Business Leaders > Good Life > Atuurile stațiunii Covasna: factori naturali terapeutici și locuri de cazare cu centre de tratament proprii

Situat în inima țării, județul Covasna ne cheamă și ne atrage ca un magnet. Farmecul său discret este fără tăgadă și în fiecare an, tot mai mulți oamenii vin să se convingă de frumusețea zonei.

Una dintre atracțiile indiscutabile ale Depresiunii Târgului Secuiesc este chiar orașul Covasna sau „Oraşul celor 1000 de izvoare”. O stațiune balneoclimaterică permanentă situată la poalele versantului vestic al Munților Brețcului, Covasna află la 31 km față de orașul Sfântul Gheorghe și la 60 km de Brașov.

Printre staţiunile balneare europene, Covasna se remarcă prin caracterul său unic datorită bogăţiei sale în resurse naturale (apele minerale naturale, mofetele și aerul puternic ionizat) care sunt utilizate de câteva decenii în prevenirea şi tratarea bolilor sistemului cardiovascular.

Care sunt atuurile stațiunii Covasna

  1. Renumita metodă de tratament Covasna

Metoda de tratament Covasna, elaborată de dr. Benedek Géza, îmbină factorii naturali terapeutici cu exerciţiile fizice regulate, cu o alimentaţie săracă în sare şi grăsimi, facilitând astfel reducerea cantităţii de medicamente şi îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavilor.

  • Factori naturali terapeutici

Ape minerale

Datorită activităților post-vulcanice de-a lungul lanțului estic al Carpaților Răsăriteni, în județul Covasna izvorăsc sute de izvoare de apă minerală cu compoziţie chimică şi proprietăţi fizice diferite, băi cu ape minerale încălzite şi băi uscate cu gaz (mofete), utilizate mai ales în tratamentul afecţiunilor cardiovasculare, afecţiunile aparatului locomotor, tulburări metabolice şi ale sistemului nervos. Acestea pot fi folosite atât pentru cură internă, cât și pentru cură externă, sau pot fi băute ca simplă apă de masă. Hidroterapia şi electroterapia, terapia prin mişcare, precum şi terapia climatică sunt folosite ca terapii complementare.

Apele minerale se găsesc sub formă de ape carbogazoase, bicarbonatate, feruginoase, clorurosodice, iodobromurate, arsenicale sau ușor sulfuroase, bogate în acid carbonic de origine vulcanică. În funcție de conținutul lor chimic, tipurile de ape minerale amintite mai sus pot avea culori diferite (gălbenii, maronii, albicioase), miros diferit (feruginoase, miros de ouă stricate), gust diferit (sărat, acru, sulfuros).

Unde găsim ape minerale

Dacă vei vizita zona Covasnei, vei observa ape minerale izvorând de-a lungul drumului, sau în stațiunile Covasna, Balvanyoș; ape medicinale îmbuteliate (Malnaș – Aqua Telluris, Regina – Benkő, Vâlcele); captate în bazine mici din lemn, numite „băi tradiționale secuiești”, în care te poți răcori în timpul verii (Băile Apor, Băile Csiszár la Băile Balvanyoș, Baia lui Moș Martin la Bățanii Mici, Baia Sütei din Olteni, Baia Fortyogó din Peteni, Baia Csókás din Cernat, Baia Bugyogó din Valea Zălanului, baia Puturosu (Büdös) din Belin, sau la Ozunca Băi; sau folosite la Centrele Drumul Apelor Minerale (Belin, Olteni, Malnaș-Băi, Vâlcele, Șugaș), și în stațiunea Covasna, folosite în balneoterapie. Tot în centrul oraşului se află Balta Dracului, o groapă adâncă cu noroi şi cu emanaţii carbogazoase- sulfuroase, care a devenit simbolul oraşului.

  • Mofetele

Acestea reprezintă unul dintre cele mai mari atuuri ale zonei. De altfel, Covasna este orașul mofetelor și al apelor minerale. Aici funcţionează unul dintre cele mai mari centre de boli cardiovasculare, la nivel naţional, în cadrul căruia zilnic se fac 450–500 de tratamente în mofetă.

