Business Leaders > Lideri > EMA\T: Povestea curajoasă a transformării unei afaceri de familie într-un brand de modă sustenabil și versatil

EMA\T este un proiect ambițios care a luat naștere odată cu dorința cuplului Anca și Vlad Țurcanu de a construi un brand de haine sustenabile. Cu o experiență solidă în banking, viața celor doi s-a schimbat complet în urmă cu 5 ani, când a venit pe lume fiica lor, Ema. Atunci au hotărât că a venit momentul să-și urmeze visul. Odată cu certitudinea acestei noi traiectorii profesionale, cei doi au revenit la rădăcinile familiei, în Focșani, și au preluat fabrica de producție textilă a părinților Ancăi. Această fabrică, cu o istorie de trei decenii, a devenit baza pentru dezvoltarea brandului EMA\T. De remarcat faptul că orașul Focșani este un hub al tradiției textilelor românești. Milioane de articole de îmbrăcăminte sunt create aici, apoi trimise către marile branduri occidentale, resursa umană locală având o vastă expertiză în domeniu.

Brandul se remarcă prin design minimalist și versatilitatea articolelor lansate, încurajând ideea de haine multifuncționale. Cu un slogan care promite „materiale de calitate și modele fără termen de valabilitate”, EMA\T și-a asumat de la început o poziție îndrăzneață: să ignore trendurile efemere și să se concentreze pe crearea unor modele atemporale, care să reziste în fața probei timpului. Astfel, brandul a câștigat rapid încrederea și loialitatea clienților din toată țara.

După cum declară Anca Turcanu, „EMA\T este un brand care nu ține cont de niciun trend și nu a ținut cont de trenduri de la bun început. Pentru noi, moda nu este doar despre a purta haine, ci și despre a încuraja doamnele să-și descopere și să-și celebreze propria identitate.

Business Leaders: Cum a luat naștere EMA\T și ce v-a determinat să renunțați la cariera în banking pentru a vă dedica lansării brandului?

Anca Țurcanu, cofondatoarea EMA\T: Odată cu apariția pe lume a primei noastre fetițe, Ema, viața noastră s-a schimbat. Evident, un copil schimbă tot mecanismul unei familii. În cazul nostru, Ema ne-a adus curajul de a ne schimba nu doar programul, dar și stilul de viață, localitatea în care trăim și carierele. Am făcut rocada de la capitala mult dorită, către orașul de provincie pe care l-am părăsit în urmă cu aproape 20 de ani. Am renunțat la aglomerația metropolitană și ne-am mutat într-un sat la marginea orașului Focșani, lângă pădure. Am renunțat la carierele noastre în ascensiune în domeniul financiar-bancar și ne-am alăturat aventurii antreprenoriatului. Am plecat din industriile de servicii, în industria productivă.

Deci da, noi am schimbat absolut tot.

Sunt ferm convinsă că dacă nu se năștea Ema, încă am fi fost într-o corporație în București. Iată-ne însă câțiva ani mai târziu, în acest oraș mic, Focșani, hub-ul producțiilor textile din România, poate mai celebru în străinătate decât în România, datorită milioanelor de produse create aici și exportate către marile branduri occidentale.

Am revenit în Focșani pentru a prelua business-ul creat în urmă cu 30 de ani de părinții mei, o fabrică de produse vestimentare, cu expertiză de producție articole de damă din materiale țesute.

Brandul EMA\T a apărut ca o extensie naturală a acestui business, dorind să producem valoare adăugată pentru piața locală. De ce doar să exportăm produse executate de profesioniști, când putem să oferim și la noi produse d calitate la prețuri corecte?

Cum a influențat experiența bogată în industria textilă a familiei dezvoltarea și direcționarea brandului EMA\T? Ce valori și tradiții transmise din familie vă ghidează în gestionarea și dezvoltarea afacerii?

Cea mai puternică expresie pe care mi-o amintesc din toată copilăria, cea de după 6 ani, a fost „Nu există Nu se poate!”. E ceea ce mama ne repeta de fiecare dată când dădeam de greu. Și firește, aveam tendința de a renunța. Practic, de fiecare dată când ne spunea asta, însemna că aveam voie să oftăm, dar că apoi trebuia să o luăm de la capăt, să mai încercăm o dată. Și încă o dată, până reușeam. La vârsta aceea nu înțelegeam de ce. Pentru noi părea destul de nedrept. De curând însă am realizat că mama ne învăța perseverența.

