Business Leaders > Noutati > Innovation Labs a aniversat zece ani de creștere a ecosistemului de antreprenoriat tech din România

Gala Innovation Labs, care a avut loc pe 14 noiembrie la Opera Națională București, a marcat aniversarea contribuției de un deceniu la susținerea creșterii ecosistemului de antreprenoriat tech din România de către programul național Innovation Labs.

Evenimentul l-a avut drept gazdă pe binecunoscutul actor de teatru, film și televiziune, dar și prezentator TV, Pavel Bartoș. Alături de el au urcat pe scenă, în calitate de co-moderatori, Flavia Husar și Daniel Rosner – co-leaderi începând cu ediția 2023 a programului Innovation Labs. Ei au evidențiat faptul că cel mai important lucru despre Innovation Labs este comunitatea. „Innovation Labs este despre oameni, despre a ajuta și a aduce împreună oameni excepționali. Ei sunt cei care definesc valoarea programului și, de aceea, comunitatea creată în jurul Innovation Labs este cel mai important driver pentru Innovation Labs”, a precizat Flavia Husar.

Evenimentul a reunit, într-o atmosferă vibrantă, reprezentanți ai startup-urilor tech și ai ecosistemului de inovare. Parteneri de business și academici, fondatori de startup-uri Innovation Labs, investitori, jurnaliști și oficiali guvernamentali s-au bucurat de o ceremonie de premiere însoțită de orchestra live a Operei Naționale București, condusă de maestrul Daniel Jinga.

Seara a fost deschisă prin discursurile reprezentanților autorităților publice: Sabin Sărmaș, președintele Comisiei pentru IT&C din Camera Deputaților, și secretarul de stat Bogdan Dumea, din partea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Ei au încurajat dezvoltarea mediul de antreprenoriat românesc bazat pe tehnologie și au evidențiat necesitatea de a construi o societate românească bazată pe cercetare și inovare. 

Gala Innovation Labs a constituit o ocazie prin care organizatorii Innovation Labs și-au arătat recunoștința față de partenerii programului și mândria față de performanțele și succesele tinerilor participanți, validate în timp și de către mediul de business. Astfel, cei nouă parteneri principali și cei doi parteneri strategici ai programului au fost recunoscuți ca parteneri în inovare, iar pentru unsprezece dintre cele peste 60 de startup-uri de succes din program s-a recunoscut excelența în inovare, prin intermediul trofeelor acordate în fața unui public de peste 500 de spectatori.     

De la BRD – Groupe Société Générale, Claudiu Cercel, Director General Adjunct, a primit din partea Innovation Labs trofeul partenerului în inovare. La rândul său, a oferit trofeul excelenței în inovare startup-ului Process Lab (fostul dMonitor, în cadrul programului Innovation Labs), din cohorta 2022 a programului, reprezentat pe scenă de Radu Răuță, Daniel Georgescu și Diana Dragoș.

Din partea Microsoft am avut plăcerea să îl avem pe scenă pe Daniel Rusen, Director de Marketing și Operațiuni, care a ridicat trofeul partenerului în inovare din partea Innovation Labs. Trofeul pentru excelență în inovare, oferit de Microsoft, a revenit startup-ului Rayscape / XVision, care a absolvit programul Innovation Labs în 2018. Echipa a fost reprezentată în fața publicului de trei dintre co-fondatori: Ștefan Iarca, Bogdan Bercean și Andrei Tenescu.

Bogdan Rîpă, Senior Vice President of Product Management, a primit trofeul partenerului în inovare pentru UiPath. Trofeul Innovation Labs pentru excelență în inovare oferit de UiPath a revenit startup-ului Synaptiq, alumnus 2021 al programului Innovation Labs. Echipa a fost prezentă pe scenă prin fondatorul Dragoș Dușe și Remus Stoica – leaderul echipei medicale.

