Business Leaders > Noutati > De la ospitalitate la artă. INTERVIU Marius Șorănescu, Director General Hotel Bellaria Iași

Hotelul Bellaria reprezintă un cunoscut loc de cazare pentru turiștii care ajung în Iași – orașul celor șapte coline , locația remarcându-se prin ospitalitate, artă și cultură. Cu o tradiție ce acoperă trei decenii, acest business de familie a cunoscut o dezvoltare notabilă, trecând de la statutul unei grădini de vară înconjurată de liliac, la un adevărat simbol al orașului.

Cu un puternic accent asupra culturii, Hotelul Bellaria găzduiește în restaurantul său evenimente tematice, contribuind astfel la promovarea și conservarea tradițiilor locale. Mai mult, aici oaspeții au ocazia de a savura preparate tradiționale într-un cadru elegant și rafinat sau mâncărurile preferate ale unor mari personalități ale României.

Despre istoria hotelului, evenimente ce urmează a fi organizate aici și planuri de dezvoltare am discutat cu Marius Șorănescu, Director General Bellaria.

Business Leaders: Care este istoria hotelului Bellaria?

Marius Șorănescu, Director General Hotel Bellaria: În 1999, tatăl meu a primit propunerea de a cumpăra locația existentă. Nu a fost foarte hotărât, cu atât mai mult cu cât atunci el activa într-un alt domeniu. Nu-și dorea neapărat o investiție, dar ușor-ușor a devenit pasionat și fascinat de potențialul acestui loc. La acel moment exista o grădină de vară, slab dotată, cu mese de metal și scaune de plastic. Tatăl meu a început să refacă grădina de vară, construind la un an distanță și primul restaurant cu 20 de locuri, care a fost extins mai târziu, transformându-se în restaurant a la carte cu specific internațional și, ulterior, salon de evenimente. De-a lungul anilor, tot profitul a fost reinvestit. Mica grădină de la început a devenit o locație de evenimente, hotel și un restaurant cu o capacitate totală de aproximativ 800 de persoane.

În 2006 am venit și eu în firmă. A fost anul în care am inaugurat restaurantul Rustic, cu specific românesc, iar anul următor am deschis un nou salon de evenimente – „Gourmet”, inspirat din eleganța epocii Victoriene. În 2008 am dat în funcțiune primele camere de hotel, iar în 2013 o parte din Grădina de Vară a devenit al treilea salon pentru evenimente – Loja Domnească.

Acum mai avem o altă jumătate a hotelului în construcție, funcționale fiind deocamdată 47 de camere. Proiectul are prevăzute în total 88 de camere, cu o arhitectură clasică la interior, dar modernă la exterior, hotelul fiind realizat din pereți cortină. Ideea a fost de a sparge tiparele arhitecturale și de a surprinde: de la exterior, sticla te duce cu gândul la ceva modern, iar când pășești în interior găsești o cameră cu mobilier din lemn masiv și detalii bine armonizate.

Bellaria Hotel – locul în care natura și ospitalitatea își dau mâna

Bellaria este un loc călduros și plin de verdeață, unde ospitalitatea este mereu apreciată. Grădina de vară, zona centrală a complexului, este un cadru natural pe care ne străduim să-l întreținem cât mai bine, protejându-l în același timp.

De altfel, ne străduim să fim cât mai prietenoși cu mediul. La livrări folosim ambalaj biodegradabil în proporție de 99%, am renunțat la miniaturile cosmetice din hotel pentru protejarea mediului și a genera cât mai puțin consum de plastic. Corpurile de iluminat sunt LED pentru reducerea consumului de energie electrică. De asemenea, reciclăm selectiv foarte mult.

File de istorie, drag de natură și responsabilitate față de generațiile viitoare

În cadrul unui proiect european, voi urma un curs pentru management la o universitate din Bruxelles, un curs axat pe ecoturism și economie circulară. Restaurantul Rustic, ce are specific românesc, se încadrează și la capitolul economie circulară pentru că pregătim aproape totul cu produse locale. Punem accent pe tot ce provine din zona noastră, iar în meniu am evidențiat sortimentele de vin și bere produse în apropierea Iașiului.

Dincolo de a fi un restaurant care servește oamenilor un preparat, vrem să inspirăm ceva mai mult. Noi ne dorim să rămână ceva după noi, ne bucurăm de acum, învățăm din trecut, dar este bine să ne gândim și la următoarele generații.

Ca și preparate specifice, mai puțin întâlnite în alte locații, avem alivanca – un desert făcut din mălai, cu smântână, dulceață de casă. În plus, în fiecare an, alegem o personalitate din istoria României, evident că tot din zona noastră, pe gusturile căreia conturăm File de istorie gastronomică. Suntem convinși că personalitățile marcante din trecut ne pot ajuta să devenim mai buni, putem lua ca exemplu ceea ce au făcut ei. Până acum am avut trei personalități, iar pentru documentare privind obiceiurile lor culinare am vizitat muzeele din Iași dedicate lor. Așa am aflat, de exemplu, că Eminescu nu era gurmand, dar iubea să bea cafea și să-și cumpere cărți. În însemnările unuia dintre prietenii săi am găsit relatări despre o întâmplare cu referiri culinare legată de marele poet. La Ion Creangă a fost mai ușor să ne decidem asupra preparatelor, având în vedere dragostea lui pentru bucate. În acest sezon, Mihail Kogălniceanu este muza Filelor. Ne-am bucurat să-i descoperim o nouă  valență: acela de scriitor de rețete culinare, în compania lui Costache Negruzzi.

Hotel Bellaria, locul poveștilor gastronomice

În privința restaurantului  à la carte, noi considerăm că mai mult decât a prepara o mâncare încercăm să dăm valoare orașului. Am primit propuneri să facem, de exemplu, o pizzerie, care comercial ar fi avut impact, mai ales pe partea de livrări. Dar, noi, pe lângă latura comercială, ne dorim să aducem comunității valoare prin păstrarea și cultivarea valorilor românești.

Așa cum le transmit colegilor mei ospătari, dacă vrei să fii un om care mută o tavă dintr-o parte în alta, poți fi doar atât. Dar dacă vrei să fii un om care reușește în acest domeniu, poți să cunoști meniul, să știi detaliile preparatelor, cum pot fi consumate, ce le potențează gustul, ce băutură merge cel mai bine asociată, când și cum să bei cafeaua etc.

Cu cât cunosc mai mult aceste lucruri colegii, cu atât transmit valoare. Cum e cazul unui sortiment de brânză din meniu, o brânză de Țaga, care are o poveste. Boierului i-a fost furată brânza de către țărani și au ascuns-o într-o grotă. După câteva săptămâni acesta a găsit brânza furată și a gustat din ea, pentru a vedea dacă mai este bună pentru consum. A fost surprinsde noul gust,mai bun decât originalul. S-a descoperit că în peștera respectivă este rezidentă o bacterie ce nu poate fi replicată în laborator. Zona a fost cumpărată de Napolact, care comercializează  această brânză maturată românească deosebită, cu o poveste ce poate fi spusă oamenilor, la masă. Iar pentru cei care preferă să descopere ei înșiși, am strecurat în meniu un QR CODE ce duce la această legendă.

Din dragoste pentru artă și respect pentru artiști…

Când a preluat locația, tatăl meu nu se vedea investind în domeniul ospitalității. El este pasionat de artă, a terminat Liceul de Arte Plastice, apoi a absolvit Dreptul. Dar a susținut întotdeauna comunitatea artistică. Știu că, la acel moment de început, eram primul restaurant din zonă care afișa tablouri originale, semnate de artiștii din Iași.

Acum, în tot complexul, avem multe tablouri de la pictori din Iași, sculpturi, în restaurantul Rustic sunt basoreliefuri realizate de Daniel Leș, un meșter olar deosebit de talentat. Ne-a surprins cât a lucrat aici o săptămână. Ne-a povestit cu modestie că el a făcut o parte din decorul pentru filmul Troia, cu Brad Pitt.

Considerăm că picturile și sculpturile dau și unicitate locului. La începutul lunii mai, când Grădina de Vară este plină cu liliac înflorit, organizăm evenimentul Sărbătoarea Liliacului. La ideea tatălui meu, evenimentul înseamnă un concurs adresat tinerilor artiști-studenți și masteranzi, care își expun lucrările în restaurantele complexului, pe holurile hotelului, dar și în Grădina de Vară. Un juriu, format din profesori de artă, critici de specialitate și reprezentantul hotelului – tatăl meu – stabilește lucrările câștigătoare, iar în cadrul unei seri de gală, în care se vernisează și o expoziție a lucrărilor artiștilor consacrați locali, acordăm premiile  corespunzătoare tinerilor artiști.

În fiecare an ne-au surprins cu diversitatea stilurilor și felul în care au ales să reprezinte varietatea subiectelor abordate. Din păcate, o dată cu venirea pandemiei, a trebuit să punem pauză acestui proiect, dar vom relua în anii următori.

Din grijă pentru comunitate. O.M.D. pentru promovarea Iașiului

Iașiul nu are o zonă turistică concentrată într-o zonă mai restrânsă. Obiectivele turistice de interes se întind în tot orașul. De aceea Asociația Iași Travel, pe care noi o recomandăm pentru tot ce ține de ghiduri turistice și destinații în Iași, propune o altă abordare a Iașiului, împărțindu-l în șapte trasee tematice: Unirii, Artelor, Comunismului, Pelerinului, Evreiesc, Romantic și Activ. De curând au inaugurat și un tur al conacelor și caselor boierești din județul Iași. Sunt foarte bine documentați, profesioniști și apreciem că implică și studenții în activitățile lor. Din același drag de Iași oferă și tururi gratuite.  

Foarte multe lucruri care au dat valoare României moderne provin din Iași: prima universitate, prima bibliotecă, primul teatru, prima grădină botanică, prima femeie a absolvit o universitate  la Iași. Credem în potențialul Iașiului și tocmai din acest motiv suntem și membri fondatori ai asociației Destination Iași, Organizație de Management al Destinației turistice, ce își propune să aducă mai multă valoare orașului și comunității prin proiectele implementate.

Planuri pentru viitor

Mai avem jumătate de hotel în construcție, cele 41 de camere. Structura este gata, dar încă nu este finalizat interior-exterior. Intenționăm să finalizăm în viitorul apropiat. Gradul nostru de ocupare este foarte ridicat și cifrele arată că putem crește. Avem în vedere și un SPA Center. Este un plus pentru hotel, dar ne dorim să fie și un centru profitabil. În general SPA-urile sunt centre de cost, turiștii, deși le solicită, nu apelează la aceste servicii, dar noi ne dorim să fie un centru de profit.

În viitorul îndepărtat ne dorim să ne extindem. Considerăm că experiența acumulată și faptul că oaspeții ne apreciază reprezintă o bază solidă pe care putem construi proiecte noi, care să aducă valoare.

Lizeta Maria

View all posts