În lumea antreprenoriatului întâlnim adesea povești extraordinare care au ca punct comun determinarea și transformarea. Una dintre aceste povești inspiraționale este și cea a antreprenoarei Carmen Dumitru, o mamă dedicată care și-a transformat pasiunea pentru copii într-o afacere cu impact semnificativ în comunitatea sa. Deși avea o carieră de succes în vânzări, Carmen a simțit că nu le oferă copiilor suficient timp și implicare. Această conștientizare a fost punctul de plecare pentru o schimbare a direcției profesionale și lansarea Acvatic Bebe Club.
În anul 2013, Carmen Dumitru a investit economiile familiei în această inițiativă, aducând în comunitate soluția la o nevoie nesatisfăcută: accesul la o educație acvatică de calitate pentru copiii mici. Cu ajutorul unei echipe de specialiști, a dezvoltat „Metoda ABC“, o abordare unică de predare care se concentrează pe acomodarea blândă în apă, jocuri și interacțiune pozitivă cu bebelușii.
Mai mult decât atât, antreprenoarea a demarat de curând un demers semnificativ care aduce în atenția autorităților o problemă de sănătate actuală în România – prematuritatea. Proiectul susține informarea corectă a familiilor aflate în această situație și contribuie la o abordare integrată și consolidarea echipei de intervenție formată din Familie -Medic – Instituții. Ghidul de Monitorizare și Intervenție Timpurie „Carnetul Prematurului și Nou-Născutului Vulnerabil“ este un instrument practic și util pentru monitorizarea și intervenția timpurie în îngrijirea copiilor născuți prematur sau cu risc. Susține inițiativa Acvativ Bebe Club – Sondaj -Experiența Prematurității
Business Leaders: Ce te-a inspirat să intri în lumea antreprenoriatului în domeniul înotului pentru copii? Există o poveste sau o experiență personală care te-a condus în această direcție?
Carmen Dumitru: Se spune că dragostea de mamă este combustibilul care te împinge să faci imposibilul. Am ajuns unde sunt acum din dorința de a fi cât mai aproape de fetele mele și de a le oferi ce este mai bun. Când am devenit mamă, mi-am dat seama că jobul meu de manager de vânzări nu îmi va permite să petrec timp cu ele atât cât mi-aș fi dorit. Apoi am căutat o piscină unde ele să se bucure de beneficiile educației acvatice în siguranță, cu servicii și condiții de igienizare adaptate copiilor mici și cu instructori profesioniști, empatici și pregătiți să lucreze cu bebeluși. Și nu am găsit-o. Nu mă mulțumea nimic. Și am identificat această nevoie a părinților. Apoi am adăugat peste și dorința mea de a-mi face propriul meu program pentru a fi cât mai prezentă în viața copiilor mei. Așa că în 2013 am pus pe tava investiției economiile familiei, am valorificat nevoia identificată și am pus tot sufletul și know-how-ul meu în ea, având mereu în gând propria mea exigență cu privire la acest domeniu.
Cum vezi impactul Acvatic Bebe Club asupra dezvoltării copiilor din comunitate? Există povești de succes ale unor copii care au evoluat semnificativ datorită programelor voastre?
Aș avea zeci de povești, care mai de care mai emoționante, care îmi umplu sufletul de bucurie și entuziasm și mă fac să merg mai departe, să mă străduiesc să ofer părinților siguranța, fizică și emoțională, că micuții lor sunt pe cele mai bune mâini. Toți copiii care ne calcă pragul au evoluții spectaculoase și ador să le urmăresc dezvoltarea. Fiecare în parte este special pentru noi și primește atenția și concentrarea noastră astfel încât să aplaudăm cu entuziasm fiecare săritură în apă, fiecare râset relaxant și chicotit jucăuș. Acvatic Bebe Club este parte integrantă din comunitate, tocmai prin faptul că fiecare copil este o poveste de succes.
De obicei, cluburile de înot sunt considerate o activitate de agrement. Cum reușești să integrezi elemente educaționale în programul vostru? Există avantaje cognitive sau emoționale care se pot obține prin intermediul acestui sport?
Cum spuneam mai sus, sunt exigentă și mai adaug și puțin perfecționism la asta. Așa că atunci când am pășit pe acest drum am decis să nu fac rabat de la nimic și să dezvolt un serviciu premium. Am pus bazele unei metode proprii de educație acvatică, metoda ABC, dezvoltată cu ajutorul unei echipe de psihologi, antrenori de înot și pediatrii, o metodă care să ia tot ce este mai bun din acest domeniu și să ofere copiilor încă de la 3 luni de viață beneficii care să îi ajute pentru tot restul vieții lor. Mediul acvatic este mult mai permisiv, așa că multe mișcări dificile pe uscat, dar avantajoase pentru dezvoltarea copilului, devin mult mai facil de pus în practică. Și de aici dezvoltăm un tonus fizic grozav fiecărui micuț. Însă este mai mult de atât, depășim bariera fizică și ajungem și la un antrenament al abilităților sociale și emoționale, al cultivării stimei de sine, curajului și încrederii.
Ce presupune această metodă și care sunt beneficiile ei?