Mama a creat fabrica de la zero. Când spun de la zero, mă refer strict la partea operațională. Inițial ea a fost singurul angajat. Apoi încă unul, ulterior a mai adus încă 2-3 și tot așa, până la 50 câți erau în echipă când am venit noi. Pe parte de know-how însă, mama a fost creierul fabricii, bazându-se pe toată experiența acumulată până atunci. Nu doar în facultate, cât mai ales în fabricile unde a lucrat înainte, timp în care a văzut toate fluxurile de producție – construcție de tipare, sala de croit, producția în linie și control de calitate. Desigur, toate la standardele înalte cerute de brandurile europene, dar mai ales de la cele franțuzești.

De la mama am preluat perseverența, dinamica și initiativa în business. Dar ce apreciez eu cel mai mult din tot ce am moștenit de la mama este modul de lucru „cu cap” și eficient.

Producția este altfel. Nu este ca în audit. În producție 1 + 1 nu fac aproape niciodată 2. Și recunosc că mi-a luat cațiva ani să înteleg acest lucru.

În activitatea de producție oricând pot apărea surprize pe flux. Și trebuie să fii capabil să te adaptezi repede, să găsești soluții practice, realizabile, dar la un cost acceptabil. Și nu de puține ori mă aud în ședințele de producție spunandu-le colegilor mei „Nu există Nu se poate!”.

Privind dintr-un alt unghi, eu și sotul meu, Vlad, am construit brandul EMA\T și ca o semnatură a spiritului nostru inovator și mereu în mișcare. Este un business de e-commerce, B2C, pe care l-am creat de la zero. Fabrica este baza într-adevar, dar acolo este B2B și este mult mai standardizat. B2C însă îți oferă atât de multe provocări, încât este absolut imposibil să te plictisești sau să simți că lucrezi într-o rutină.

Care sunt avantajele și beneficiile de a avea propria fabrică atunci când vorbim de calitate și controlul producției?

Multe ar fi de povestit aici.

De departe, cel mai mare avantaj este experiența de producție a întregii echipe, nenumărate situații dificile întâmpinate, pe diverse țesături, pe diverse modele, cu diverși clienți cu care a trebui să găsim cale de mijloc, soluții.

Operațional, în fabrică avem departamente separate care asigură fluxul complet, de la dezvoltare design, creare tipar, achizitii de materii prime, croit, asamblat, verificat, control calitate, ambalat. Ori acest lucru înseamnă de fapt responsabilitate, mediu de lucru organizat, cu proceduri bine stabilite, toate reflectându-se în calitatea produsului finit.

Este mult mai sănatos să ai toată producția sub ochii tăi, să poți urmări și controla fiecare etapă de pe flux, poți interveni în cazul în care apare vreo surpriză, decât să lucrezi cu parteneri sau alte ateliere terțe. Acolo nu poți decât să vizitezi din când în când, cu puțin noroc în timpul producției și de multe ori, dacă se întâmplă să observi vreo neconformitate sau neconcordanță, e prea târziu, producția e aproape gata (sau chiar gata, dacă volumul este mic) și ajungi să introduci pe piață un produs care pornește din start cu un compromis.

Tot pentru că este o fabrică, operăm exclusiv cu utilaje profesionale, cărora le facem mententanța recurentă astfel încât să performeze în parametri optimi. Lucrând mult pentru export, avem un parc de utilaje foarte mare, cu diverse funcționalități și posibilități de execuție. Așa că brandul EMA\T are la dispoziție toate aceste utilaje, cel mai mare beneficiu avându-l în etapa de dezvoltare produs, când putem încerca zeci de tipuri de cusături, reglaje, setări și variante, până găsim soluția optimă pentru produsul respectiv, atât din punct de vedere estetic cât și productiv.

Pentru că lucram pentru export, am investit foarte mult în partea de auditare și certificare a fabricii noastre. În ultimii 3 ani focusul nostru a fost pe obținerea certificărilor relevante în domeniul industriei textile, dar și a efectuării de audituri sociale și de mediu, asigurând un ecosistem etic și corect atât pentru client, cât și pentru angajați. Aceste certificări și audituri sunt efectuate și apoi revizuite periodic de către entitățile autorizate, respectarea tuturor criteriilor din spate fiind încă o garanție a calității produselor pe care le creăm și le livrăm. 

