Business Leaders > Lideri > Delia Dragomir, cofondatoarea EUCOM: „Avem clienți mari, nume internaționale, care colaborează cu noi de mai bine de 10 ani. Pentru mine asta înseamnă performanță“

Fondată de cuplul de timișoreni Delia și Silviu Dragomir, compania Eucom este cel mai mare furnizor de cursuri de limbi străine pentru sectorul corporate din România. Se diferențiază în piață prin propriul program de language learning, cei peste 150 de traineri pe care îi are și platforma online pusă la dispoziția cursanților pentru a încuraja o învățare continuă.

În 2022, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1.4 milioane de euro, cu o creștere de 10% față de 2021, însă dumul spre succes al celor doi antreprenori nu a fost unul ușor. Delia și Silviu au trecut prin criza economică din 2008, pandemie și alte provocări interne care au cerut schimbări importante în companie. Delia Dragomir a fost cea care, ascultându-și intuiția, a decis în 2008 să mute compania la București, după instalarea crizei la nivel internațional. Decizia sa a făcut ca EUCOM să rămână pe piață și să devină principalul furnizor de cursuri de limbi străine.

„Au fost câteva decizii importante pe care le-am luat pur și simplu pe bază de intuiție. O decizie majoră a fost să renunțăm la cursurile B2C și să facem doar cursuri B2B. Nu era o decizie justificată, nu erau niște cercetări în spate, nu era o cerere mare în spate. Și totuși am simțit că trebuie să renunțăm la cursurile B2C și să ne axăm pe zona de B2B, exclusiv pe clienți corporate. A doua decizie majoră a fost în 2008, însărcinată fiind cu primul copil, am decis să ne mutăm în București.  A fost un lucru bun, pentru că internațional se instalase criza, dar la noi în țară încă nu se simțea. Faptul că ne-am mutat în București ne-a permis să ajungem unde suntem astăzi. Dacă rămâneam în Timișoara, astăzi cred că nu mai eram în piață.“ – DELIA DRAGOMIR

Cum arată EUCOM în 2023 și ce noutăți ați adus pe piață?

Suntem mândri că am format o echipă de top management: avem un manager operațional, un head of sales, un training manager. Până anul trecut, noi doi eram cei cu experiență, acum ne-am luat oameni cu experiență pe lângă noi doi.  

Suntem în lucru cu multe proiecte din zona de produse. Este aproape gata un nou tip de testare lingvistică, iar la finalul lunii martie, va fi gata și o nouă platformă pe partea de cursuri. În plus, am intensificat activitatea în zona de digital.

De ce ai simțit că aduci în echipa de management oameni cu experiență?

Am văzut că doar doar eu și Silviu generam idei. În 2019 aveam o cifră de afacere de 1 milion și jumătate de euro. De atunci și până acum, ne-am tot învârtit în jurul acestei cifre. Acesta a fost un semnal clar de alarmă că până aici am putut noi doi să ducem businessul. Ca să creștem, avem nevoie de o echipă de management.

Până acum am lucrat foarte mult cu persoane la început de drum. Dar acest lucru implică o resursă mare de timp, mai ales din partea mea. Având și copiii, anvergura businessului, nu mă mai simțeam capabilă să iau juniori pe care să-i cresc de la zero. Am văzut potențial mare în piață, am fost la evenimente internaționale și am văzut interesul existent, în special în zona de testări lingvistice și ne-am dat seama că se poate mai mult. Așa am decis să aducem oameni cu experiență, care să completeze acolo unde noi nu suntem buni. Noi am început făcând de toate, cu excepția predării. Apoi am înțeles că nu trebuie să știm să le facem pe toate.

Ce ne poți spune despre noile cursuri de engleză pentru antreprenori?

Odată cu pandemia am intrat mai mult în contact cu antreprenorii. Vorbind cu ei, ne-am dat seama că există o mare problemă pe partea de limbă engleză. Ca antreprenor care lucrează mult cu piața din România, realizezi că nu ai cu cine să exersezi, cu cine să conversezi în limba engleză. Chiar dacă o cunoști, o stăpânești la nivel conversațional, de networking, dar când trebuie să porți negocieri, să închei contracte cu parteneri, îți dai seama că există lacune. Nu ai tu încredere în tine și acest lucru se simte. Așa ne-am gândit să lansăm cursurile de engleză pentru antreprenori. Cunoșteam mediul de corporație din România, care sunt cerințele și nevoile, așa că ne-am gândit să ne ducem spre zona de antreprenoriat.

