Business Leaders > Lideri > Patricia Butucel, cofondator Classix Festival: „Am reușit de la prima ediție să ne poziționăm la un nivel înalt. De fiecare dată Classix vine cu o magie aparte“

Classix Festival, primul festival internațional de muzică clasică și arte vizuale din Iași, câștigă o tot mai mare notorietate și atrage din ce în ce mai mulți pasionați ai genului. Ajuns la cea de-a patra ediție, festivalul a oferit în luna martie a acestui an o experiență completă participanților, îmbinând în cele 7 zile: 8 concerte, peste 90 de personalități internaționale ale muzicii clasice, 63 de masterclass-uri, panel-uri și workshop-uri, fiind o experiență contemporană a concertelor, acompaniate de visuals și light design, audiții în premieră și lucrări de muzică clasică comandate și compuse special pentru festival. De remarcat este și continuitatea concertului organizat în Catedrala Romano-Catolică din Iași care deja a devenit o tradiție, reușind anul acesta să strângă peste 1000 de participanți iubitori de muzică clasică.

Patricia Butucel, cofondatorul festivalului, a povestit la interviurile Business Leaders cum a început povestea acestui eveniment de succes, provocările organizării unui festival de muzică clasică în România și planurile pentru ediția de anul viitor.

Cine este Patricia Butucel și de unde pasiunea pentru muzica clasică și antreprenoriatul creativ?

Sunt un om de evenimente, de comunicare. În zona de evenimente am fost dintotdeauna. Din copilărie eram acel copil care știa tot repertoriul serbării și participa la toate evenimentele extrașcolare. Cu muzica clasică am făcut cunoștință în copilărie, iar de la 6 ani am intrat în corul bisericii, eu fiind catolică, iar această comunitate este una puternică. Până la 16 ani am fost în corul copiilor și apoi al tinerilor. Am avut inclusiv un turneu în Franța, am intrat în contact cu repertoriul clasicilor – Beethoven, Mozart, Vivaldi. Apoi a fost momentul în care Dragoș Cantea, co-fondator Classix Festival, mi-a propus, în 2019, să facem un festival de muzică clasică în Iași pentru că acest oraș are infrastructura necesară, cu spații incredibile. Cumva, Classix a fost gândit special pentru locurile din Iași, oamenii din Iași, pentru așteptările locului. Eu avem perspectiva și experiența de la un alt festival – Rocanotherworld, iar când am pornit în aventura clasică-contemporană a fost ușor pentru mine, dar aveam temeri pentru că simțeam că intram într-o zonă a necunoscutului. Alături de întreaga echipă, am reușit de la prima ediție să ne poziționăm la un nivel înalt.

Cât de mare a fost provocarea de a lansa un festival de muzică clasică în România?

Începutul ne-a surprins pe toți. Nu știam cum va fi primit festivalul, dar fiecare ediție ne suprinde plăcut. Îți faci un plan, ai anumite obiective de atins, însă de fiecare dată Classix vine cu o magie aparte, se întâmplă mai bine și mai frumos.

La prima ediție am avut 7 zile de festival, lucru care a atras atenția de la început. Ne-am plimbat prin diferite locații, pentru a aduce muzica clasică aproape de oameni și a crea o experiență contemporană. Dacă ne raportăm la festivalurile naționale și internaționale, numărul lor a crescut, iar oamenii sunt din ce în ce mai atrași de astfel de experiențe. Odată cu această creștere a consumului cresc și așteptările. Nu ne-am dorit să-l gândim local, ci cu o abordare națională chiar europeană, dar cu implementare locală. Am avut de la început mulți parteneri culturali și diplomatici. Asta ne-a ajutat pentru că eram tineri, 26-27 de ani… și vârsta nu ne ajuta foarte mult pe această nișă, dar timpul a demonstrat că se poate.

Este pregătit publicul din România și din Iași pentru muzica clasică?

Publicul de muzică clasică este aparte. O spun pentru că în 2020 când am început festivalul am avut mari rețineri vis-a-vis de modul în care oamenii îl vor percepe. Știam că există un public nișat, fidel, pentru că cei care sunt ascultători de muzică clasică sunt cei care merg săptămânal la concertele de la filarmonică, la evenimentele de la operă sau evenimente culturale. Ne era frică de cum vom ajunge la ei prin perspectiva vârstei noastre. Publicul de muzică clasică era văzut ca un public ușor îmbătrânit, care nu s-a schimbat în ultimii ani. Noi ne-am dorit să aducem și tineri la festivalul nostru, ne-am dorit să deschidem festivalul pentru cei care nu au mai participat la astfel de evenimente până la la Classix.

