității satului autentic.

La Meșendorf Gasthaus nu vei beneficia doar de momente de liniște și relaxare, vei avea privilegiul de a savura preparate tradiționale reinterpretate într-un mod unic, folosind ingrediente proaspete provenite direct din curțile sătenilor.

Haide să pătrundem în inima Meșendorf Gasthaus…

Proprietatea este amplasată în pitorescul sat cu același nume, cu o istorie ce se întinde încă din secolul al XIII-lea. Ansamblul cuprinde case tradiționale restaurate și case noi construite în stil săsesc, unde detaliile arhitecturale au fost păstrate cu mare grijă pentru valoarea culturală. Șura săsească a fost restaurată în forma sa originală, fiind transformată într-un loc de servit mese, iar curtea interioară găzduiește o grădină amplă și o livadă ofertantă .

Restaurarea acestei minunate proprietăți a început în 2016, iar în 2018 Meșendorf Gasthaus și-a deschis porțile pentru turiști. Un talentat arhitect român a fost responsabil de întregul proces, studiind în detaliu istoria locului și particularitățile sale, pentru a realiza o restaurare autentică. Rezultatul este un refugiu care îmbină tradiția și confortul într-un mod desăvârșit.

Bucate locale reinterpretate de un bucătar școlit în Franța

Preparatele oferite oaspeților provin de la producătorii locali: mezeluri și brânzeturi, fructe și legume, atent preparate de Gyongyi Laszlo, un bucătar pasionat, ce păstrează gusturile nealterate și aromele autentice. Cu respect față de rețelele vechi, săsești, folosind produse locale, dar cu metode moderne inspirate din bucătăria franțuzească, preparatele sunt reinterpretate și apreciate de turiștii care trec pragul Meșendorf Gasthaus. Cârnații cu varză, tocănița cu mămăligă, gulașul, toate primesc o tușă modernă, asociate cu vinuri de calitate, dar și sucuri naturale de mere și pere, cu fructe din livezile satului.

Laszlo – chef de seamă al locului, își definește pasiunea pentru bucătărie ca o dorință de a face oamenii fericiți. A urmat un curs de bucătar în România și apoi un stadiu de 9 luni în Franța, iar ulterior a terminat studiile la Colegiul Gastronomic din Copenhaga. La Meșendorf Gasthaus gătește de doi ani și spune că în tot ce face urmează o procedură, pentru că bucătăria este o artă, nimic nu este la întâmplare.

„În bucătărie este ca în armată. Rigurozitate, proceduri, procese și reacții. Respect rețelele, dar tehnica este totul. La Meșendorf Gasthaus totul este special. Urmez partea clasică de gătire, folosesc produse locale: de la brânzeturi, ouă, legume, carne. Toate ne sunt furnizate de producători locali. Turiștii pot opta pentru preparate din carne cu sosuri bine alese, supa de oase, cârnați locali pregătiți de un măcelar din zonă sau salate cu dressinguri și toppinguri”, ne-a mărturisit Gyongyi Laszlo.

Activități în zonă

Turiștii pot vizita bisericile fortificate ale Transilvaniei, pot participa la drumeții și parcurge trasee de bicicletă, o plimbare cu căruța prin satele transilvanene, pot face vizite la stână pentru a degusta produsele locale sau pot căuta trufe cu ghizi și câini special antrenați.

Pentru că satul Meșendorf este situat în regiunea Târnava Mare, o zonă protejată Natura 2000, pentru iubitorii de natură sunt organizate activitățile de ecoturism: observare de animale sălbatice (ursi, căprioare, vulpi sau mistreți, numeroase specii protejate), observare de păsări  (până la 55 de specii de păsări pe cale de dispariție în Europa sunt gazduite în zonă), sau plimbări prin păduri vechi de stejar și fag și pajiști cu flori sălbatice.

 

Meșendorf Gasthaus a fost inclus în TOP 100 CELE MAI FRUMOASE LOCURI DE CAZARE DIN ROMÂNIA

by Business Leaders România.

Lizeta Maria

View all posts