Cum a evoluat povestea colecțiilor EMA\T de-a lungul timpului și care sunt temele principale sau poveștile pe care doriți să le transmiteți prin acestea?

Brandul EMA\T împlinește anul acesta 5 ani. Pe parcursul acestor 5 ani am experimentat diverse accente în colecțiile noastre, dar direcția stilistică a fost încă de la început către designuri minimaliste, geometrie, linii drepte, unghiuri și asimetrii, în țesături în general uni, în nuanțele universal definitorii pentru simplitate și eleganță: alb, gri, bej, navy, negru. Uneori mai îndulcim cu paleta cromatică, includem în fiecare colecție și câteva țesături în culori tari și foarte tari. Dacă alegem vreun print, cu siguranță este fie geometric, fie abstract.

Preferința pentru liniile simple și vizualurile geometrice vine din credința mea în puterea matematicii și a statisticii. Am avut norocul de a fi formată de niște profesori extraordinari, foarte metodici, riguroși și dedicați, de la care am învățat poate cel mai important lucru: cum să fii ordonat în gândire și abordare. Întreg universul funcționează după tipare și reguli, într-o formă sau alta totul este matematică. Iar în industria textilă matematica este prezentă în absolut fiecare produs, construcția unui tipar nu ar putea fi posibilă fără matematică. Apoi producția este și ea matematică. Vânzările sunt matematică și statistică.

Mai nou, odată cu apariția fast fashion-ului, inclusiv dorințele consumatorilor au fost traduse în formule matematice. Ne place sau nu, industria modei este matematică.

Și da, în activitatea noastră zilnică din fabrică, ne folosim de foarte multe rapoarte pentru a întelege ce facem, cum facem și ce avem de îmbunătățit. Ne ajută foarte tare background-ul din domeniul financiar să explicăm colegilor cum am transpus noi în cifre activitatea lor și de ce luăm anumite decizii de schimbare a unor procese.

Ce înseamnă ideea de haine multifuncționale în colecțiile EMA\T și cum vă diferențiați prin această abordare?

Deși am experimentat diverse volumetrii și tipare, în cei 5 ani de la lansarea brandului EMA\T colecțiile s-au nișat ca stil abordat, devenind din ce în ce mai orientate către confortul purtătoarei. Marjăm mult pe fibre naturale, folosim mult bumbac, in, lână.

Încercăm să construim colecțiile din modele cu design cât mai simplu, dar care să aibă totuși niște elemente diferențiatoare.

Nu întâmplător unul din sloganurile noastre este „materiale de calitate și modele fără termen de valabilitate”.

Pentru fiecare colecție, alegem țesături cu structuri complementare, tocmai pentru că ajutăm clientele să își construiască o garderobă versatilă. Când participăm la târgurile fizice și ne întâlnim față în față cu clientele noastre, pornim de la ținutele cu care sunt ele îmbrăcate în ziua respectivă și le arătăm 1-2 produse din colecțiile noastre care s-ar potrivi cu acel outfit. Ideea e să aibă mereu la îndemână piese atemporale, care să le placă și peste un an, nu doar să cumpere sub impulsul momentului.

Pe lângă confort, urmărim întotdeauna ca fiecare piesă să poata fi ușor integrată în mai multe outfituri, de la casual până la office. Credem cu tărie în principiul „Less is More“, în sensul că nu e nevoie să avem un dressing plin de haine, ci e indicat să avem puține piese pe care să le putem purta mai mult timp, nu doar un sezon.

Ce înseamnă pentru voi conceptul de „a nu urma niciun trend“?

Să urmezi trenduri rareori poate coexista cu a fi autentic. Puțină lumea știe să le îmbine fără a se vedea efortul; doar dacă ai un talent pentru așa ceva, atunci îți vine natural. Stilul personal este în continuă schimbare și oricum durează mult până îl identifici, până conștientizezi care e stilul în care te simți cel mai bine, care te reprezintă, în care ești TU.