Se vorbește tot mai mult despre tehnologie avansată, inteligență artificială. Ați implementat un astfel de sistem, v-ați adaptat cursurile?

Noi dintotdeauna am folosit-o în activitatea zilnică, am dezvoltat platforme interne care să ne ușureze activitatea și nouă, dar și clienților noștri. Totodată, am sprijinit și HR-ul, pentru că astfel se furnizează date, statistici, rapoarte. Un HR chiar dacă face resurse umane, lucrează și cu foarte multe cifre, multe este dificil să le centralizezi rapid, având în vedere timpul limitat.

La EUCOM am adus omul și tehnologia la un loc. Am identificat mai întâi o nevoie – pentru un angajat din corporație devine din ce în ce mai dificil să participe la două sesiuni de curs pe săptămână, datorită activității pe care o desfășoară. Atunci ne-am gândit la o sesiune de curs pe săptămână cu un trainer, iar  în paralel să aibă activități pe o platformă. Trainerul alocat îți indică anumite activități pe care să le desfășori și apoi îți oferă feedback.

Ne-am dat seama că este greu să rămâi ancorat într-un proces de învățare, mai ales când este vorba despre o limbă străină, pentru că durează mult. La început ai entuziasm, dar durează doar o perioadă, apoi începi să anulezi sesiuni și să nu-ți mai găsești timp. Ai nevoie de cineva care să te motiveze și să îți păstreze interesul.

Care sunt elementele care ne ajută să învățăm mai rapid o limbă străină?

Cel mai mult te ajută să îți formezi o rutină, să îți setezi un program zilnic, să ai exercițiu. Dacă citești un articol, trebuie să o faci cu foaia și pixul în față, să cauți ce nu înțelegi și să faci legături. La fel și cu un podcast și cu un film, trebuie să pui pauză și să cauți cuvintele pe care nu le-ai înțeles, să reiei. Este dificil pentru că majoritatea înțelege mesajul și există tendința de a trece peste, dar nu este corect. O pastilă magică nu există. Un trainer nu poate să facă munca în locul tău, este nevoie și de activitate individuală.

Silviu și Delia Dragomir

Există cerere mare pentru o anumită limbă străină, alta decât engleză?

Limbile cele mai căutate sunt franceză, germană, spaniolă, italiană și română. Româna a fost și pentru noi o mare surpriză. În urmă cu câțiva ani am făcut o analiză și am descoperit că româna era în top 5 cele mai solicitate cursuri. De limba română sunt interesați expații, vor să știe cultura noastră din dorința de a se integra.

Ce înseamnă performanța pentru tine?

Îmi vin în minte clienți mari, nume internaționale, care colaborează cu noi de mai bine de 10 ani, iar pentru mine asta înseamnă performanță: calitatea serviciilor pe care le oferi clientului și faptul că rămâne lângă tine când există ofertă în piață. Are variante, dar totuși decide să continue colaborarea cu tine.

Un alt exemplu de performanță: am avut clienți- companii care au decis la nivel de grup să schimbe furnizorul și toate țările să lucreze cu un singur furnizor. Spre surprinderea noastră, câteva nume mari de companii au decis să colaboreze cu noi în continuare. Ne-a oferit un sentiment de mulțumire. Oamenii au avut ca motiv doar performanța, rezultatele activității noastre.

De la momentul în care EUCOM a intrat pe piață și până în prezent, cum s-a schimbat acest domeniu, există concurență mai mare?

După pandemie, au apărut companii care oferă aceste servicii exclusiv online și devin concurenții noștri. Sunt companii orientate pe modelul de licențiere, vând bulk licențe și chiar un client mare de-ai noștri a achiziționat licențele respective, însă oamenii nu le folosesc. Degeaba iei licență la un curs, dacă nu este cineva care să te atragă, să te motiveze. În ultimul an, au apărut concurenți noi pe piață.

