Business Leaders > Povesti de business > Grand Hotel Caraiman: O emblemă a litoralului românesc reînviată de familia Pufleni

Grand Hotel Caraiman, o emblemă a litoralului românesc, a experimentat o transformare remarcabilă în ultimii ani. Într-un interviu exclusiv cu proprietarul Alexandru Dumitru Pufleni și cu Alexandru Ion, Director General Grand Hotel Caraiman, am aflat povestea impresionantă a acestui hotel, care și-a deschis ușile în 2020, dar care are în spate o istorie și o viziune care promit să aducă o schimbare semnificativă în industria ospitalității din România.

În 2019, Grand Hotel Caraiman a fost achiziționat de familia Pufleni, fiind închis din 2017 din cauza stării de degradare. După ce l-au preluat, au investit într-o renovare ambițioasă, care a durat un an și jumătate, ridicând standardul calității la patru stele.

„Credem în turismul românesc,” spune Pufleni. Familia are o istorie în domeniul ospitalității, construind și operând hoteluri de succes în trecut, precum Hotel Royal din Constanța și Mercure Bucharest Unirii. Cu toate acestea, au decis să-și mute focusul în zona de sud, văzând un potențial semnificativ în zona Neptun-Olimp, pe care o consideră „perla litoralului.”

Hotelul oferă servicii complete, inclusiv activități pentru copii, spectacole cu magicieni, muzică live, meniuri diverse, și dispune de cel mai mare loc de joacă din zonă. Cu piscine impresionante și o sală de conferințe pentru evenimente și teambuildinguri, Grand Hotel Caraiman se adresează unei game variate de oaspeți.

Cu un motto care sună promițător, „Grecia la tine acasă,” hotelul se angajează să ofere o atmosferă autentică și ospitalitate românească de top.

Business Leaders: Care este povestea hotelului?

Alexandru Dumitru Pufleni, proprietarul Grand Hotel Caraiman: Hotelul a fost cumpărat în anul 2019, la categoria de două stele. Fusese închis în 2017 și în perioada 2017-2019 nu a funcționat pentru că era degradat. După ce l-am achiziționat, renovările au durat un an și jumătate. Hotelul are în total 230 de camere și toate au fost renovate la standardul de patru stele. Renovarea a fost totală, inclusiv instalații sanitare și electrice, până la cărămidă. L-am achiziționat pentru că noi credem în turismul românesc. Sudul litoralului o să crească. Avem intenția de a face și un spa pentru a prelungi sezonul. Avem business și în construcții, dar în HoReCa suntem din 2002. Tatăl meu a construit Hotel Royal din Constanța, după care am construit Hotel Royal din București, actual Mercure Bucharest Unirii. În 2018, am vândut cele două hoteluri și ne-am mutat în zona de sud. Am văzut un potențial fantastic în această zonă. Zona Neptun-Olimp, a fost cândva perla litoralului și credem că va reînvia această zonă.

Cât ați investit până în prezent?

Alexandru Dumitru Pufleni: În total peste 10 milioane de euro. Mai este o parte de hotel la care lucrăm, dar anul viitor cu siguranță va fi gata. Din cauza pandemiei și a prețurilor care au urcat, bugetul a fost depășit foarte mult în ceea ce privește manopera, dar și în privința materialelor de construcție. A fost mai greu să ținem pasul cu scumpirile.

De ce ar trebui să vină turiștii la Grand Hotel Caraiman?

Alexandru Dumitru Pufleni: Pentru că oferim servicii de all-inclusive, este un hotel nou renovat, avem activități pentru copii de dimineața până seara, avem și magicieni cu spectacole pentru copii, muzică live în fiecare seară, meniul este foarte diversificat. Folosim produse de calitate și diversificate. Avem cel mai mare loc de joacă din zonă. Piscinele reprezintă atracțiile hotelului, cea pentru copii are 145 metri, iar cea de adulți este foarte mare. Avem și o sală de conferințe pentru evenimente și teambuildinguri.

De ce ați ales varianta all-inclusive?

Alexandru Dumitru Pufleni: În ultimii doi-trei ani este un trend. Românul caută all-inclusive și în România. A ieșit, a văzut în Grecia, Bulgaria, Turcia și ușor-ușor se îndreaptă și în România către această variantă.

De ce să aleagă turiștii litoralul românesc și nu străinătatea?

Alexandru Dumitru Pufleni: Pentru că sunt români în primul rând. De multe ori se fac acele comparații cu Grecia. Să nu uităm că Grecia are sezon 6-7 luni de zile. În Grecia, din aprilie până în octombrie sunt 28-35 de grade. Cu siguranță și grecii își permit să aibă un preț mediu per sezon. La noi în țară, sezonul este de 50 de zile. Sunt povești că începe din mai până în septembrie. Angajarea începe din aprilie. Angajații intră în șomaj ulterior, în afara sezonului, și noi suntem obligați să-i ținem cele 6 luni de zile. Este dificil să susții salarii în condițiile în care hotelul este gol în aprilie, mai, o parte din iunie și septembrie. Sezonul este de la 10-15 iulie până pe 25 august. În presă, se vehiculează că la greci este mai ieftin. Da și nu. Poate fi mai ieftin pentru că pot avea un preț mediu pe cele 7 luni, pe când în România ești obligat să scoți în cele 50 de zile de vârf toate cheltuielile hotelului, salariile angajaților. Un hotel ca al nostru de 4 stele, în Grecia este cu siguranță mai scump. Și noi am fost în Grecia, care este frumoasă de la natură, dar trebuie să fim realiști: la calitatea serviciilor suntem mult peste ei.