Echipa Innovation Labs a oferit un trofeu al partenerului în inovare companiei AROBS Transilvania Software, aceasta fiind reprezentată de Răzvan Pinghioiu, Director al AROBS Professional Services. Răzvan Pinghioiu a oferit trofeul de excelență în inovare startup-ului Linnify, alumnus 2017 (sub denumirea DeliverME). Pe scenă, echipa a fost reprezentată de Alexandru Bogdan, unul din cei doi Co-CEO ai companiei.

Cătălina Dodu, Country Manager pentru România şi Global Cybersecurity Services Presales and T&T Director al companiei Atos, și Andrei Dumbravă, Global Solution Architect for IAM Domain în cadrul Atos, au primit, în numele companiei, trofeul pentru parteneriatul în inovare din partea Innovation Labs. Totodată, ei au oferit trofeul de excelență în inovare startup-ului CODA Intelligence, care a absolvit în 2015 programul Innovation Labs (sub denumirea Coda Footprint). Pentru revendicarea trofeului, reprezentanții echipei pe scenă au fost Cristian Săndescu, Mihnea Călin, Octavian Grigorescu și Bogdan Calapod.

Pe secenă au urcat și Julien Munch, CEO al Carrefour România, și Gabriela Stanică, Chief Information, Data Officer & eCommerce Director al Carrefour România. Ei au primit, în numele companiei, trofeul Innovation Labs pentru parteneriat în inovare. Aceștia, la rândul lor, au acordat startup-ului Fullscreen Digital, alumnus 2014, trofeul Innovation Labs pentru excelență în inovare. Vlad Bomboe, fondator și CEO al startup-ului, a reprezentat echipa pe scenă în cadrul Galei Innovation Labs.

Din partea VTEX, Cristi Movilă, Director General pentru Europa de Est, a primit trofeul partenerului în inovare. De asemenea, el a oferit trofeul de excelență în inovare startup-ului Vatis Tech, alumnus Innovation Labs din 2020, reprezentat în fața publicului de Adrian Ispas, CEO și co-fondator.

Liudmila Climoc, CEO Orange România, ne-a făcut onoarea de a fi prezentă la Gala Innovation Labs și de a primi trofeul partenerului în inovare. Totodată, Liudmila Climoc a oferit trofeul de excelență în inovare startup-ului Magnasci, alumnus Innovation Labs din 2016 (sub denumirea uRADmonitor), reprezentat la Gală de fondatorul și CEO-ul Radu Motișan.

Din partea Elrond / MultiversX Lucian Todea, Co-founder & COO, a primit trofeul partenerului în inovare. La rândul său, a oferit trofeul excelenței în inovare startup-ului CodeTruck, din cohorta 2022 a programului Innovation Labs, reprezentat pe scenă de co-fondatorii Radu Dumitrescu și Ștefan Iordache.

Partenerul strategic Romanian – American Foundation a primit trofeul Innovation Labs de parteneriat în inovare prin Roxana Vitan, Președinte al fundației. La rândul ei, Roxana Vitan a oferit trofeul excelenței în inovare celor două stratup-uri: ESENCA, absolvent al Innovation Labs 2020, și Pentest Tools, din cohorta 2017 a Innovation Labs. Pe scena Galei au fost, din partea ESENCA, Mihai Petre, Theodora Ghiță și Cosmin Ciocîrlan, iar din partea Pentest Tools, Adrian Furtună, Eusebiu Boghici și Mihai Burdușelu.

În încheiere, co-fondatorii Innovation Labs – programul de pre-accelerare și mentorat pentru tinerii antreprenori – Andrei Pitiș și Răzvan Rughiniș, au adresat publicului prezent la Gala Innovation Labs mesaje de mulțumiri și de apreciere la adresa comunității create în jurul Innovation Labs.

