Business Leaders > Lideri > Dana Războiu: „Sunt copii care au multe de spus în țara asta, cineva trebuie să le recunoscă valoarea“

Dana Războiu este absolventa Facultății de Psihologie, iar în primul an de facultate a început să lucreze ca reporter la TVR Timișoara. A prezentat ulterior principalele jurnale de știri de la TVR 1 și Kanal D. A emigrat pentru o scurtă perioadă la Viena, iar apoi, când s-a întors în țară, a lucrat la Realitatea TV. În total, Dana Războiu are o experiență de 17 ani în televiziune.

În urmă cu trei ani a înființat Asociația „Nație Prin Educație”, inspirată de pasiunea pentru robotică a fiului ei cel mare, Victor, prin intermediul căreia implementează în prezent cel mai mare program de robotică din România, BRD FIRST Tech Challenge Romania, care se adresează elevilor din liceu.

„De la Victor a plecat totul. În urmă cu aproximativ patru ani, căutam un loc în București unde să stea cu niște copii ca și el, cărora să le placă să șurubărească, să facă cu mâna lor tot felul de dispozitive și de aparate. De când era mic făcea sisteme de alarmă pentru acasă. Mergeam cu el de mânuță și cumpăram de prin magazinele de bricolaje cabluri și tot felul de accesorii.Povestea foarte mult de tot ce ținea de domeniul tehnic. Iar eu îl ascultam și îl tot ascultam, pentru că era copilul meu, dar, nu numai că mă plictiseam. Și nici nu aveam cu ce să-l ajut, pentru că nu mă pricepeam la tehnologie“, povestește Dana Războiu.

Asociația „Nație prin Educație“ se ocupă de elevii de liceu pasionați de robotică.  Organizează competiții între liceele din România, dar le și pun la dispoziție kituri de robotică, teren de joc și imprimante 3D și truse de scule, în valoare de 5000 de euro. Elevii sunt stimulați și ajutați să găsească soluții de finanțare pentru echipă, idei de promovare a produsului lor și astfel își dezvoltă foarte mult abilitatea de a lucra în echipă.

„Este mai mult decât o simplă competiție. Se formează două alianțe, dar interesant este că în meciul următor doi dintre alinații din prima rundă s-ar putea să fie în echipe diferite. E mult mai mult decât construcția în sine a robotului. La noi se învață spiritul de echipă.Învățîmântul nostru era structurat altfel, de la teste până la olimpiade eram învățați să lucrăm individual, fără să colaborez cu nimeni“, povestește prezentatoarea TV.

Anul acesta, la noi în țară va avea loc cel de-al patrulea sezon. 190 de echipe, care provin din 93 de orașe, se pot mândri deja cu o primă victorie: aceea că s-au calificat să ia startul în cel mai mare program de robotică și educație STEM din România. În total, peste 3000 de elevi de liceu sunt implicați în program, susținuți de 400 de mentori – profesori care lucrează pro bono.

„Sunt copii care au multe de spus în țara asta, trebuie doar încurajați. Cineva trebuie să le recunoscă valoarea. Cred că asta este cea mai mare nevoie a copiilor din România, să fie apreciați pentru ce fac. Eu cred foarte mult în educație. Dacă noi, românii, am face din educație prioritatea zero, în 10 ani am fi unde nici nu sperăm. Inteligenți suntem, dar nu ne concentrăm pe educație“, susține Dana Războiu.

Universitățile au început de anul acesta să accepte copiii din asociația „Nație prin Educație“ fără examene la facultățile de profil din țară, competiția find recunoscută și inclusă în calendarul Ministerului Educației

FIRST Tech Challenge este o competiție celebră de robotică, desfășurată la nivelul întregii lumi. Campionatul Mondial are loc în fiecare an la Detroit, SUA, iar la el participă elevii din toată lumea, care au reușit să iasă în evidență în cadrul competiției din țara natală.

Printre cele mai bune rezultate obținute de elevii români la nivel internațional se numără cele cinci medalii de aur câștigate de echipa RobotX Hunedoara, în cadrul competiției FIRST Global Challenge.

Business Leaders

View all posts

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *