Cu o experiență de peste 20 ani în domeniul vânzărilor, Daniel Popa, Country Manager la Reynaers Aluminium România – parte a principalului furnizor european de soluții din aluminiu pentru sectorul de construcţii, și-a dedicat ultimii 16 ani creșterii diviziei companiei din țara noastră, anul trecut reușind să obțină cele mai bune performanțe ca volum de vânzări, structură organizațională, logistică și cifră de afaceri din istoria firmei în România.
„Anul trecut am închis ca volum de vânzări, structură organizațională, logistică și cifră de afaceri la cea mai bună performanță din istoria firmei în România. Până acum am deschis și am investit în trei showroom-uri: la Cluj, Timișoara și Iași. În 2023, vrem să continuăm cu încă trei locații: Chișinău, Brașov și Constanța”.
Care a fost parcursul profesional și de ce ați ales industria de aluminiu?
Aș putea spune că nu am ales eu industria de aluminiu, m-a ales ea pe mine. Mi-am început cariera ca reprezentant de vânzări în industria construcțiilor. Un important jucător din piață a dorit să-și creeze departament de vânzări, a făcut o campanie de recrutare și așa am intrat în această industrie. De acolo au urmat toți pașii de la agent de vânzări, la manager de vânzări. Apoi, compania belgiană Reynaers Aluminium a decis să intre în piață ca brand, până atunci era doar într-o formă de colaborare cu o firmă locală. A urmat un proces de selecție făcut de o firmă de recrutare și am ajuns să fiu angajat de Reynaers Aluminium și să încep de la zero în firmă: de la vânzări, la recrutarea altor angajați, acum am ajuns la performanțe de referință. Anul trecut am închis ca și volum de vânzări, structură organizațională, logistică și cifră de afaceri la cea mai bună performanță din istoria firmei în România.
Simțiți presiunea funcției sau faptul că ați urcat treptat pe scara profesională este un avantaj?
N-aș putea spune că este o presiune. Este mai mult o responsabilitate. Cu toții ne dorim să fim mai buni, performanți, să ne îndeplinim targetul și obiectivele, atât eu cât și echipa mea. Dacă știi ce ai de făcut și îți faci treaba bine, aceste rezultate vin de la sine.
Cu ce provocări vă confruntați în prezent?
Avem provocările pieței, companiei și grupului, activând pe un domeniu care nu este ușor și nici nu este predictibil, domeniul construcțiilor fiind unul cu variații importante, cu diverse crize. Compania exportă în 70 de țări, noi reprezentăm cea mai importantă filială din Europa de Est, și de curând ne ocupăm și de Republica Moldova. Colegii din Ucraina se ocupau de Republica Moldova, dar după izbucnirea conflictului cu Rusia, aceasta a trecut în subordinea noastră. Și acest aspect ne mobilizează să performăm. Sunt provocările de la nivel de piață. Dau exemplul pandemiei cu care ne-am confruntat. La nivel de piață s-a simțit, ca repercusiuni aș putea menționa faptul că piața de birouri este într-o stagnare. În schimb, am avut plus valoare la zona rezidențială, care a avut o creștere mai importantă în ultima perioadă. Acum, în zona rezidențială ne confruntăm cu aceste creșteri de dobânzi, persoanele fizice și firmele nemaivând acces ușor la bani. Este un factor care indirect ne afectează pe tot lanțul industrial.
Care a fost cea mai grea perioadă pe care a trebuit să o gestionați?
Cred că cea mai grea perioadă a fost în criza din 2008-2009, care a venit brusc și atunci a trebuit să luăm măsuri, noi eram în plină dezvoltare. Uitându-ne în urmă a fost o criză profundă și abruptă. Și acum se tot discută de o situație dificilă: criza energetică, apoi conflictul din Ucraina, urmările crizei pandemice, dar sunt totuși într-un flux gestionabil, nu este ceva care să ne sperie în acest moment.
Cum gestionați evoluția prețului produselor?
Este o schimbare a prețurilor, noi ne-am confruntat cu acest aspect la materiile prime, dar reușim să gestionăm prin comunicarea deschisă cu partenerii, printr-o comunicare reală, am evitat discuțiile speculative. Există o creștere de preț, dar este totuși una normală, acceptabilă, nu se face o speculă. Am comunicat creșterea de preț către toți factorii implicați: atât către investitori, dezvoltatori și firmele partenere, ca să fie înțeleasă în contextul ei de impact. A fost absorbită normal. Toată lumea a înțeles, mai departe creșterile de preț s-au transpus în nivel de preț al produsului finit.