EMA\T este un brand care nu ține cont de niciun trend și nu a ținut cont de trenduri de la bun început.

Cum vă vedeți rolul în promovarea hainelor ca formă de autoexprimare și empowerment personal?

Suntem cu adevarat privilegiați să lucrăm în industria creativă. Din pozitia aceasta avem libertatea de a inspira și de ajuta oamenii să-și exprime individualitatea și să-și conștientizeze puterea interioară.

Pentru noi, moda nu este doar despre a purta haine, ci și despre a încuraja doamnele să-și descopere și să-și celebreze propria identitate.

Vedem hainele ca un mijloc de comunicare a sinelui și a valorilor personale. Fiecare piesă pe care o creăm este concepută cu gândul la diversitatea si aglomeratia fiecarei zile, oferind opțiuni care să se potrivească diferitelor stiluri de viață, gusturi și aspirații.

Atunci când te îmbraci în modul în care te simți cel mai autentic și confortabil, ești mai încrezător și mai puternic în pielea ta. De aceea, ne concentrăm nu doar pe aspectul estetic al hainelor noastre, ci mai ales pe calitatea, confortul și versatilitatea lor, pentru a oferi clientelor noastre instrumentele de care au nevoie pentru a-și asuma cu încredere propria putere și a-și exprima în mod liber identitatea.

Cum v-a venit ideea rulotei cu haine și cum a evoluat această inițiativă în timp?

Rulota mobilă a fost elementul de activare a lansării brandului EMA\T. Pentru că experiența de lucru în corporații era foarte proaspătă, încă nu uitasem cât de aglomerat este programul fiecărei zile. Așa că ideea a fost să oferim clientelor nu doar haine, ci mai ales timp. În loc să aloce câteva ore într-o săptămână pentru amerge la shopping în cel puțin un centru comercial, clienta avea ocazia să își aleagă ținutele preferate chiar la birou, pentru că rulota venea în parcarea corporației. Rulota avea circuit în marile centre de corporații din București și își urmărea traseul pe baza unui calendar, astfel că magazinul revenea în același punct două luni mai târziu, dar cu o colecție nouă, aducând mereu noutăți și fidelizând clientele.

Timp de 9 luni am circulat cu rulota roșie în București, după care a avut neșansa pandemiei, drept pentru care acum este mini-magazinul EMA\T din Focșani, care se poate vizita pe bază de programare.

Totuși, rulota este emblematică pentru brandul nostru. De aceea, o aducem la toate eventimentele noastre fizice, face parte din ADN-ul nostru, este un spațiu mic, dar foarte cool, cu cabină de probă, lumini și oglinzi, cu tablouri inspiraționale și mai ales, cu energia noastră debordantă. Adică un flagship store.

Cum decurge procesul creativ în cadrul brandului EMA\T, având în vedere că nu aveți un designer dedicat?

Nu avem în echipa o persoană care să ocupe pozitia de designer, designul este construit de toată echipa. Nu întâmplător un design este transpus pe hârtie de un constructor de tipare. Însă cele mai importante momente pentru noi sunt sesiunile de fitting. Fiecare mostră pe care o asamblăm este probată de mai multe persoane din echipă, pentru că fiecare corp este diferit, iar rolul nostru este să ne asigurăm că producția va fi adecvată pentru mai multe tipuri de siluetă. În aceste sesiuni analizăm cu foarte mare exigență cum se simte țesătura pe corp, cum se combină comportamentul țesăturii cu designul piesei respective, ce anume trebuie îmbunătățit pe partea tehnică așa încât fitul să fie corect și echilibrat, cum este asamblat produsul și ce trebuie îmbunătățit. Da, unele sesiuni de fitting se încheie prin desființarea modelului. Și e perfect normal să fie așa. Oricât de mult aș iubi o țesătură, dacă nu găsim croiul perfect pentru ea, nu producem. Pentru că nu ar fi corect față de clientii noștri și față de brand.

Care sunt evenimentele și inițiativele sociale pe care le organizați pentru a construi o comunitate angajată în jurul brandului EMA\T?

Primii ani s-au concentrat pe activitatea de e-commerce, mai ales datorită conjucturii pandemice. Pe masură ce a trecut timpul, noi ne-am reintegrat în comunitatea locală și ne-am ancorat în vibe-ul acestui oraș mic, Focșani.