Metoda de predare ABC (acronimele numelui nostru) presupune acomodarea celor mici cu apa urmând ritmul lor de dezvoltare și evolutie, într-un protocol de lecție în care urmărirea achizițiilor acvatice se face prin joacă. Fiecare literă din metodă are o semnificație:
- Acomodare blandă cu mediul acvatic
- Buna dispoziție prin jocuri și jucării acvatice inedite
- Comunicare pozitivă bazată pe încurajări
E o metodă ce anual o evaluăm și o perfecționăm alături de psihologi, pentru a căuta mereu o abordare pozitivă la comportamentele celor mici și a oferi chiar părinților instrumente prin care să poată continua acasă ceea ce specialiștii noștri clădesc în cadrul lecțiilor de educație acvatică.
Ce te-a determinat să lansezi proiectul „Carnetul Prematurului și Nou-Născutului Vulnerabil“ și ce vă doriți să schimbați?
Credem că schimbările mari se fac cu pași mici. Noi ne dorim un sistem amplu de suport pentru copiii născuți prematur sau cu diverse patologii. De aceea am numit „Misiunea Vulnerabilii“ întregul demers, pe care însă vrem să îl facem etapizat. Pentru a construi o structură durabilă, primul pas este să facem o fundație trainică. În acest sens, avem o echipă de lucru formată din medici și persoane care își doresc să îmbunătățească accesul la informație și terapii pentru acești copii. Avem de asemenea idei de acțiuni concrete, care răspund acestor nevoi de informare din surse verificate, credibile și oficiale, respectiv implementarea carnetului prematurului si implementarea terapiei „Kangaroo Care“ în maternități.
Într-o lume în care tehnologia devine tot mai prezentă în viețile copiilor, cum crezi că înotul și activitățile legate de apă pot contribui la echilibrarea acestei expuneri la mediul digital?
Eu una nu cunosc vreun copil care să nu se îndrăgostească de apă atunci când ajunge la noi, indiferent de vârstă și de temerile pe care le aduce cu el. Este magia apei, este singurul mediu unde un copil poate pune în practică toate giumbușlucurile pe care și-ar dori să le facă pe uscat, dar nu poate pentru că s-ar răni sau pentru că mami zice „nu“. Apa pentru ei poate deveni o lume fantastică, un basm, un rod al imaginației lor debordante și, tocmai din acest motiv, cred că poate fi o concurentă puternică în ceea ce privește ofertele mediului digital. Dacă mai adăugăm și prezența unui instructor empatic, vesel, jucăuș, care are o tolbă întreagă de activități acvatice pregătite să îl atragă pe cel mic, deja ecranul smartphone-ului are o lacrimă de dezamăgire și uitare pe el.
Cum a evoluat industria înotului pentru copii de-a lungul timpului și cum te-ai adaptat schimbărilor din acest domeniu pentru a rămâne competitivi?
Când am pornit acum 10 ani în domeniu, industria înotului pentru bebeluși și copii mici era foarte slab reprezentată și foarte puțin cunoscută de părinți și cadre medicale. Astfel urmărind misiunea noastră de a oferi o experiență pozitivă, la cele mai înalte standarde de siguranță si igienă, ne-am conturat propriul model de business, propria metodă de predare și le-am adaptat permanent, alături de o echipa de specialiști multidisplinară (psihologi, pediatri, profesori de sport, kinetoterapeuti) ca să putem contribui la creșterea notorietății beneficiilor pe care educația acvatică le aduce în dezvoltarea armonioasa a celor mici, încă din primele lor luni de viață.
Cluburile tale de înot sunt mai mult decât un business, au devenit o parte importantă a comunității. Ce inițiative sau acțiuni sociale desfășurați pentru a întări legăturile cu comunitatea și a sprijini copiii care se află în situații mai dificile?
În această toamnă clubul nostru își va extinde experiența în Asociația ABC-ul Educației, care va fi unealta prin care vom urmări creșterea notorietății și a impactului terapiilor alternative în dezvoltarea armonioasă, din primele luni de viată a copiilor prematuri, dar și a copiilor cu nevoi speciale, de la autism, la sindromul Down sau ADHD. Asociația dorește să devină un ambasador al celor mai noi descoperiri, certificări, studii și terapii medicale alternative pentru copii, dar și un susținător și un facilitator al părinților copiilor cu nevoi speciale spre a accesa aceste terapii.
În cadrul cluburilor tale, părinții au un rol important în susținerea progresului copiilor lor. Cum comunicați cu părinții și îi implicați în procesul de dezvoltare a copiilor în cadrul clubului de înot?
Și nevoile părinților au un loc și un rol important în activitatea noastră. Primul pas în implicarea lor este să fie relaxați și liniștiți că micuții lor au parte de atenția noastră și că sunt în siguranță. Dispunem de cadru medical dedicat angajat full-time iar instructorii noștri participă anual la cursuri de prim-ajutor și de perfecționare, astfel încât serviciile noastre să mulțumească și liniștească și cei mai exigenți părinți. Fiecare copilaș are o fișă de evoluție, părinții primesc feedback constant de la instructori și pot urmări oricând din sala de așteptare activitatea micuților înotători. S-a creat o comunitate extraordinară și putem spune că am evoluat și datorită părinților care ne-au ajutat mereu cu feedback-ul lor sincer și dornic să ne ajute dezvoltarea.