Andrei Pitiș: Le mulțumim tuturor pentru parteneriatele frumoase pe care le-am avut de-a lungul celor zece ani și care au crescut Innovation Labs la comunitatea care este astăzi. Ne bazăm pe sprijinul lor continuu pentru a dezvolta comunitatea Innovation Labs. Această aniversare marchează și momentul în care eu și Răzvan Rughiniș predăm ștafeta de organizare a programului Innovation Labs lui Daniel Rosner și Flaviei Husar și echipei pe care ei o coordonează. Dacă primii zece ani au fost despre un vis al nostru de a pune împreună resurse care să îi ajute pe tinerii antreprenori, visul meu pentru următorii zece ani este ca acest ecosistem să devină o normalitate.

Răzvan Rughiniș: De la bun început, Innovation Labs s-a bazat pe premisa unei potriviri esențiale între universități și cultura antreprenorială. Când eram studenți, eu și Andrei Pitiș am fost tocilari, ne-a plăcut facultatea, pe care am terminat-o printre primii, și am găsit timp și pentru alte proiecte și comunități. Știm pe propria piele că mediul universitar este un stimulent al competențelor, dar și al ideilor disruptive, al conexiunilor nebănuite și al prieteniilor neașteptate. Partenerii din industrie au susținut cu generozitate, financiar, tehnologic și prin propria expertiză, construirea unei culturi antreprenoriale românești cu beneficii pentru toată societatea și mai ales pentru tinerii participanți. Plusul de energie al programului vine de la mentorii și ambasadorii Innovation Labs, vocile care au inspirat și sprijinit echipele. Eroii noștri principali sunt, desigur, tinerii participanți, care își sporesc astfel autonomia și propria voce în societatea românească. Prin unirea tuturor acestor forțe, Innovation Labs a devenit o comunitate tot mai vibrantă, care susține ecosistemul de antreprenoriat românesc ca motor al dezvoltării României și economiei europene.

Innovation Labs este un pre-accelerator cu tradiție universitară și amprentă națională, dedicat startup-urilor de tehnologie, sprijinind generațiile tinere de noi antreprenori români prin crearea unei traiectorii experiențiale și a unei comunități de mentorat și sprijin în mediul de business.

Cu 10 ani în urmă, programul Innovation Labs și-a asumat provocarea de a consolida procesul de formare a noilor generații de antreprenori din România. Până în prezent Innovation Labs a susținut peste 520 de startup-uri de tehnologie.

Innovation Labs – ediția aniversară de 10 ani

Programul Innovation Labs celebrează al zecelea an de activitate, fiind cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator din mediul universitar românesc. De-a lungul anilor, în jurul programului s-a dezvoltat o comunitate națională de mari dimensiuni, cuprinzând atât ambasadori Innovation Labs în fiecare universitate parteneră, cât și absolvenți ai acestor universități, profesioniști din industria IT, specialiști din ecosistemul mai larg de antreprenoriat inovativ, investitori, antreprenori, actori din administrația publică și leadership de top din cadrul unora dintre cele mai mari corporații active pe piața din România.

Fiind puternic ancorat în mediul universitar, prin intermediul cadrelor didactice și al cercetătorilor implicați direct, și având șansa mentorării unor tineri cu excelent potențial profesional, Innovation Labs a devenit un contributor semnificativ în ecosistemul de inovare. Abordarea sa de tip grassroots a dus, de-a lungul timpului, la identificarea și lansarea unui număr consistent de start-up-uri early stage, recrutate din peste 3.700 de participanți individuali, și 1.300 de echipe înscrise în Hackathoanele naționale. Dintre acestea, peste 520 de echipe au beneficiat de mentorat din partea reprezentanților partenerilor programului, precum și din partea reprezentanților ecosistemului de startup-uri de tehnologie, iar 188 dintre ele au ajuns pe scena Demo Day de-a lungul ultimilor 10 ani. Innovation Labs se mândrește cu un număr total de 61 de echipe de succes în piață, a căror valoare se ridică la aproape 200 de milioane de Euro.

Business Leaders

View all posts