Alexandru Ion, Director General Grand Hotel Caraiman: Noi, în acea perioadă aveam light all-inclusive la 650 de lei, adică 130 de euro. Light all-inclusive înseamnă servirea mâncării și băuturilor, doar în timpul meselor.

Cum ați adaptat strategia ofertelor pentru români, pentru economia actuală?

Alexandru Ion: Strategia noastră a fost să vindem camerele încă de anul trecut. Și pentru anul viitor vom face la fel. Noi din septembrie ne pregătim politica tarifară și vindem pentru anul viitor. Anul acesta avem un grad de ocupare iulie și august de aproximativ 98%, iunie a fost bunicel și sperăm să fie ok și septembrie, pentru că apa mării va avea între 23-25 de grade.

Alexandru Dumitru Pufleni: În septembrie, din păcate, încep școlile și atunci doar în prima săptămână mai au curajul să vină turiștii, ulterior se pregătesc pentru școala copiilor, rechizite. Tocmai de aceea, în viitorul apropiat, vom avea o discuție la nivel de OMD Mangalia pentru începerea școlilor mai târziu. În ultimii trei ani s-a observat că luna iunie a fost mai rece și ploioasă, iar luna septembrie a fost călduroasă. Avem nevoie de cei din Guvern să găsim o metodă de susținere a turismului.

Alexandru Ion: Momentan, pentru a doua jumătate a lunii septembrie ne bazăm pe zona business: teambuilding-uri, evenimente. Sunt companii care au buget pentru asta și se îndreaptă și către mare. Pentru că septembrie la munte este o luna foarte plină și s-ar putea să nu găsească locuri.

Care sunt punctele forte ale zonei?

Alexandru Ion:  Din punctul meu de vedere, motivul pentru care am venit este să transform într-un atu personalul. Chiar dacă este personal sezonier, eu cred. Și din experiența de 15 ani am învățat că dacă aduci 4-5 oameni care să-i poată ajuta pe ceilalți să-și depășească potențialul, poți ajunge departe. Avem foarte mulți copii și nu mai funcționează acum strategia cu certat și dădăcit. Acesta aș vrea să fie atuul pentru că toți oferim servicii, toți avem bucătării, piscine, dar important este și cum este primit turistul, de fapt oaspetele. Ospitalitatea o avem în sânge. Cei care au rămas după pandemie în acest domeniu, au rămas din pasiune.

Alexandru Dumitru Pufleni: Pandemia a adus și lucruri bune și lucruri rele. Din păcate, foarte mulți oameni buni din HoReCa, de la manageri și bucătari, s-au reprofilat și cu greu îi aducem înapoi. Tocmai de aceea, anul acesta am adus din Sri Lanka 20 de oameni pentru că nu mai găsim la noi în țară oameni de încredere. Oferim salarii foarte bune, dar din păcate, românii noștri au plecat afară, s-au reprofilat.

Alexandru Ion: E tot vina noastră, a tuturor. Pentru că nu se investește în turism, în școli, iar acest lucru se răfrânge și asupra domeniului în care activăm. Dacă nu îl înveți pe om ce trebuie să facă, pleacă afară pentru că acolo sigur îl învață ce să facă.

Alexandru Dumitru Pufleni: Vin, îi învățăm, stau puțin și pleacă. Apoi o iei de la capăt și sezonul este scurt. Îl înveți și pleacă. Omul migrează.

Ce planuri de viitor aveți?

Alexandru Dumitru Pufleni: Ca plan de viitor avem realizarea unui spa pentru a lărgi sezonul și către lunile aprilie, mai și octombrie. La fel, trebuie să realizăm încălzirea hotelului. Momentan, avem doar aer condiționat. Cu încălzirea realizată putem să ne extindem către decembrie.

Cum vi se pare ideea de „APARTHOTEL”?

Alexandru Dumitru Pufleni: Este o idee bună. O avem și noi în plan pe viitor. Se practică în străinătate de mult timp. Nu suntem de acord cu vânzarea de apartamente. Ok, în regim hotelier, perfect de acord. Dar dacă începe construcția în Neptun de blocuri, va fi o problemă. Pentru că și în Mamaia s-a construit haotic. Tu, ca proprietar de apartament, nu ai serviciile unui hotel, dar ca preț te bați cu hotelul. Pentru mine ca proprietar de hotel cu 100 de angajați nu este fair-play.

Care ar fi deviza hotelului? Grand Hotel Caraiman, hotelul care…?

Alexandru Dumitru Pufleni: Noi avem un motto al hotelului – „Grecia la tine acasă“. Am decis să facem terasa autentic grecească. Nu a fost o investiție mare, dar ne putem bate cu restaurante mari, care au investit de cinci ori mai mult.

Lizeta Maria

View all posts