Povestea cofetăriei L’Amande a început în urmă cu 5 ani, însă interesul Danielei Alecse pentru alimentația fără gluten exista încă din 2015, când a fost diagnosticată cu boală celiacă.
Analizele îndelungate care trebuiau să explice anemia severă de care aceasta suferea au indicat un diagnostic despre care nu se știa foarte multe în acea perioadă: intoleranță la gluten.
„A fost boală celiacă silențioasă, nu am avut simptomele clasice. Nu am avut balonări sau dureri de stomac, dar eram anemică. De aproximativ 15 ani încercam să găsesc cauza lipsei de fier. Am fost la foarte mulți medici care mi-au dat tot felul de diagnostice. Abia mă mai țineam pe picioare, iar medicul de familie mi-a spus că cel mai probabil este cancer gastrointestinal. Apoi am dat peste un medic tânăr care mi-a zis că n-am cancer, dar că o să fiu nevoită să-mi schimb complet regimul de viață“, povestește Daniela Alecse.
Intoleranța la gluten poate duce la infertilitate, depresie sau chiar cancer gastrointestinal
Boala celiacă este diagnosticată la o persoană din 200 la nivel mondial, fiind de 2-3 ori mai frecventă la femei. În cazul acestor pacienți este interzis consumul de grâu, secară, orz, ovăz, griș, amidon din grâu. Ingestia de gluten declanșează o reacie autoimună care, în cazurile cele mai grave, poate duce inclusiv la infertilitate, depresie sau chiar cancer gastrointestinal.
Pentru că la noi boala nu era foarte cunoscută în urmă cu șase ani, Daniela Alecse a început să citească în presa internațională orice informație găsea despre boala celiacă și alimentația celor care au primit acest diagnostic.
„În străinătate este foarte cunoscut subiectul, ei sunt foarte educați. Ne dezvoltăm și noi pe nișa asta destul de bine, dar mai avem foarte multe de învățat. Încă mai sunt oameni care intră în cofetărie și mă întreabă cum scoatem glutenul din făină“, povestește fondatoarea L’Amande.
A renunțat la jobul în asigurări pentru a-și deschide propria cofetărie
Pentru că nu găsea de unde să cumpere pâine fără gluten în acea perioadă, Daniela a comandat făinuri și a început să-și prepare singură. Apoi a început să le facă prăjituri copiilor, iar până la a renunța la jobul în asigurări pentru a-și deschide propria cofetărie nu a mai fost decât un pas.
„La început ne-a fost foarte greu. Multe dintre rețete sunt ale mamei, iar în majoritatea cantitatea de făină este „cât cuprinde“. Nici distribuitorii nu știau ce înseamnă ingrediente fără gluten. Au fost foarte puțini cei care chiar și-au dorit să mă ajute“, își amintește fondatoarea cofetăriei.
Prăjiturile L’Amande sunt făcute din făinuri de migdale, orez, mazăre, tapioca, mei sau quinoa, care au diversele mousse-uri de fructe și frișcă vegană. De asemenea, în cofetărie mai pot fi găsite diverse sortimente de biscuiți și fursecuri, majoritatea prăjiturilor copilăriei, produse de patiserie, pizza și pâine fără gluten.
L’Amande a lansat de curând și sistemul de franciză, primul magazin deschizându-l la Bacău
„Mi-am dorit mult să deschis francize și să extend L’Amande în țară. Dar în momentul în care am semnat contractul nu am dormit câteva nopți. Cel mai dificil este să găsești partenerul care să fie pe sufletul tău dar și potrivit conceptului. Consultanții noștri în francizare au avut zeci de interviuri. Trebuie să aibă un anumit profil și să înțeleagă că businessul acesta este dincolo de profit și de bani, că trebuie să ducă povestea mai departe“, a adăugat Daniela Alecse, fondatoarea L’Amande.
Cofetaria L’Amande a fost acreditată GLUTEN FREE în anul 2019, prin programul Eating Out facilitat de ARIG.
Adauga comentariu