Așa că, la începutul anului trecut am hotărât că vrem să aducem și în Focsani un pic din buzz-ul Bucureștiului. În primăvara anului 2023 am organizat în Focșani primul eveniment fizic de tip fashion fair, numit Rendez-Vous Prive, în care ne prezentăm colecțiile într-un mediu relaxat, cu cafea și prosecco la îndemână, ne întâlnim cu toți prietenii noștri, petrecem o zi împreună și experimentăm diverse combinații stilistice. Și pentru că binele e și mai bun când se face în echipă, donăm un procent din toate vânzările de la acest eveniment către o asociație locală foarte îndragită de comunitatea noastră, care sprijină cazuri medicale grave și foarte grave.

Ne propunem să avem trei astfel de evenimente pe an în Focsani. Chiar acum suntem în plină organizare a celei de-a patra ediții.

Cum contribuie EMA\T la promovarea sustenabilității?

Promovarea sustenabilitatii începe chiar de acasă. Avem trei copii, așa că am învățat să ne folosim foarte eficient toate resursele materiale, energia și timpul. Aceleași principii le aplicăm și în business.

Angajamentul nostru față de sustenabilitate se reflectă în fiecare aspect al afacerii noastre, atât la nivel de fabrică, dar și la nivelul brandului EMA\T, iar aceste practici ne permit să contribuim la reducerea impactului asupra mediului și la promovarea unui model mai responsabil și durabil. Există mai multe modalități prin care contribuim la acest obiectiv: donarea mostrelor, optăm pentru producția în serii mici și foarte mici, utilizarea completă a materialelor și integrarea deadstock-urilor. Am creat chiar și o rubrica de Upcycling, în care prezentam produse temporare pe care le realizăm din deșeurile textile – resturile care rămân din procesul de croire. Avem câteva gulere tip accesorii, măști de dormit, elastice de prins părul, eșarfe. Chiar și câteva covoare lucrate manual prin tehnica țesutului la război, așa cum făceau bunicile noastre pe vremuri.

În dezvoltarea colecțiilor, integrăm în producția noastră și materiale premium clasificate deadstock-uri de către marile case de modă. Această practică nu doar contribuie la reducerea risipei, dar ne și permite să valorificăm materiale de calitate și să sprijinim economia circulară.

Mai mult, absolut toate coletele pe care le livrăm sunt plastic free. Toate articolele de etichetare și ambalare sunt exclusiv din hârtie, carton. Chiar și scotch-ul cu care sigilam cutiile.

Cum spuneam, fabrica noastră este auditată pe tematicile de mediu și responsabilitate socială. Nu uit să spun și că am implementat recent un sistem fotovoltaic și am achiziționat deja prima mașină electrică.

Aceștia sunt doar primii pași în a ne reduce amprenta de carbon. Suntem mândri să facem parte din revoluția verde și să contribuim la un viitor mai durabil.

Cum vedeți evoluția brandului EMA\T în următorii ani și care sunt obiectivele pe care doriți să le atingeți?

Din ampla experiență cu fabrica de producție, am învățat că e important să Dream Big dar pentru noi e și mai important să construim pas cu pas, puțin câte puțin.

Am depășit de mult etapa de validare a produselor noastre și a conceptului de brand. După 5 ani de experiență, în care am și greșit dar am și învătat mult, ne pregătim de consolidarea brandului.

În primul rând, vrem să difersificăm canalele de vânzare, astfel încât să găsim soluții de a fi mai aproape și de clientele din orașele mari ale țării, nu doar București.

În paralel, anul acesta este anul în care am demarat procesul de labeling upgrade, ne-a luat 5 ani să găsim acel furnizor de embleme care să nu zgârie la purtare. Dar l-am găsit, așadar colecția de toamnă 2024 va fi prima colecție cu noile embleme.

Pentru că trebuie să fim mereu reactivi și flexibili, website-ul va intra și el într-un proces de review.

Cel mai interesant aspect este că în prezent cochetăm cu ideea deschiderii unui showroom exclusiv EMA\T în București. Dar momentan atât din culise. Pe contul de Instagram postăm destul de des frânturi din activitatea noastră de zi cu zi, așa că asigurați-vă că ne urmăriți.

Business Leaders

View all posts