Cum reușești să-ți menții disciplina și motivația în business?

Am momente și momente. Sunt momente în care mi-e greu, sunt obosită și atunci mă ajută mult să evadez odată cu vacanțele copiilor, ascult un podcast, merg la un eveniment, citesc un feedback și starea se schimbă. Sunt și momente dificile în care situațiile te depășeșc. Te ajută foarte mult rutina. Am un program, o rutină, dar sunt și flexibilă. Mă ajută mult să știu ce am de făcut, să lucrez cu calendarul, să le am programate în avans pe o perioadă mai lungă de timp. Las și intervale libere, care să-mi permită să inserez evenimente.

Se promovează foarte mult grupurile de networking, au luat amploare în ultima perioadă. Ce importanță au pentru tine, le recomanzi?

Sunt importante, pentru că adună laolaltă oameni cu aceleași valori, un scop comun. Se creează o atmosferă de siguranță. Ne-a lipsit mult partea de vulnerabilitate. Am simțit-o și eu. Îmi era teamă să spun că nu știu să fac un anumit lucru, eu care am pus bazele companiei. Pentru angajați trebuie să ai răspuns. Când nu știam, mă măcinau.

În astfel de grupuri poți fi vulnerabil și împărtășești experiențele cu alți oameni. În social-media toți pun doar partea bună, dar în spate sunt gânduri și frământări. Când auzi că și alții trec prin asta, cumva nu ți se mai pare că ai o problemă. Sunt multe grupuri, eu m-am dus în zona de antreprenoriat, mame în antreprenoriat. Este un subiect care mă interesează, având copiii și fiind activă și în viața lor, îmi place să le îmbin.

Cum investești în tine, ca antreprenor?

Este o combinație. Particip și la cursuri, citesc foarte mult autobiografii – mă fascinează, sunt multe de învățat. Am citit Pământul făgăduinței-Barack Obama și când am văzut că și el s-a frământat, a avut nesiguranțe, scenarii, mi-am dat seama că dacă la acel nivel înalt se întâmplă, este în regula ca eu să pot experimenta aceleași stări.

Ne poți recomanda cărți care ți-au plăcut foarte mult?

Mi-a plăcut foarte mult Twelve rules for life –Jordan Peterson sau Esențialismul – Greg McKeown. 

Care este lucrul cel mai valoros pe care l-ai învățat de la mentorul tău?

Cel mai valoros a fost să înțeleg și să accept că pentru a obține echilibru și performanță ai nevoie și de un mediu plăcut, de o atmosferă plăcută la locul de muncă, dar și de reguli și responsabilități clare și măsurabile. Altfel, nu reușești să ai performanță. Mi-a fost dificil să impun reguli oamenilor, să evaluez după regulile respective. Între timp, lucrurile s-au schimbat în bine.

Îți place în mod deosebit un antreprenor sau parcursul unei companii românești?

Sunt mulți și îi descopăr la evenimentele de networking. Ce am remarcat este faptul că mulți au început fără experiență, luând totul ca pe o joacă, au crescut treptat. Apoi începe să-ți placă.

Un exemplu ar fi soții Talpeș- Florin și Măriuca de la Bitdefender- pe care îi apreciez pentru că sunt umani, fără fițe și pretenții. Deși au înființat o companie recunoscută, care are un cuvânt de spus în domeniu. Îmi plac proiectele în care se implică. Sunt uniți, sunt preocupați de toate ariile vieții lor. Nu s-au adâncit doar în business.

Ce sfat primit de la mentor sau lecție de business vrei să împărtășești cu cei din comunitatea Business Leaders?

Ca sfat, pentru un antreprenor la început de drum ar fi – încearcă, deschide un business, nu te sfii să joci mai multe roluri în organizația ta! Așa poți crește. Rămâi conștient că este nevoie de multă muncă, sacrificii, compromisuri!

Noi avem în spate ani în care nu ne-am permis anumite lucruri, nu am mers nicăieri, dar acum putem face asta. Întotdeauna ai de ales.

Lizeta Maria

View all posts