Ce face diferența între doi producători din această industrie?
Această industrie este segmentată pe trei niveluri: low cost, medium și premium. Sunt cele trei niveluri care apar în orice industrie. Noi fiind la nivelul premium am dorit să promovăm cât mai mult zona de calitate, de training, de educație, astfel ne diferențiem de concurență. Investim în angajați, facem training cu partenerii noștr și firmele de tâmplărie, astfel încât să pună în aplicare nivelul de calitate dorim, training către arhitecți și educația îndreptată către investitori pentru a transmite și ei mai departe informația către consumatorul final. Clientul să știe de ce costă mai mult vila achiziționată, la ce trebuie să se aștepte, ce garanție îi oferă o tâmplărie de calitate.
Am fost și suntem singurii furnizori care au introdus în piață garanția extinsă de 10 ani la produsele noastre, garanție care poate fi transmisă către utilizatorul final pe segmentul de uși, ferestre și componentele acestora pentru a întări faptul că achiziționează un produs de calitate.
Cum vedeți viitorul pieței imobiliare din România?
Anul acesta, anul viitor… văd o stabilitate, o perioadă de corecție 2-3%. Nu văd o criză sau o scădere importantă. La nivelul întregii țări, poate o scădere în zona Bucureștiului din cauza blocajului instituțional cu noile autorizații blocate de actuala administrație. Sperăm să se rezolve în maximum doi ani și să se reia autorizarea în ritm alert. Aș zice că zona birourilor poate să înceapă să-și revină anul acesta timid, dar anul viitor mă aștept să reintre în dezvoltare, în mod special în țară. În orașele reprezentative din țară, zona de birouri clasa A este subevaluată. Cauzele sunt diverse: ca efect al pandemiei, poate că erau în plan dar s-au stopat; un alt factor este nivel de cerință care poate nu a fost atins în acele zone.
Ce faceți în zona inovării?
Ne gândim permanent ce mai putem inova în zona aceasta. Este un domeniu în care este nevoie ca inovațiile să fie implementate și comunicate. Una ar fi pe partea de ventilare naturală. Trebuie să vedem cum le putem integra în digitalizare și zona de smart house. Acum, ferestrele se pot programa pentru a se închide și deschide automat.
La fel, la ușa de la intrare, noi suntem obișnuiți cu cilindru cu cheie, dar acest lucru devine perimat. Practic, acum se poate deschide ușa prin aplicație, din telefon. S-au adaptat multe sisteme, am preluat elemente de la industria auto.
Un alt exemplu: dacă cineva are un apartament pe care îl închiriază în regim hotelier, prin aplicație i se trimite un cod chiriașului, cu ajutorul căruia deschide ușa. Codul este valabil doar pe durata rezervării, apoi se schimbă.
Sunt diferite softuri. Poți prin aplicație să deschizi ușa, să lase curierul pachetul, nu mai ești nevoit să-l aștepți acasă. Dacă vine copilul de la școală, poți primi notificare prin telefon că a ajuns acasă și a deschis ușa.
Scopul inovațiilor este de a ne crește calitatea vieții.
Ce proiecte importante aveți în derulare și care sunt obiectivele pentru 2023?
Cel mai important proiect al nostru este pe dezvoltarea regională. Până acum am deschis și am investit în trei locații- showroom-uri: Cluj, Timișoara și Iași. Acolo avem echipe locale cu showroom-uri bine puse la punct pentru a oferi suport către clienții noștri. Vrem să continuăm cu încă trei locații: Chișinău, Brașov și Constanța.
Dacă ați renunța la ce faceți astăzi și ați vrea să investiți, ce industrie ați alege?
Aș merge în zona de consultanță și tot în acest domeniu, pentru că este nevoie de mai multă expertiză, educație, informația să ajungă la factorii de decizie, arhitecți, investitori, pentru a alege în cunoștință de cauză.
Care este cea mai importantă lecție de business pe care ați învățat-o în cei 20 de ani de experiență?
Cea importantă lecție este: să angajezi oameni mai destepți decât tine, pe fiecare domeniu specific. Să ne înconjurăm de oameni capabili, care au competențe în domeniu și să-i ăncurajăm să ia decizii și să performeze.