Mofetele din zona Covasna sunt unice în Europa, prin concentrația de CO2 din gazele de mofetă. Terapiile cu mofetă sunt benefice pentru circulație, sprijinind funcția intelectuală, renală, sexuală și ținând departe bolile cardiovasculare. Cele mai recente observații arată că mofetele ajută inclusiv în curele de detoxifiere.

(Baza de tratament deține 3 mofete situate direct pe sursa primară de gaz cu concentrație de 98 % CO2, cu efect vasodilatator asupra tegumentului în zona cufundată în gaz, sporește creșterea fluxului circulator periferic, la care se adaugă creșterea circulației musculare (prin dizolvarea CO2 în plasmă) determinând o scădere a rezistenței periferice, scăderea tensiunii arteriale, refacerea țesuturilor ischemice după procese trombotice, permițând dezvoltarea circulației colaterale.)

Unde te cazezi

Hotelurile covăsnene au propriul centru de tratament, astfel că, acestea oferă vizitatorilor diverse tratamente şi o gamă largă de servicii de wellness.

  1. Hotel TTS ****Spa & Wellness, Covasna

Hotelul și centrul de tratament își așteaptă clienții într-un mediu liniștit, asigurând o gamă largă de tratamente balneoclimaterice cum ar fi: tratament cu factori naturali (băi CO2, mofete), electroterapie, hidroterapie, termoterapie, kinetoterapie, terapie cu inhalații și aerosoli, masaj medical, toate având rezultate excepționale în tratarea și prevenirea bolilor cardiovasculare. Zona SPA și wellness dispune de piscină, saună, cameră salină, duș Vichy.

Health&Beauty Center Clermont a conceput o gamă diversificată de servicii de relaxare şi înfrumuseţare pentru cei care doresc un masaj dedicat atât corpului, cât și sufletului. Centrul de Sănătate Clermont oferă procedurile balneare specifice orașului Covasna (mofetă, băi cu apă minerală, hidroterapie, electroterapie, masaj medical, gimnastică medicală), precum și o serie de procedee antistres și servicii de revigorare pentru o stare de bine a organismului punând accent pe prevenție.

Hotelul are în vedere realizarea unui tratament balnear complex, astfel că oferă, în acest sens, băi cu apă carbogazoasă, mofete, proceduri pentru electroterapie, kinetoterapie, termoterapie, masoterapie și hidroterapie, eficiente în tratarea și prevenția bolilor cardiovasculare și reumatice, dar și în tratamentul de recuperare fizică medicală. În centrul SPA&Wellness poți beneficia de proceduri sau tratamente personalizate, iar în Beauty Center te poți răsfăța cu produse Gerovital.

Hotelul, situat aproape de natură și înconjurat de păduri, oferă oaspeților o ședere splendidă pentru o reîncărcare sufletească și fizică de neuitat. În zona de SPA, pe lângă piscina cu apă sărată, cei dornici se pot relaxa și în camera salină sau la saună.

În mijlocul unei arii naturale protejate, printre izvoare tămăduitoare și brazi seculari, Grand Santerra Spa este o oază de liniște și de recreere care potențează farmecul acestui loc binecuvântat, oferind spații interioare și exterioare ce se împletesc firesc și fără efort. O zi perfectă la Balvanyos Resort include un shot de adrenalină la parcul de aventură, urmat de o recreere la wellness, și o cină gourmet la unul dintre restaurantele șic ale hotelului.

Spitalul este unul dintre cele mai renumite centre de tratament al afecțiunilor cardiologice din țară, locul de naștere a „Metodei Covasna”, folosit în principal pentru tratamentul bolilor cardiovasculare. Aici, metodele clasice de reabilitare sunt asociate cu factorii naturali terapeutici: ape minerale carbogazoase, mofete, bioclimat de cruțare, aer bogat în ioni negativi – toate acestea combinate cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate.

Complexul, construit pe o mofetă naturală, este dotat cu băi cu apă minerală caldă, cabinet cu proceduri de electroterapie, saună, precum și aparate cardio-fitness. Totodată, centrul dispune și de camere de oaspeți de 3*. În plus, oaspeții cazați aici beneficiază de un  examen medical de specialitate, efectuat de către un medic primar cu specializarea în balneofizioterapie și recuperare medicală.

Business Leaders

View all posts

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *