Comunicatele sporesc vizibilitatea unei companii sau a unei persoane și ajută la creșterea credibilității în ochii jurnaliștilor și a clienților, contribuind la construirea unei imagini publice pozitive.
Pentru redactarea unui comunicat de presă este nevoie de timp, răbare și ceva pricepere. Dar nu este imposibil atunci când dorința de a-ți scoate businessul în față este suficient de mare.
De ce trebuie să ții cont atunci când scrii un comunicat de presă:
Alege tema comunicatului de presă și găsește un unghi potrivit pentru a-i crește relevanța. Asigură-te că ai un mesaj de transmis, că vii cu o noutate și că informația prezintă interes pentru o categorie importantă de public. Înainte de a alege tema, pune-te în locul jurnalistului și gândește-te dacă informațiile transmise sunt de interes. Ai în vedere că jurnaliștii primesc zeci de comunicate zilnic și că ai la dispoziție mai puțin de 10 secunde pentru a-i convinge să citească.
Stabilește o structură a comunicatului și ține cont de principiul piramidei inversate: la începutul textului se transmit cele mai importante informații, apoi cele care susțin tema aleasă, precizări și argumente, iar la final detalii despre companie. Verifică dacă informațiile răspund la întrebările: Cine ? Ce? Unde ? Cand ? De ce ? si Cum?
Dacă este cazul, nu uita să incluzi studii, analize, statistici și opinii.
Este important să adaugi citate, acestea aduc autenticitate unui articol și pot atrage cititorul. Ai în vedere să nu repeți ceea ce s-a spus deja.
Fii autentic. Jurnaliștii sunt tentați să aleagă subiecte autentice și antreprenori care se diferențiază în piață. Încearcă să explici în ce constă afacerea ta într-o manieră cât mai interesantă, include un studiu sau păreri cu privire la starea pieței, trenduri, situații întâlnite în business. Poți include și părerea unui specialist din piață care să susțină tema aleasă.
Comunicatul NU este advertorial. Majoritatea comunicatelor pe care jurnaliștii le primesc sunt reclame. Evită să trimiți informații comerciale prin care speri să vinzi serviciile sau produsele companiei.
Către cine trimit comunicatul de presă?
Alcătuiește o listă a publicațiilor pe care publicul tău țintă le citește. Următorul pas este să faci o listă a jurnaliștilor care scriu despre domeniul de activitate al companiei tale. Majoritatea au adresele de e-mail afișate pe site, așa că trimite comunicatul la câțiva editori atent selectați.
Spor la scris!
DESPRE MINE
Numele meu este Lizeta Oprea, sunt jurnalistă, om de comunicare și fondatoarea site-ului www.businessleaders.ro
În ultimii 15 ani am lucrat în radio, TV, presă scrisă și am oferit servicii de PR și comunicare câtorva companii care au ca domeniu de activitate comerț, sănătate și servicii de training. Experiența de până acum mă ajută să înțeleg în ce măsură brandurile își comunică în mod relevant povestea, misiunea asumată fiind aceea de a-i susține pe antreprenori să-și transmită mesajul către public într-o manieră de impact care să le aducă vizibilitate și plus valoare.
Ce putem lucru împreună: construim povestea brandului, scriem comunicate de presă, facem traininguri media și video de prezentare pentru site-ul companiei.
Dacă vrei să înțelegi mai bine cum să scrii un comunicat de presă și ce teme ar putea fi de interes pentru jurnaliști, te invit să lucrăm împreună.
Contact: lizeta.oprea@businessleaders.ro