Valentin Sava a intrat în lumea hairstayling-ului în urmă cu 20 de ani. În familia sa profesau în acest domeniu mama, unchiul și verișoara, dar spune că meserie a învățat de la maestrul salonului în care a făcut prima dată practică. A început prin a-și tunde colegii și sora iar astăzi este unul dintre cei mai talentați hairstyliști din România.
„Eram la școală când m-am gândit prima data că s-ar putea să-mi placă. Veneau colegii la mine și mă apucam să îi aranjez, să îi tund pe la perciuni. Am și o soră mai mare pe care o tot pieptănam și îi împleteam părul. Până când m-am hotărât că vreau să fac meseria asta. Am început la 17 ani și jumătate și am mers cu școala în paralel până am terminat studiile“, ne-a povestit Valentin Sava.
Valentin a terminat Management – Marketing dar pasiunea pentru hairstyle a fost mai puternică decât domeniul studiat în facultate. Când s-a angajat prima data începea munca la 8 și uneori pleca după două noaptea, dar efortul nu l-a descurajat. După 2-3 ani de lucru intens, Radu Șerban, maestrul salonului în care lucra, i-a propus să candideze pentru a deveni trainer în echipa brandului Londa Professional.
„Concursul avea loc într-un studio foarte mare. Au participat și foști membri ai echipei Londa, dar am avut surpriza de a ieși pe locul întâi. A fost o nouă confirmare că îmi place meseria și o fac cu pasiune. Am intrat în echipa Londa ca junior team iar după câțiva ani și multă muncă și dedicare pentru echipă, am trecut la seniori. Astăzi sunt printre cei mai vechi în echipă“, mărturisește Valentin.
Consideră că secretul meseriei sale este învățatul continuu și merge anual la cursuri în străinătate pentru a ține pasul cu trendurile internaționale.
„De când m-am apucat de meserie am fost învățat că este bine să te antrenezi. Anual mă antrenez cu cei mai buni oameni din domeniu. Niciodată nu trebuie să ne oprim din învățat. Am învățat meserie și de la mama dar trebuie să recunosc că cele mai multe elemente le-am învățat de la maestrul Radu Șerban. Mai apoi Londa mi-a asigurat progresul prin trainingurile externe. Acum țin cursuri pentru alți coafori din România, atât pe partea de culoare cât și pe cea de tunsoare“, spune Valentin.
Legat de profesia de hairstylist, mărturisește cu regret că aceasta nu mai este respectată și, în mod eronat, mulți cred că cei care o practică sunt oameni care nu au reușit în viață.
„Nu mai este o meserie respectabilă desi, în urmă cu câțiva zeci de ani, frizerul și bărbierul erau respectați în societate ca și doctorul. După Revoluție, când s-au închis fabricile, multe doamne s-au făcut coafeze pentru că meseria este ușor de învățat. Așa că mulți au asociat această meserie cu cei care nu reușesc în viață sau nu au școală. Puțin știu că mare parte avem studii superioare și am ales acest domeniu din pasiune“, spune Valentin Sava.
Și-a deschis propriul salon și are planuri să-și lanseze o academie care să-i poarte numele
Și-a dorit să profeseze după propriile standarde, așa că în anul 2010 a hotărât să-și dea demisia din echipa din care făceam parte și să-și deschidă propriul salon în Piața Victoriei. Mărturisește că atunci i s-a propus să-și asocieze imaginea cu diferite branduri sau vedete, dar și-a dorit să facă totul cu forțe proprii. A căutat spațiu și echipa care să-l mulțumească și să se ridice la standardele lui, iar acum poate fi găsit pe strada Argentina 2, la COLOR by Vali Sava. Și nu vrea să se oprească aici, visează să-și deschidă o academie prin intermediul căreia să îi învețe pe cei pasionați de hairstyling cum se face această meserie cu profesionalism.
„Îmi propun ca prin această academie de hairstyling să iau oameni de la zero și să-i învăț o meserie. Performanța lor mă va mulțumi suficient de mult încât să nu mă gândesc la averi. În trecut am mers la casele de copii și încercam să le oferim un viitor celor care după 18 ani erau dați afară și nu aveau cum să-și câștige existența. Fiecare om are dreptul la o viață și la un viitor “, a încheiat Valentin Sava.
Adauga comentariu