Care este publicul Classix Festival?

Este un mixt de oameni, vorbim însă cu precădere de publicul din Iași. Încă de la prima ediție, cel puțin la nivel regional a existat un interes, cel puțin pentru locuitorii din împrejurimi. Au venit să petreacă în Iași câteva zile, mai ales că orașul este ofertant și la nivel turistic și cultural. An de an, deși vorbim de ani pandemici, pentru că festivalul nostru a crescut în pandemie, a adus public nou. Am avut și oameni din afara țării, care au venit special pentru festivalul nostru.

În februarie-martie ați avut ediția a patra ediție. Cum a fost experiența?

Festivalul a început pe 26 februarie și ultima seară de concert a fost pe 4 martie. Festivalul nostru debutează duminica. Primul concert a avut loc încă din 2020 și este unul cu tradiție, în Catedrala Romano-Catolică din Iași, cu videoproiecție. O premieră într-o catedrală din România. Ideea a continuat an de an, iar în 2023 debutul a fost cu o filarmonică într-o catedrală și cu o artistă din Coreea. Faptul că am avut 1000 de participanți în catedrală a fost un succes.

Cum arată cele 7 zile de festival?

Încă de la prima ediție, ne-am dorit să explorăm și partea educativă și am introdus în cadrul festivalului Classix in Focus- zona de business combinată cu cea educațională, în care aducem experți din diferite domenii, cu precădere din industria creativă și muzicală. Aducem la aceeași masă actori din mediul de business, artistic, universitar. Anul acesta am avut patru panel-uri, atât discuții pe zona artistică, dar și managementul cultural. Tot în cadrul festivalului, în 2021, am deschis un call de proiecte- Classix in Art: apel de proiecte pentru susținerea artiștilor independenți. Acest proiect a venit ca un răspuns la nevoia din 2021, când pandemia i-a pus în pauză pe artiști. Aceștia puteau astfel să acceseze burse din partea festivalului, cu ajutorul partenerului nostru principal. Din 2022 am introdus seria de burse pentru masterclass-uri și am avut anul acesta peste 68 de sesiuni cu diferiți experți, profesori internaționali. Au venit din toată țara peste 30 de artiști în devenire.

Sunt sigură că toate poveștile bursierilor sunt emoționate. Care te-a impresionat cel mai tare și ți-a rămas în minte?

Este povestea unui artist vizual din Iași. Acesta a vorbit în cadrul conferinței de anul trecut despre impactul pe care l-a avut bursa în parcursul lui, chiar într-un moment de cumpănă în care se gândea să se reprofileze. Își terminase studiile și se gândea ca zona de artă nu este calea pe care trebuie să continue și că ar trebui să acceseze un job normal. Banii primiți i-a folosit pentru realizarea unei instalații de artă cu care a participat la un alt concurs și totul s-a schimbat.

Ce va aduce ediția din 2024?

Deja am anunțat ediția din 2024. Am pus un număr limitat de abonamente early-bird, ca să putem lua pulsul și să vedem reacțiile oamenilor. În mai puțin de 12 ore s-au epuizat toate și am primit solicitări să creștem numărul de abonamente.

Pentru 2024 ne dorim să mărim perioada festivalului pentru că ne dorim să aducem mulți oameni din afara orașului. Va începe duminică și se va termina tot duminică.

Cum vezi viitorul industriei festivalurilor?

Cred că este o zonă care crește, dar în care va fi din ce în ce mai greu să intri pentru că oamenii au așteptări din ce în ce mai mari. Dacă ne raportăm la nivelul de organizare de acum 10 ani, evenimentele arătau și se simțeau diferit. Atenția la detalii la nivel de curatoriat, de implementare, de experiență, de comunicare, va face diferența și se vor cerne foarte multe evenimente.

Ce sfat de business ai primit și ai vrea să-l impărtășești comunității Business Leaders?

Cred că este important ca, din perspectiva de antreprenor, să te gândești să faci lucrurile de calitate. Si să fii sincer.

Lizeta Maria

View all posts